Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
LEGO жп моделизъм
pach:
--- Цитат ---Важното е влаковете да се карат
--- Край на цитат ---
:hi: :hi: :hi:
nilfe:
Страхотно! Ако има и къщи към тия влакове, ще е много интересно да покажеш и тях. :clapping:
MetroiD:
Нямате представа колко се радвам на реакцията ви, първоначално бях притеснен дали LEGO ще бъде приемлива за вас част на общото ни хоби, но сега съм повече от ентусиазиран! :yahoo:
След като по-горе направих мини(?) разборче и въведение от класическата гледна точка в света на ЛЕГО влаковете, тук ще пусна няколко снимки и видеота на влакове, създадени от възрастни фенове. Въпреки че ЛЕГО жп моделизма се развива като хоби, все още общността не е грамадна, но хубавото е, че чрез сайтовете и форуми за възрастни фенове на ЛЕГО имаме възможност за постоянен контакт и обмен на опит. Както и при всяко друго хоби, и тук си има корифеи, чиито творения редовно обират точките. Ето няколко примера:
The Lindbergh Special, задвижван от локомотив E6s Atlantic #460.
Още един красавец на същия строител, този път от братска Русия, но с американско обозначение.
Влакът на генерал Панчо Вия, който със сигурност е познат на феновете на Индиана Джоунс сред вас.
#1602 Allegheny 2-6-6-6, "Планинският бегач".
Директно от Копенхаген - четвърто поколение на местния метро транспорт.
Добре познатият локомотив от Baureihe 103, този път в ЛЕГО изпълнение.
Разбира се, ЛЕГО дава възможност и за много повече, отвъд самото правене и задвижване на влаковете. Така например огромна част от майсторите на ЛЕГО влаковете обръщат и сериозно внимание на пресъздаването на реалистична обстановка за техните модели. За разлика от жп моделизма, тук по традиция не се използват никакви други материали, освен самите ЛЕГО части - независимо дали става въпрос за сгради, мостове, баластра или даже околна природа:
Пресъздаването на цели депа с нужната автоматизация и механизация по тях е техническо (че и финансово!) предизвикателство за всеки ЛЕГО фен, затова подобни творения рядко фигурират в личните колекции. Но пък по изложенията на ЛЕГО клубове съвместни проекти за строежи на реално съществуващи депа и гари са една от централните атракции за посетителите.
За щастие, с въвеждането на Power Functions системата, ЛЕГО влаковете отново имат възможност да възвърнат част от загубената си през ерата на девет-волтовото задвижване функционалност. Начините за това са неограничени, тъй като ЛЕГО предлагат различни по размер моторчета, които могат да бъдат използване за моторизиране на какви ли не функции. Ето два добри примера.
Що се отнася до сградите - те представляват сериозна част от всеки макет и именно поради това разграничението между феновете на ЛЕГО град и ЛЕГО влаковете често пъти се оказва невъзможно. През последните години, ЛЕГО въведоха нов стандарт за строеж с няколко сета, отново ориентирани към възрастната аудитория, и оттогава насам броя на привържениците на подобни сгради расте главоломно. Към тях спадам и аз - в някои от следващите ми постове ще ви представя по-интересни от гледна точка на жп моделизма сгради, а засега само прилагам снимки на две постройки, създадени наскоро от мен и приятелката ми. Видът им не е 100% завършен и ще има още промени по тях, но би трябвало да ви дадат ориентировъчна представа какво представляват сградите в ЛЕГО макетите.
Както може би си личи по горните снимки, пресъздаването на превозни средства от LEGO в мащаба на малките ЛЕГО човечета също е чудесен елемент от това хоби, който - както и ЛЕГО жп моделизма - може да има стотици различни измерения. Но повече за това - друг път.
Като food for thought (;D) ви предоставям два полезни линка във връзка с ЛЕГО жп моделизма - там можете да видите още много неща, които сигурно ще ви заинтригуват:
Група във flickr с огромен набор от чудесни ЛЕГО влакове и модели
Списанието за ЛЕГО жп ентусиасти Railbricks
pach:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Разбих се от смях на вторият пример за задвижени врати (също доста интересно) как влака догони "ръчната" дрезина на релсата!!!
Зле сте с блок сигналите!!! ;) :pleasantry: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Сградите са по своему красиви, а и предполагам че (без чертеж ?) трудно се реализират.
Освен части, фантазия и доста време, какво още ви трябва?
Може би по парични знаци сме в една категория (нямам понятие какви са цените на Лего конструкторите) но вече виждам и едно предимство за вас - лего ентусиастите.
Та вашите модели като паднат на пода , само се разглобяват и най-много някой (явно лесно заменяем) детайл да се счупи! :ok:
Щастливци... :scratch_ones_head: :lol: :lol: :lol:
Впочем колко тежи (приблизително) един локомотивен модел от типа на "Панчо Виля"?
Какви зъбни колела и т.н. използвате.
Дай , ако искаш малко инфо по този въпрос, защото имам странното предчувствие, че някой ваши чаркове , могат да навлезнат в нашия клон на железопътния моделизъм , особено при задвижването на врати по депата или обръщателни кръгове и подобни.
Има ли някакви конструкторски сетове със зъбни колела, задвижки и двигатели (също колко са големи) или всичко ви е на готови талиги и механизми?
А, да... :scratch_ones_head: и непременно не забравяй да ни информираш, кога ще е следващата ви изложба на лейаута (макета ;)) - може да се изтърсим колективно, защото и ни е сме
"Юнаци с неугасващи мераци!"
;D ;D ;D
Mixy:
Невероятно!!! От малък съм фен на ЛЕГО конструкторите, но не предполагах, че има такова развитие и в жп-моделизма. Поздравлния :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия