Автор Тема: Макетът на Владо Колев  (Прочетена 176850 пъти)

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Re:Макетът на Владо Колев
« Отговор #165 -: 04 Май 2010, 22:26:25 »
Малко снимки от последния напредък:

Каква е идеята? Сноповете кабели преминаващи над линиите на долния етаж се оказаха доста обемисти и се наложи да измисля начин същите да не пречат на преминаващите композиции. Затова, без да измислям топлата вода, подготвих тези дървени пластини, разпробих ги и направих своеобразен улей в тях, където да се "наместят" кабелите. След подреждане на кабелите един до друг и пристягането им за основата чрез тези пластини, успешно успях да се справя с на пръв поглед неразрешимия проблем "липса на габарит". Тъй че вече пътят към следващия етап от реконструкцията - напасване на модулите и пускане на движението по тях е отворен за изпълнение.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #166 -: 05 Май 2010, 09:00:06 »
Не знам как са ти били сноповете преди, но сегашното изпълнение е похвално!
Даже малко ти завиждам за заниманията (стига да ги правиш с кеф и удоволствие).
Нещо не схващам, та да попитам - тъй като знаем за какво точно подготвящ макета (още едно похвално начинание) да считам ли че търпи някаква реконструкция на електрическата част, защото виждам че се прави май на 15-пинове куплунзи?
Или просто правиш системата по прегледна?
 ;D ;D ;D

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #167 -: 05 Май 2010, 09:15:20 »
Цитат на: pach link=topic=24.msg40661#msg40661 date=1273039206
Не знам как са ти били сноповете преди, но сегашното изпълнение е похвално!
Даже малко ти завиждам за заниманията (стига да ги правиш с кеф и удоволствие).
Нещо не схващам, та да попитам - тъй като знаем за какво точно подготвящ макета (още едно похвално начинание) да считам ли че търпи някаква реконструкция на електрическата част, защото виждам че се прави май на 15-пинове куплунзи?
Или просто правиш системата по прегледна?
 ;D ;D ;D
И едното, и другото! В случая правя системата по-прегледна, но след като пусна движението по макета, ще започна подготовка по свързването му с фремо модулите. За целта ще сложа една стрелка и ще изградя отклонение, което или чрез адаптерен модул или директно ще се свързва към фремотата (още не съм го измислил).

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #168 -: 05 Май 2010, 09:23:47 »
Това да , но питането ми бе доколко ще се"слее" електросистемата с тази на модулите?
Или ще има само един изведен куплунг за връзка към тях (което е най-безболезнения вариант) за връзване евентуално на управление от областта на макета към фремотата.
Другият вариант (който ми се вижда доста трудоемък и излишен) е "подчиняване" на електроинсталацията под управлението предвидено и за модулите.
Доколкото знам ти премина на DCC-система, така че не е невъзможно, но може би е въпрос на допълнителен разговор в Клуба? А дали въобще е необходимо?
 ;D

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #169 -: 05 Май 2010, 09:29:13 »
Ами като се видим ще споделя какво съм направил и не е зле да ми се даде малко акъл, защото аз не съм от най-разбиращите тази материя. Или е по-добре Tatcho да се изкаже, защото той е гуруто на инсталацията, която творя и той най-добре ще може да ти отговори.
Принципно, ако трябва да изкажа моето мнение, предпочитам с куплунг към фремотата. Така ми се струва най-добре! Но това е въпрос на последващи обсъждания с проектанта Тачо. Принципно всички кабели ще са изведени на тези конзоли и оттам ще може да се прави всичко - кеф ти управление от бъдещото контролно табло, кеф ти централно от фремотата.
Сетих се и още нещо! Все пак макетът ми ще е изцяло за дигитално управление, тъй че ще може да се свърже само към дигитални фремота, иначе няма да може да се използват обръщателните уши. Тъй че не е зле да го помислим! Ако пък засега не се предвижда дигитализиране на фремотата, просто макетът ми ще изчака "по-добрите" времена на дигитализация и тогава ще го свързваме към каквото и да било.
« Последна редакция: 05 Май 2010, 09:37:06 от Vlado »

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #170 -: 05 Май 2010, 09:40:17 »
Засега близката ми цел е да възстановя движението по макета и да върна и дори дообогатя визията му (някои неща ще са изненада) и чак тогава ще "свързвам". Step by step, както се казва на чист български. ;)

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #171 -: 05 Май 2010, 09:46:10 »
Относно дигитализацията се сетих, че май можеше да се направи така, че да се кара едновремено и аналогово и дигитално, тъй че не е зле да се помисли и за това - с отклонителен модул към макета и възможност по основното фремо трасе да се карат всякакви влакове на аналогово, а към моя макет да влизат само дигитални композиции. И те ти и вълкът сит, и агнето цяло.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #172 -: 05 Май 2010, 09:47:05 »
Ако предвиждаш да може да се превключва и за аналогово управление (подобно на макета на Шатци) за ушите не се безпокой - елементарни превключващи блокчета са подготвени за клубните уши - тоест само с едно ключе ще преминават от аналогово към цифрово управление.
Ееееее, при наличието на макета в клуба изведнъж ще се сдобием с цели ЧЕТИРИ уши!!!
 :wacko: :wacko: :wacko: :lol: :lol: :lol: :good:

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #173 -: 05 Май 2010, 09:50:19 »
Няма да може да се превключва на аналогово, само дигитално! Категорично обърнах гръб на първото още при идейната подготовка на реконструкцията. Захранването на релсите е приспособено изцяло за дигитално - обръщателни уши, коловози в гарата, всичко.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #174 -: 05 Май 2010, 09:55:43 »
Това не е проблем , особено ако всички кабели  от ушите са
ти изведени на куплунзи...

;) ;D

(то това се оказа трамвайно обаче  :prankster:)
 ;D
« Последна редакция: 05 Май 2010, 09:57:31 от pach »

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #175 -: 05 Май 2010, 13:16:20 »
Всички кабели от ушите ще са извадени на куплунги. То това е и идеята - възможност за всякакво връзване на предвидените и разделени сега блок-участъци, обръщателни уши, коловози. Само че само за дигитално.
« Последна редакция: 05 Май 2010, 13:33:50 от Vlado »

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #176 -: 09 Май 2010, 23:04:52 »
Пробите на релсовия път на модули среден и ляв преминаха успешно. От утре започвам пробите на модули среден и десен. :)

« Последна редакция: 09 Май 2010, 23:16:26 от Vlado »

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
« Отговор #177 -: 10 Май 2010, 00:20:16 »
Влади, имаш ли някакъв нарисуван план на това, което ще става? Върнах се няколко страници назад, но не открих нищо такова. Интересно ми е какво си замислил.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #178 -: 10 Май 2010, 09:33:42 »
Всичко ще обясня, разбира се!
Схема не е необходима, защото освен връзването на досега прекъснатия първи коловоз в депото, други изменения в релсовия път няма да правя. Всичко остава както преди.
Основната цел на тази реконструкция беше да разделя макета на три части, за да мога да го изнасям от вкъщи. Това и направих - вече конструкцията е три модулна, като в момента напасвам отделните модули един към друг. Междувременно се появи и идеята макета да го вържа към оформящия се фремо макет на клуба. Това ще е следващата стъпка. Ще сложа стрелка непосредствено след последната стрелка в лявата гърловина на гарата, път 2 (по-близкия гледано отпред) и чрез отклонение и съответните корекции в страниците и евентуално създаването на адаптиращ модул, макетът ми свободно ще може да се свързва към кой и да е фремо модул.
Разделяйки макета изцяло преправих и ел. системите му (засега само захранващите релсовия път), като вече всичко е изнесено на сниманите от мен конзоли, което ще позволи в бъдеще вариации при управлението, например управление през компютър и др. По-късно смятам да възстановя и ел. системите за осветлението и да сложа нова сигнална уредба, изцяло бг, скоростна сигнализация.
След като успешно свържа всичко, ще започна да възстановявам ланшафта, но със стремеж към още повече подробности, които обаче ще останат засега в тайна, за да има и известен елемент на изненада относно крайната визия на макета.
И като за последно - някой ден, когато всичката тая галимация се приключи, макетът ще заеме кротко своето място в постоянната експозиция на клуб "Железопътен моделизъм-България".
Това е накратко! :)

« Последна редакция: 10 Май 2010, 09:42:46 от Vlado »

mill

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #179 -: 10 Май 2010, 14:24:11 »
Цитат на: Vlado link=topic=24.msg40904#msg40904 date=1273473222

И като за последно - някой ден, когато всичката тая галимация се приключи, макетът ще заеме кротко своето място в постоянната експозиция на клуб "Железопътен моделизъм-България".
E този макет със сигурност ще пребъде във времето! Опита показва ,че най-запазени са творенията ,не само в моделизма,именно когато са на такива места!Музеи,клубове и др.
Чест и почитание за благородното намерение,Владо! :hi: