Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Баласт и баластриране
jopeto:
Грешка не съм видял запетайката ! ;D
Maktub:
--- Цитат на: pach link=topic=25.msg14687#msg14687 date=1228983866 --- Хм това за мазилка тип "морски пясък" си е идея , но само ако е с някоя от горе изброените едрини.
--- Край на цитат ---
Ако разбирам правилно, става въпрос за "минерална мазилка". Доколкото си спомням визуално, едрината на зрънцата е горе-долу около половин милиметър – това, което съм виждал у едни приятели, – но нямам представа дали няма различни едрини и дали се продава насипно мазилката + отделно смолата за забъркване или се продава под формата на каша, която се нанася направо върху стената. Ако е второто, мисля, че няма да върши работа. А иначе има всевъзможни разцветки и нюанси.
TANO:
Баластирането е най-уморителната и неприятна работа досега по моят макет.Иначе- да, точно с минерална мазилка го правих.По принцип има 3 размера мазилки - за нас върши работа най-малкия(0,5-1мм).Този, който си купих е decolux 122 от Бриколаж.Чувалчето пише, че е 7кг. и го дават с торбичка лепило(отделно) на цена към 20лв.Малка подробност е, че като го премерите в къщи излиза 6кг. , а лепилото не върши работа щото като го забъркате трябва да го употребите до 2-3 часа.За моят макет отидоха 3кг. камъчета, 1,5кг. Ц-200 и 5 месеца каторжен труд.Правих го с 2 спринцовки - с първата нанасях лепилото м/у траверсите и около тях на разстояние около педя, а с втората ръсех баласта.След поръсването обаче е необходимо да трамбовате баласта с нещо да речем със затъпена отвертка.После следва обиране с прахосмукачка и най-неприятното - всичко това се повтаря още веднъж, защото от една ръка траверсовата скара не се запълва достатъчно.Пожелавам Ви приятна работа.
spas_tf:
Приятели ето нагледно как се прави ,за да не се мъчите чак толкова пък било и с минерална мазилка :)
http://www.youtube.com/watch?v=919ly6PTQlo
pach:
Когато сме се "мъчили" (и аз се учудвам на начина - първо лепило , после баластра !!!) с разни стари начини на баластиране , youtube едва прохождаше (май още дори не лазеше в главите на създателите си) и такова ни беше положението . Нито клуб имаше , в наличност една книга (на Ботев) и цяла легенда кой как си прави макета ,от какви материали и къде ги е намерил , шушукана при случайни срещи в определени магазини из страната.Пък за интернет да не говорим каква екзотика в института си беше...
Сега вече е ясно , ама мина време , появиха се нови технологии , нови материали (като това decolux 122 ) дето като прочетох кое е и къде , като първосигнална реакция от ония времена , започнах да смятам за колко време ще стигна до Бриколаж , да не би да вземе да свърши и т.н. :o
Пък после сам се размях на тъпнята си - вече не сме соц.време ами началото на 21 -ви век ...и все пак инфото от Стоян си е ценно , защото технологията може и да е друга , но материала си е актуален.
;D ;D ;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия