Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

По следите на Рилската железница

<< < (8/15) > >>

pach:
Първата снимка не е от рилската теснолинейка, а е на македонската железница - само техните локомотивчета са били с тези звезди отстрани!

Vlado:
И за последната (малката) изразявам съмнения, че е точно от Рилската теснолинейка. В книгата на Деянов за железопътната мрежа на България, където също я има публикувана, коментарът за нея със сигурност не беше свързан с теснолинейката към Рилския манастир, а нещо за Първата световна война.

Rizar:
Да, Владо. И аз съм виждал, надпис под тази снимка, че е от първата световна война, но реших да я публикувам, защото на локомотива се вижда ясно искрозадържателя, които са имали и локомотивите движели се до рилския манастир, искрозадържителя не позволява да излезе някоя искра от комина на локомотива и по този начин предпазва от пожар рилската гора. :) Другото което ми дойде на ум е, че снимката е направена по трасето през първата световна война, по- горе също съм дал годината, която знам (от прочетеното), че е направена снимката. Иначе и на снимката се виждат и войници...

Vlado:
Понеже направих справка, да уточня, че е трудно да се каже къде е правена тази снимка, тъй като в книгата си Деянов под нея е написал: "Локомотивите серия 40060 обслужват българските военни железници по времето на Първата световна война". Но предвид това, че на снимката има военни, пък Рилската железница е малко встрани от преките военни действия, но най-вече заради увереността ми, тъй като съм обхождал почти цялото трасе на линията, че по нея няма и не е имало такива дървени конструкции, написах това си мнение. Но може и да бъркам...  :good:

Rizar:
Ето от кой сайт намерих тази снимка (или по- точно форум)
http://forum.skycode.com/topic.asp?whichpage=4&topic_id=55691
Човека който е постнал тази снимка и още една е написал следното:

--- Цитат ---P.S. Снимките са от личната колекция на Стефан Стоичков
--- Край на цитат ---
Интересно ми е да изясним достоверността на снимката...
Колкото до първата снимка я премахвам щом не е от там.  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия