eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

Публикации: 572
N-scale, Era V+
|
 |
« -: 05 Май 2010, 10:50:06 » |
|
Няколко пъти отправям препоръки към отделни участници във форума, но днешната ми случка беше върхът. 27 минути се борех с темата на Христо и пак не можа да се отвори както трябва. Иконите му са между 600 и 1300 КВ, а снимките са много. Размерите са им за принт, а не за интернет. 1. Предложение: Да се направи официално ограничение общата стойност на снимките в един пост да не надхвърля 1000 КВ (1 МВ). Така, ако иска някой да качи 10 огромни снимки, ще трябва да напише 10 поста и страницата няма да се претоварва. Но по-добрият вариант е снимките да се подготвят за интернет. 2. Препоръка как да направим това: В Adobe Photoshop има функция Image/Image size. Там са зададени параметрите на снимката широчина и височина. Може да зададете широчина 1024 (ако надвишава тази стойност) и височината ще се смали пропорционално. Снимка, по-голяма от екрана, не е нужна. След това има функция File/Save for web, където допълнително може да се намали до желаната стойност в килобайти чрез стойността за качество на JPG - Quality. И готово! 3. Aлтернатива: Ако все пак искате да покажете огромните си снимки, поставяйте не икони, а линкове към снимките.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 21)
Hero Member

Публикации: 7277
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ, ТТ-ЕКСПРЕС
|
 |
« Отговор #1 -: 05 Май 2010, 11:00:30 » |
|
Оставете човека намира ... Момчето най-после им А възможност да си снима моделите с качествен фотоапарат и хайдееее...за ушите и в супата.  На мен темата на Христо ми зарежда за около 35 секунди, което значи че е и въпрос на връзка с мрежата. Жорж, нали не искаш някой да ти каже да си вдигнеш скоростта на мрежовата връзка, само защото той не може да те чете!?!?!  Така или иначе форума загуби от намаляването размера на снимките (мое лично виждане) , сега зор и на хората да се наложат ограничения... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #2 -: 05 Май 2010, 11:13:05 » |
|
Pach, нали за това съм написал точка 3-Алтернатива. Защо е необходимо в поста да се вкарват снимки за календар? А пък и предложението за смаляване на снимките не е лошо. Ако смяташ, че аз не трябва да чета постовете на колегите си от страх, че провайдерът ми ще се самозатвори, кажи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Adrian
КЖМ - България
Сделки:
( 132)
Hero Member

Публикации: 4306
Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. HO София
|
 |
« Отговор #3 -: 05 Май 2010, 11:18:21 » |
|
Жорж е абсолютише прав - подкрепям !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
EMPEROR
Moderator
Сделки:
( 5)
Hero Member

Публикации: 1928
HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
|
 |
« Отговор #5 -: 05 Май 2010, 11:57:43 » |
|
Жорж, дали ще са 10 големи снимки в 1 пост, или 10 поста с по 1 снимка, натоварването при отваряне на темата си е едно и също... По-скоро единственото спасение е, ако се показва цяла галерия да се дава линк към нея, вместо да се показват всички снимки. Да речем за повече от 10 снимки -> линк. Или се пускат 1-2 снимки показно и отдолу линк, на който са му се сторили интересни показаните 1-2 снимки по-горе.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Mixy
Сделки:
( 3)
Hero Member

Публикации: 520
TT, DR & DB, IV+, София
|
 |
« Отговор #6 -: 05 Май 2010, 12:27:29 » |
|
Цялата работа идва от фотоапаратите и ниската степен на компресия на JPEG снимките в повечето от тях. Затова, преди да се качат в мрежата, снимките трябва просто да се презапишат в читав редактор (Photoshop) - обемът на файла може да спаде до 10 пъти, без нарушаване на качеството или размера на снимката.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

Публикации: 3488
HO | IV, V, VI | БДЖ София
|
 |
« Отговор #7 -: 05 Май 2010, 12:32:08 » |
|
Е да, ама кой ще се занимава, е въпросът? Снимаш, пляскаш снимките във форума и повече не се занимаваш. Това правим всички и е разбираемо. Ние не сме фотографи (поне болшинството), не сме ИТ спецове (поне болшинството) и нямаме безкрайно свободно време (поне болшинството), за да компресираме, обработваме и т.н.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Жоро
Сделки:
( 31)
Hero Member

Публикации: 1305
HO DR IV епоха София
|
 |
« Отговор #8 -: 05 Май 2010, 16:13:59 » |
|
Жорж е абсолютише прав - подкрепям ! Вярно е, при мен също отне доста време докато качи всички снимки. И уби интереса към тях. Жорж много ясно обясни как се намалява обема на снимката. Трудно е с първите няколко опита, после нещата стават бързо. А ако му се играе на човек, Шопа предлага много възможности. Снимките, които качвам, първо ги намалявам до 800-900 пиксела и тогава ги качвам в snimka.bg. От там нататък пътят е ясен.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
muncho
Сделки:
( 8)
Hero Member

Публикации: 1136
НО - Радост за всяко око
|
 |
« Отговор #9 -: 05 Май 2010, 19:01:07 » |
|
http://www.tinypic.com/Ей тука е супер лесно. Натискате бутона BROWSE.Избирате снимка от компютъра си.Отметката си стои на Image/снимка/ .Има един прозорец с падащо меню Resize .Ако го оставите на default ,ще качи снимката в оригиналния вариант.Колкото мгб е свалена от фотоапарата на компа.Ако изберете опция от прозореца с падащо меню снимката която искате да качите се променя автоматично .Примерно снимка с големина 663 Кб -> избираме Message Board(640x480) -.става файл с размер 440 кб. Слвд това натискате upload now ,изчаквате малко ,след което ще видите 4 жълти прозореца с адреси . Копирате последния Direct Link for Layouts и го слагате във форума по познатия начин.Ако искате още снимки да качвате просто натискате зеления панел -> UPLOAD MORE и продължавате .Така не се товари нашия сървър и имате възможност да променяте големината на файловете.Сега ужасно бързам ,но в неделя ще сложа нагледно как става ,със снимки и всеки ще разбере 
|
|
|
|
« Последна редакция: 05 Май 2010, 19:03:43 от muncho »
|
Активен
|
|
|
|
XRISTO
Сделки:
( 18)
Hero Member

Публикации: 2300
НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
|
 |
« Отговор #10 -: 05 Май 2010, 22:26:24 » |
|
Брей, каква полемика се е заформила!  Не съм си играл със снимките и то не защото не знам как, а искам ако някой се интересува с по - големи подробности (има подобен локомотив и иска да си го реставрира, а в моите вижда липсите си, примерно) да може да си зуумва.Отдавна, впрочем никога, не съм качвал снимки във форума.Това са линкове за форум.Не затрудняват сървъра по никакъв начин, а само вашата връзка.Аз съм със БТК 6МГБ. и не се отегчавам кой - знае колко.Каква ли връзка трябва да имате, за да се отегчите?!  Ако е такъв проблем - ще ги орежа или ще ги кача в Picassa - оттам ще ви дам достъп до галерия (мен специално, така качени снимки ме изнервят и често се отказвам да ги отварям). 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
eurostar
Сделки:
( 10)
Hero Member

N-scale, Era V+
|
 |
« Отговор #11 -: 05 Май 2010, 22:36:45 » |
|
Христо, специално в твоя случай мисля, че вината е в хоста ти. Между другото открих, че твоите икони и снимки са един и същ файл в пълния размер. Всъщност те не генерират икона, а показват оригиналната снимка в умален вид (ширина/височина). По тази причина хора с по-слаби връзки изпитват затруднения при зареждането. Сървърът, който ползвам аз www.picbg.net, произвежда икони с много малко килобайти. Така можеш да сложиш иконата тук, във форума, която е нищожна като размер и чрез кликане тя те отвежда до оригиналната снимка в пълен размер. Иконата и снимката сa два различни файла (jpg).
|
|
|
|
« Последна редакция: 05 Май 2010, 23:36:03 от eurostar »
|
Активен
|
|
|
|
XRISTO
Сделки:
( 18)
Hero Member

|
 |
« Отговор #12 -: 06 Май 2010, 08:58:18 » |
|
Рисайзнах ги в размер 800Х600.Сега се зарежда по - бързо.  Апропо, нищо българско не ползвам - не искам снимките ми да се отварят когато му е кеф на някакъв български собственик на сървър за хостинг. Днес има фото - утре не, пък вдугиден - ще видим...  Това им е принципа. 
|
|
|
|
« Последна редакция: 06 Май 2010, 09:01:05 от XRISTO »
|
Активен
|
|
|
|
optron
Сделки:
( 0)
Sr. Member

Публикации: 312
|
 |
« Отговор #13 -: 15 Май 2010, 09:41:56 » |
|
Потърсете Xat.com Image Optimiser. Това е програма за масово обработване на снимки - с няколко щраквания може да намали наведнъж зададено количество снимки. Прочетете първо как се работи с нея преди да правите каквото и да е!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
XRISTO
Сделки:
( 18)
Hero Member

|
 |
« Отговор #14 -: 28 Юли 2010, 13:55:42 » |
|
Пичове, някой има ли идея как мога да шерна снимки от пикаса, ама не към определен потребител, а към форума, тоест, някакъв линк да приложа, че да може да ги виждате всички?Снимах някой - друг влак, гара, локомотив по румънско, а не искам да ви товаря компютрите с жабата.Реших чрез пикаса, ама като не знам как?! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|