Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

On30 - мащаб О на междурелсие НО

(1/7) > >>

MetroiD:
Както споделих по-рано, в момента се ровичкам за влакове в O Scale за нашия Коледен град. Благодаря на Жоро от Хобисвят за инфото - поогледах гамата на Lionel, след това и тази на MTH, но най-ме грабнаха продуктите на Bachmann. Фирмата е (очевидно) сред малкото, произвеждащи в мащаб О, както и в "теснолинейния" On30, а няколко модела техни влакови композиции са специално създадени с Коледни мотиви. Падна ми ченето, като видях това:

Автоматично обръщане с престой от 5-10 секунди - check, осветление - check, депо за трамвая - check; че даже и цената е ОК! Няколко допълнителни релси и решението на транспортния проблем в Коледния град ще е налице. Остава само да изчакам до септември, когато ще се поднови производството... Та покрай чакането реших да се допитам до вас дали някой има наблюдения върху марката - ще съм благодарен за всякакви мнения и коментари. Също така - надявам се, че един трансформатор ще бъде достатъчен за преобразуването от US в EUR волтаж, но все пак си признах и преди - по техническата част не съм много напред с материала, та може и сериозно да се бъркам... Ако някой сподели информация относно този аспект при купуването на влакове от Хамериканско, ще си измервам благодарността в бира!

optron:
За трансформаторите никакви дертове - само съблюдаваш да ти покрива консумираната от макета мощност и си готов. Още повече, че има и стабилизирани преобразуватели от 220 на 110 волта за всякакви мощности по магазините за електроника.
За Бахман (сори, малко грубо звучи  :haha: ) трудна работа - тази марка не съм я чувал и ми се струва, че не е особено известна тук. Тоест, не се знае много за нея. Нека който знае да каже.

MetroiD:
Намерих видеo на модела. Изглежда доста добре, и е тъкмо в нужния ми мащаб. С преобразувателите ще го мисля, щом ми попадне в ръчичките... вече засърбяха!!

Имам обаче друго питане: моделите в мащаб On30 работят на релси HO, тъй че се чудех дали не би било по-добра идея вместо целия сет да поръчам само трамвайчето, а релсите и допълнителното оборудване да взема от тук... Забелязах, че досега никой не е разправял впечатления от On30, та надали може да очаквам много инфо, но по-скоро търся мнение дали тази идея е добра. Модел от Америка, на нормални "местни" HO релси. В това видео, направено директно от Bachmann, човечецът обяснява, че няма проблем да се изкарат старите НО релси за такива модели, но все пак второ мнение от вас би ми било много полезно. Най-малкото дали ще има проблеми с мощността, осветлението и т.н....? Пак мерси предварително и пак за проявилите се - обещавам бири!!

optron:
Аз не ща бири, на мен ми дай кебапчета!  :on_the_quiet:
Ако няма проблем със съвместимостта на релсите, става, само не знам как можем да го проверим това. При нас например се е случвало модели в G да не стават на релси в I, заради височината на релсите. Иначе междурелсието е еднакво до части от милиметъра. Ако могат да се намерят някъде характеристики на релсовите глави на On30, да можем да ги сравним, ще е добре.
Друга особеност са радиусите на завоите - може да са други стандарти.

MetroiD:
optron, кебапчета да са, че и с гарнитура! ;D Хелп мииии, дет се вика, пък месо винаги ш'намерим ;)

Релсите, които принципно са включени в сетове с тоя трамвай, са някакъв специален Е-Z модел на Bachmann, които му позволят да се движи и в двете посоки ('auto-reversing'). Не съм примрял за тях, честно казано, защото сетът много оскъпява модела, включеното в него "депо" не отговаря напълно на мащаба на трамвая, а и, както казах, предпочитам релси, захранване и т.н. да си взема от тук - затова и цялата дандания. За радиуса на завоите пише, че е 18", което май си е съвместимо с НО? Иначе можел да търкаля officially и на ей такива Ресо релси, пак със стандартното НО междурелсие от 16.5мм. Ама за релсовите глави инфо - йок :/ Надявам се поне, че тази информация за съвместимостта с НО Ресо релсите води нанякъде - нали те са по-известни от тая страна на света?

Това, че не споменаш проблеми с мощността, значи ли, че тя не би трябвало да е повод за притеснение?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия