TANO
Сделки:
( 9)
Sr. Member

Публикации: 360
|
 |
« -: 24 Юни 2010, 12:10:57 » |
|
|
|
|
|
« Последна редакция: 22 Юли 2010, 14:07:41 от TANO »
|
Активен
|
|
|
|
|
|
TANO
Сделки:
( 9)
Sr. Member

|
 |
« Отговор #2 -: 01 Юли 2010, 12:14:05 » |
|
 Дойде ред и на "Соцсбирката" Тук обаче правилото да ги събирам колкото да ми стигнат за макета си има своето изключение. Доста повече са отколкото ми трябват. Може би от някаква носталгия. Но не по соца. По скоро по мойта първа младост - все пак съм реколта ,68 Какъв фурор беше като се появиха тия Шкоди в Чешкия център през 91 г. Сега като ги гледам кви са кютучета...Ама тогава им се радвахме - нямаше друго.  Три хАрошие машини, също така хАрашо сделани, първите 2 от Херпа, последната от Буш  Две народни коли - Херпа и Роко  Още 2 лимузини от Херпа  Баркас от Брекина и VW от Шуко. Първото е супер изпипано, но се оказа, че и Шукото не е лошо.  Сега ще Ви досадя малко с тия VW, но изпитвам сантименти към тоя модел. Щото това май е първата кола, на която съм се возил и го помня. Трябва да е било преди 38 години!  Още разновидности на модела. Всички са на Брекина  Тук този вляво е на Викинг. Обаче е видимо по голям от Брекината, има по заоблени форми и е направен далеч по добре. Та коя от двете фирми лъже с размерите - не знам  Пак същата народна кола. Само,че...  Само,че на Maisto в мащаб 1 : 25  Още една картинка ей така за сравнение на мащаба 
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Юли 2010, 12:44:03 от TANO »
|
Активен
|
|
|
|
TANO
Сделки:
( 9)
Sr. Member

|
 |
« Отговор #3 -: 01 Юли 2010, 12:37:21 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
KRAKOMOBILA
Сделки:
( 8)
Hero Member

Публикации: 1936
46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
|
 |
« Отговор #4 -: 01 Юли 2010, 12:49:13 » |
|
Първите Шкоди са на Permot, Man-а трябва да е Wiking.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
IKAR
Сделки:
( 2)
Sr. Member

Публикации: 389
HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
|
 |
« Отговор #5 -: 01 Юли 2010, 13:07:34 » |
|
Първата кола, на която си се возил ли казваш? Почвай да събираш мангизи за още един вариант: http://www.sunstartoys.com/limited.htm - в мащаб 1:12. Вземай докато е време, понеже бройките са сравнително малко - по 600-700 и бързо свършват. Конкретно това, което ти трябва, 5071,5073,5075 струва към 150-160 евро. От личен опит казвам, че тази фирма, независимо, че е китайска, си заслужава. Знаете за двуетажния автобус, който съм описал в другия раздел. Без да има кой знае какви претенции, като и цените са що-годе прилични, този производител набутва в в джоба си всичките Брекини, Вайкинги, Миничемпс, Шукота и т.н. Въобще няма голямото "самочувствие" като при Мерклин например, която от Мерцедеса на ж.п. моделите лека-полека се превърна в техния Сговнич.
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Юли 2010, 13:12:55 от IKAR »
|
Активен
|
|
|
|
TANO
Сделки:
( 9)
Sr. Member

|
 |
« Отговор #6 -: 01 Юли 2010, 13:24:50 » |
|
Е поне на която помня, че съм се возил. Имаше един чичо Пешо - комшия на баба ми, който ни качваше на неговата за по едно кръгче в махалата. Ама беше толкова отдавна - спомените ми са доста размити. А пък тази в 1:12 - видях я, готина е, но все пак човек не може да има всичко. Ще се придържам към жп моделизма - нямам финансови сили за други отклонения.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gzo
Сделки:
( 4)
Sr. Member

Публикации: 388
|
 |
« Отговор #7 -: 01 Юли 2010, 13:49:02 » |
|
Гледайки всички тези лъскави автомобили се питам дали има някакъв способ за заличаване лъскавостта на пластмасата за да изглеждат напълно реални ? С какво ли би могло да се намажат за да се скрият бликовете тъй характерни за изделията от пластмаса ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Daemon TT
Сделки:
( 13)
Newbie

Публикации: 45
|
 |
« Отговор #8 -: 01 Юли 2010, 13:52:43 » |
|
Мат лак предполагам че реши проблема ,на Revell или на някоя друга фирма за модели
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gzo
Сделки:
( 4)
Sr. Member

|
 |
« Отговор #9 -: 01 Юли 2010, 13:54:37 » |
|
Мат лак предполагам че реши проблема ,на Revell или на някоя друга фирма за модели
Предполагам е безцветен ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #10 -: 01 Юли 2010, 15:07:08 » |
|
Предполагам е безцветен ? Да, по презумция - това му е точно задачата - без да променя покривания цвят, премахва бликовете за фотото и очите...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Жоро
Сделки:
( 31)
Hero Member

Публикации: 1321
HO DR IV епоха София
|
 |
« Отговор #11 -: 01 Юли 2010, 16:04:28 » |
|
Гледайки всички тези лъскави автомобили се питам дали има някакъв способ за заличаване лъскавостта на пластмасата за да изглеждат напълно реални ? С какво ли би могло да се намажат за да се скрият бликовете тъй характерни за изделията от пластмаса ?
Нещо тука не ми се връзва. Не знам някой, който да тича с шкурката да матира автомобила си. Напротив, лъска го с пасти, та да свети отвсякъде. А ако ни дразни, това че моделът не е боядисан, а пластмасата е с оцветител, то тогава си има бои и аерографи. Пръскаме и сме щастливи
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
ivo
Сделки:
( 4)
Hero Member

Публикации: 875
HO - II-III, София
|
 |
« Отговор #12 -: 01 Юли 2010, 16:58:35 » |
|
Dullcote lacquer / Glosscote lacquer na TESTORS  Гледайки всички тези лъскави автомобили се питам дали има някакъв способ за заличаване лъскавостта на пластмасата за да изглеждат напълно реални ? С какво ли би могло да се намажат за да се скрият бликовете тъй характерни за изделията от пластмаса ?
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Юли 2010, 17:00:30 от ivo »
|
Активен
|
|
|
|
gzo
Сделки:
( 4)
Sr. Member

|
 |
« Отговор #13 -: 01 Юли 2010, 23:01:06 » |
|
Нещо тука не ми се връзва. Не знам някой, който да тича с шкурката да матира автомобила си. Напротив, лъска го с пасти, та да свети отвсякъде. А ако ни дразни, това че моделът не е боядисан, а пластмасата е с оцветител, то тогава си има бои и аерографи. Пръскаме и сме щастливи Защо да не ти се връзва ? Аз например се стремя да придам максимална достоверност на модела и много ценя труда на колеги с подобен прохват. Като погледнеш на снимка да не можеш да прецениш дали гледаш истинска машина (обект) или нейно умалени колие. Според мен специално бликовете на пластмасата обезмислят целия труд по макета. Особено издайнически са гумите на автомобилите (понеже конкретно говорихме за автомобилите на Тано). Никъде в природата не съществуват Чавдари, Мадари,Ифи и тем подобни таратайки с лъщящи гуми и пастирани кабини. Прекалената чистота и блясък на моделите се набиват на очи и пречат на илюзията за нещо истинско. В момента експериментирам състаряване по естествен начин, чрез илагане на атмосферни условия съчетани с влиянието на почвите . За съжаление този метод не е удачен за изделия с лошокачествена пластмаса. Ето тук на този пластмасов обект съм се опитал да имитирам матиране и ръжда и ми се е получило. Преди интервенцията елемента беше лъскав и с бликове, а сега е просто един стар ръждив метален елемент на бойна машина....  В това се състоеше и смисъла на въпроса ми дали ползвате естествено състаряване ? С какво да се намажат за да се предизвика хим. поцес ? С мат лак и баба знае.
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Юли 2010, 23:11:41 от gzo »
|
Активен
|
|
|
|
|