Автор Тема: Макетът на Владо Колев  (Прочетена 176745 пъти)

Жоро

• Trade Count: (67)
  • Hero Member
  • Публикации: 1653
  • Рейтинг: 143
  • HO DR IV епоха София
    • Хоби свят
Re:Макетът на Владо Колев
« Отговор #225 -: 13 Октомври 2010, 13:28:19 »
Цитат на: zazo link=topic=24.msg47036#msg47036 date=1286955262
Владо и аз да питам нещо, мрежата функционираща (ще се ползва за захранване) или бутафорна ще бъде?

Искам да го видя тоз храбрец, дето ще прави функционираща контактна мрежа. Не че е невъзможно, само дето поддръжката и си е приключение. Като основният проблем в случая е прахът. За голямата железница той не е проблем, но за нас той е смъртен враг. Абстрахирам се от това, колко ще пречи в гаровия участък, ако се наложи да се бръкне за вагон или почистване, изпитал съм го.
Освен това захранването на локомотиви от мрежата беше на мода, когато се опитвахме да караме повече от един локомотив на една релса. Тогава фирмите с гордост заявяваха,че моделите им могат да се захранват от пантографа. Сега при положение, че има цифрово управление, подобни напъни са лишени от смисъл. :buba:

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #226 -: 13 Октомври 2010, 13:41:03 »
Друго, което Васко обърна внимание на срещата по въпроса - когато е от пантографа токоснемането е само от едно място и доста несигурно, а от колелата е повече от едно място.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #227 -: 13 Октомври 2010, 14:03:09 »
Цитат на: Жоро link=topic=24.msg47050#msg47050 date=1286965699
Цитат на: zazo link=topic=24.msg47036#msg47036 date=1286955262
Владо и аз да питам нещо, мрежата функционираща (ще се ползва за захранване) или бутафорна ще бъде?

Искам да го видя тоз храбрец, дето ще прави функционираща контактна мрежа. Не че е невъзможно, само дето поддръжката и си е приключение. Като основният проблем в случая е прахът. За голямата железница той не е проблем, но за нас той е смъртен враг. Абстрахирам се от това, колко ще пречи в гаровия участък, ако се наложи да се бръкне за вагон или почистване, изпитал съм го.
Освен това захранването на локомотиви от мрежата беше на мода, когато се опитвахме да караме повече от един локомотив на една релса. Тогава фирмите с гордост заявяваха,че моделите им могат да се захранват от пантографа. Сега при положение, че има цифрово управление, подобни напъни са лишени от смисъл. :buba:

Всъщност Жоро, сега като се замисля... :scratch_ones_head: :mda: фирмите производителки дали правят токоснемателите на електровозите както преди - тоест да могат да се ползват, все пак от време на време (макар и износващо ги) или и те вече наблягат на бутафорията????
Дори и тези от Зомерфелд??? :search: :pardon: ;D

ПП.Имам предвид не толкова дали са включени електрически, а дали материалите вече не са ...кафе "инка"

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #228 -: 13 Октомври 2010, 14:16:22 »
Само да поясня, че макар и бутафорна мрежата ще си бъде напълно изградена. Имам предвид не само стълбовете, а и жиците, тъй че спокойно ще могат да се ползват пантографите на електрическите локомотиви, пък макар и без токоснемане. Това че ще се затрудни почистването в гарата е преодолим проблем и не  ме плаши. Включително поемам ангажимента, когато макетът заеме мястото си в клубното помещение, редовно да почиствам всичко по него (по макета, де ;)).

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #229 -: 13 Октомври 2010, 14:22:36 »
Цитат на: Vlado link=topic=24.msg47055#msg47055 date=1286968582
Само да поясня, че макар и бутафорна мрежата ще си бъде напълно изградена. Имам предвид не само стълбовете, а и жиците, тъй че спокойно ще могат да се ползват пантографите на електрическите локомотиви, пък макар и без токоснемане. Това че ще се затрудни почистването в гарата е преодолим проблем и не  ме плаши. Включително поемам ангажимента, когато макетът заеме мястото си в клубното помещение, редовно да почиствам всичко по него (по макета, де ;)).

От тук до истинското токоснемане има само ...желание и някоя друга добра спойка май....
 ;) ;D ;D ;D

Което си е направо супер - стига да не са вече бутафорни самите пантографи....Жороооо :buba:, кде си  мамаааа.... :search: :hi: :lol: :lol: :lol:

Председателя вече ти е зачислил кофата, нЕма да е само макета ...направо дежурства ще даваш, какъвто е станал...взискателен  :haha: :haha: :haha:

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
« Отговор #230 -: 13 Октомври 2010, 14:28:44 »
Пантографите на Roco, Fleischmann u Minitrix са функциониращи и здрави. Аз лично ги ползвам заради осветлението. Но при дигитално управление действително няма голямо значение.

Тези от Зомерфелд също са функциониращи, но са по нежни - пружините не са толкова яки и не ги препоръчвам, поне в малките мащаби.

Да не разводняваме темата на Владо, но за стълбовете имаме мнението на optron, което казва всичко кратко и ясно.
« Последна редакция: 13 Октомври 2010, 15:07:45 от eurostar »

EMPEROR

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #231 -: 13 Октомври 2010, 16:27:36 »
Както и на BRAWA 242ката също е с напълно функциониращи пантографи с едно ключе вътре. За другите модели на фирмата не знам, но мисля и те са така...

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #232 -: 25 Ноември 2010, 23:02:57 »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #233 -: 26 Ноември 2010, 08:20:13 »
Цитат на: Vlado link=topic=24.msg49912#msg49912 date=1290718977
...
(Image removed from quote.)
...

Въпреки, че не съм привърженик на мостОвете над гари, тук изглежда мноооого добре... :hi:
Може би има значение и ракурсите на фотото.
Така със стълбовете и контактната мрежа някакси ПО-(по ;))- прилича на макет!!!
(няма да слагам "мръсната" дума, за да не подразня някой, но ти се сещаш за каво иде реч...)
ПРодължавай и със озеленяването (аз бих го направил целият в гори...).
Много добре става!!!
 :clapping: :clapping: :clapping:

prognosis

• Гост
« Отговор #234 -: 26 Ноември 2010, 13:57:02 »
Nice and interesting!

gzo

• Гост
« Отговор #235 -: 27 Ноември 2010, 00:13:38 »
Добра работа !  :good:
Ако позволиш 1 съвет за озеляняването ! Ако ще залагаш на висока степен на реализъм, то имай предвид, че под еловиците не никне нищо освен гъби. Винаги ми е правило впечатление грешката на всички макетисти да оставят толкова трева под короната на елите колкото и на открито. Такова нещо в природата не съществува, лесно разбираемо е защо е така.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #236 -: 29 Ноември 2010, 11:20:20 »
Цитат на: gzo link=topic=24.msg49971#msg49971 date=1290809618
Добра работа !  :good:
Ако позволиш 1 съвет за озеляняването ! Ако ще залагаш на висока степен на реализъм, то имай предвид, че под еловиците не никне нищо освен гъби. Винаги ми е правило впечатление грешката на всички макетисти да оставят толкова трева под короната на елите колкото и на открито. Такова нещо в природата не съществува, лесно разбираемо е защо е така.
Абсолютно съм съгласен! Гората на макета е изпълнена точно по тоя начин, а за терена под единичните дървета предстои работа.

Tramway

• Гост
« Отговор #237 -: 29 Ноември 2010, 18:42:50 »
Цитат на: Vlado link=topic=24.msg44885#msg44885 date=1280824105
Нар. 55:
Чл. 175. (1) Не се допуска строителството на нов прелез на железопътни магистрали,
железопътни линии категория I, през коловозите и стрелките на гарите.
(3) Прелезите в железопътни гари се проектират извън гаровите коловози, като близкият край
на прелезната настилка отстои най-малко на 6 м от началото на първата стрелка.

Цитат на: Vlado link=topic=24.msg49912#msg49912 date=1290718977
Нар. 55:
Чл. 70. (1) В междугарията се полагат стрелки само по изключение при доказана
необходимост, като те се обвързват със системата за блокировка и сигнализация на междугарието.
Чл. 73. (1) Не се допуска полагането на стрелки в междугарията в преходни и вертикални
криви. Разстоянието от начало или край стрелка до начало преходна крива или вертикална крива е
най-малко 25 м.
(2) За железопътни линии категории II и III в притеснени условия се допуска разстоянието по
ал. 1 да бъде намалено, но не по-малко от 6 м.

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
« Отговор #238 -: 29 Ноември 2010, 19:10:08 »
Всяко правило има изключения. Приемаме, че са налице сложни теренни условия и правилата се заобикалят.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #239 -: 30 Ноември 2010, 08:34:37 »
Не че се заобикалят, а се изпълняват процедурите точно по:
Цитат
Нар. 55:
Чл. 70. (1) В междугарията се полагат стрелки само по изключение при доказана
необходимост,
като те се обвързват със системата за блокировка и сигнализация на междугарието.
"Чел" съм му обосновката в документацията - има такава необходимост!!!
Прави движението по макета по-атрактивно и сложно. :good:
Към което добавяме условностите допускани в моделизма и ...готов.
Блокировката (за момента) е самият кантонер (Владо), но може би някой ден ще я направи.

:lol: :lol: :lol: