Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

LEGO жп моделизъм

<< < (3/8) > >>

EMPEROR:
Обръщателя и гарата по-долу направо ме разбиха!  :blink:

bobi_sf:
Определено ЖП гарата си я бива,направо е супер!

MetroiD:
pach, и аз много се хилих на горката дрезина, ама такъв е живота... Когато те догони експреса - няма къде да бягаш ;D
Относно въпросите ти - да, прекрасен елемент от хобито е, че такова нещо като счупване и трошене рядко се случва. Въпреки това, колкото и стабилни да са, и ЛЕГО 'тухлите' не са 100% дуракоустойчиви, а и има някои части, които лесно могат да се строшат/изкривят (зъбни колелца, релси), да не говорим че едно евентуално падане на по-комплексен модел би го разпиляло на толкоз чарколяци, че сглобяването после да се окаже адски тежка задача. Що се отнася до теглото - ЛЕГО влаковете са леки, все пак това е пластмаса, голяма част от теглото се придава от задвижващите талиги или мотори/ приемници. Локомотив (евентуално с тендер) принципно тежи под 500 грама, но колко точно зависи от сложността и размера му. Именно заради лекотата на моделите понякога (макар и рядко) се използват специфични плътни тухли, използвани по-традиционно при ЛЕГО корабите, които да натежат и пооправят центъра на тежестта на модела, ако се налага да взима по-остри завои.

Що се отнася до чарколяците и задвижването - до скоро (при ерите 9V / 12V / 4.5V) задвижването беше в резултат само и единствено на талигата, която е универсална и не подлежи на промяна. Нямаше и възможност за монтиране на много функционалност по самия модел, тъй като ЛЕГО не предлагаха системи за дистанционен контрол. Въпреки че принципно чарколяците от серията Technic на ЛЕГО дават възможност за по-сериозни технически творения, при влаковете това не намираше приложение. С въвеждането на Power Functions и пускането и на такава система за задвижване на влакове това през миналата година това се промени. В момента се предлагат 2 PF (Power Functions) мотора с различна мощност и размер, като примерно влаковете от последните 2 видео клипчета използват един XL за задвижване на самия локомотив/ влак, както и един стандартен, който поема функциите по отварянето на вратите.

А с юнаците с неугасващи мераци се надявам да се видим в края на юли, когато разбрах, че събирате да покарате влакове :drinks: Тогава ще разправям за клубни дейности и такива чудесии, пък може даже и да донеса някой и друг модел, за да не съм голословен. Иначе за клуба ще пусна отделна тема, че да стане ясно кои сме ние и за какво се борим :)

Best Ripper:
Къщите, мостове и подобни допълнения са най-малкият проблем на ЛЕГО-то. Там те са царе. Доколкото имам спомени май край Копенхаген има цял парк като Дисниленд, направен само от части на ЛЕГО! Цял град от тухличките на ЛЕГО!
Иначе истинското оригинално ЛЕГО е бая дебела цифра - големите сетове са по няколкостотин кинта! Преди време бях мярнал някъде из магазините голям модел на кола от F1 с акумулаторна батерия и май беше и с радиоуправление. Беше някъде 600-700 кинта по спомени. И на Запад хич не са евтини, не е да кажеш, че тук някой се бъзика с пазара и клиентите. Има си официален вносител на ЛЕГО от много години, сигурно не внасят всичко, но при заявка /стига да го има в складовете на завода/ като нищо могат да го доставят.  :drinks:

MetroiD:
Ripper - да, хобито не е от най-евтините, факт. Колекционерските сетове са на доста 'интересни' цени, а за да построиш модела, който ти е в главата, рядко стигат частите в десетина комплекта. Но при всяко хоби е така. Хубавото е, че феновете по цял свят могат да използват сайт, който представлява нещо като eBay, само че само за ЛЕГО. Не се наддава, но може да се намери всичко - почти всяка една част и сет, излизал някога - на съответната цена. Това улеснява неимоверно набавянето на точните части за проекти и модели.

Що се отнася до наличността в България - аз лично като малък (края на 80те/ началото на 90те) никъде не бях виждал LEGO влакове, а LEGO навремето се продаваше само в Кореком. От 1991г. има официален представител за България, който си е същия и до днес, но предпочитам да не ги коментирам. Само ще се огранича с информацията, че определено няма възможност за доставка или поръчка на всичко, даже и директно през дистрибутора - но пък нали и затова го има клуба, за да се чуе гласа на ЛЕГО феновете в България...

Аз лично използвам разнообразни канали за поръчка и доставка на сетове - който търси, намира 8) Доскоро, както сигурно и вие самите знаете много добре, доставката до България беше някакво табу за европейските фирми, камо ли за американските, но откак сe поевропейчихме, нещата са доста по-човешки :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия