Главен форум | Main forum > Останалият подвижен и неподвижен състав | Rest of the mobile and immobile composition
Относно сградите в хобито.
LOKY:
Тази година посетих Швеция,Стокхолм и случайно но не без да искам попаднах на магазин на Марклин (еееех и нашите магазини да бяха така заредени) както и да е та от там си купих това
http://vollmer-online.de/en/articles/art_5780.html още не е завършено но като е готово ще го снимам а може и да прибавя още това онова от колекцията :)
niki:
Ники, пропуснал съм те нещо, убягнала ми е темата усмивка
Така, много неща могат да се направят, съгласен съм, може да се направи почти всичко.
Има една неяснота само - доколко е рентабилно?
Ето един реален пример:
Aбсолютно има резон в думите ти, обаче, за мен специално /а вече имам поглед и има и други хора във форума/нещата в хобито опират само до удоволствие от работата по макета. Не знам кой го е казал, но прочетох някъде из темите, че българина не си ценял времето. от моята ,,камбанария,, мога да споря по този въпрос до безкрай, защото, аз си ценя времето- не се редя по опашки, не отивам примерно в фругия край на София, понеже нещо било малко по евтино, в работа си , мога да кажа, че за повечето неща се справям поне 2 но по-бързо от колегите. Това води до следнотосвобода и повече свободно време- дали ще карам колело, дали ще си правя згради, дали ще си играя с децата , дали ще слущам музика или чета книга все едно-Избора е мой. Освен това, няма норматив за правене на макет- колкото повече работа си създам по него, толкова по добре. Или с други думи, мисля че е удоволствие човек да си,,губи,, времето - но това да е по негова воля. :drinks:Не става въпрос за пари, не струвало колкото кола.Разбира се, и какви месеци, една сграда, ако се,, хвърлиш ,,само нея да я правя е от порядъка на 3, 4 дена/имам пред вид като тази на снимката/ Ако е гара Подуене , ще е повече.Ще дам пример да ме разбереш по добре.Разваля ти се примерно пералнятя, или ти гръмва бушон- ти , понеже разбираш и можеш, за нула време си ги поправяш. Аз обаче викам специалист , защото не разбирам нищо в областта. От 80 та година си работя в областта, имам и знания и опит с макетирането, ако не друго , ще го направя по бързо, сега ако сме честни, съгласи се , то ще срамота да мога нещо и да не го правя а на готово./пак казвам, не е въпрос на пари в случая./Предпочитам ,дори ако кажем, че тази от снимката е за ,,шестица,, тази , която аз ще направя да е за ,,петица,,, но да си е плод на моя труд-за мен удоволствието е процеса на работата, проблемите , които решаваш по време на работата. Това е предизвикателството. :drinks:А ако е въпрос за качването пеша и лифта от другата страна- ами ,,Нох, имат готови системи за макета, да си накупим всички и ще се возим на лифта безгрижно?
pach:
Истината за мен е някъде по средата.
Баланс на купеното с направеното от самия мен.
Има дни в които сядам и сглобявам нещо купено,
ей така за кеф и бърз резултат. Аз му казвам "бързия кеф".
Има дни в които сглобявам нещо саморъчно изработено,
като на това му казвам "големия кеф".
Е да, "губи" време е, по-бавно става, но пък си правя сам 100 %
от дадена сграда например, като накарая така се вживявам в детайлите,
че все едно живея някъде до нея и знам кое кога и за какво е направено.
Нещо като разказ по карткинка, с история и послеслов...
Кога са "ремонтирали" покрива, кога се прибира съседката и такива работи.
Кучето на кварталния, пак припикава ъгъла и синята кола е отново със спаднала гума.
Понякога осъмвам над работната маса "загубвайки" се в такива детайли
Обаче кефа е голям!!!! И не става въпрос, че може да бъде купена и състарена допълнително,
да и се добавят всички дребни детайли изброено по-горе, а става въпрос за удоволствието,
да изработиш нещо сам с инструментите си , ръцете си и от материали които други дори не се досеща,
че става за моделиране. Тръпката е наистина голяма, а резултата винаги е "убийствен"!!!
А понякога предпочиам ей така да се пошляя из магазините, да си купя нещо,
и да го прибера в кутия като част от бъдещ (но вече в главата ми проект)
и да отлежава там с месеци докато му "дойде времето".
Това се трите ми основни начина, но всеки от тях има толкоз производни,
че в крайна сметка разнообразието на моделиста е част от чара на моделизма!
;D :yes:
niki:
Tака е, никъде не съм казал, че не трябва или аз не съм си купувал, естесвено, че има неща , които е по добре да се вземат, мисълта ми е като цяло, като философия, и начин на изграждане на макета.ПРИМЕР- както има хора , който са застъпили изцяло родна тематика, откъде да си купят сградите, колко евро са в ибея, и тн. , или работейки , и правейки страхотни, но трудоемки макети, си губет времето- не мисля. Тука е разликата в позициите ни, аз мисля , че всеки си избира начина, и си го следва, което не отрича другия, нито го омаловажава,-всеки , по неговия път- важно е не пътя, а да се прави нещо, да има резултати това е :drinks:
gregary:
При направата на сградите за моят макет досега установих,че има разлика с мащаба на фирмите-производителки,коментиран по-горе.Изразява се най-вече в разминаванията във височината на етажите в сградите,т.е. различни брои етажи при еднаква височина на самите сгради.Което всъщност ме притесни,но...обаче!!!При разходки по улиците и булевардите в София,започнах да се заглеждам по сградите и установих,че и в действителността е точно така!
Еднакви сгради,строени по едно и също време,с еднакъв архитектурен стил,жилищни и обществени имат разминавания във височината на етажите.
снимките са от GSM-а,в кратка отсечка по бул. Васил Левски в София.И една снимка от Прага
снимка:Томислав Попов
Моето мнение е,че фирмите-производителки на сгради правилно си подбират сериите,за да се съчетават една с друга.И разминаването на броя етажи не е критерии за мащаба (дори и да има лек компромис с него :) )
Вашето мнение... :polling: ?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия