Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 08:49:47 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 ... 6
  Изпечатай  
Автор Тема: Макет на gzo в НО  (Прочетена 4263 пъти)
gzo
Сделки: (4)
Sr. Member
Публикации: 388

Профил
« -: 13 Юли 2010, 14:24:06 »

След преглеждане на доста проекти на модели, реших да се спра на следния вариант....

Макета ще бъде в НО на  2 нива и с коловозно развитие по подобие на проекта на инж. Паскалев. Благодаря на колегата Топалов който бе така добър да сканира статията с проекта на инж. Паскалев.  Благодаря!.
Основата ще бъде с размери 200х100 см. а макета ще се вписва върху нея горе долу така, както се е вписал в границите на снимката.
Залагам на максимална изчистеност от жп инфраструктура за сметка на повече място за ландшафта. Най-високата част по линията се явява моста в средата. Двата кръга на осмицата ще минават над/през 2 съседни хълма което изисква и 2 тунела. Хълмовете ще се свързват едиствено чрез моста.
Отчитам, че в този макет най-голямо внимание ще трябва да се обърне на наклоните, които трябва безпроблемно да се усвояват от влакчето. По-груби сметки моста ще вдига нивото около 7,5-8,5 см, изчисленията те първа предстоят, но вярвам, че съм заложил аванс с размерите на макета 200х100. В момента линиите се простират в граници 185х90 см. Това са размери без да включвам 2-ри коловоз на гарата, но ако нещо се обърка ще игнорирам 2-коловоз и ще поставя челен от ляво на гарата.
Приемам всякакви градивни мнения дорде още не съм скроил плота  Наздраве!
« Последна редакция: 13 Юли 2010, 14:27:05 от gzo » Активен
topalov
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 592

BG-CH-I; BGTT; III-VI еп.

Профил
« Отговор #1 -: 13 Юли 2010, 15:07:39 »

« Последна редакция: 08 Януари 2012, 22:20:01 от topalov » Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #2 -: 13 Юли 2010, 15:09:38 »

Веднагически ( Шегичка! Шегичка! Шегичка!) си изчисли дължината на релсовото трасе което ще ти формира наклоните.
ПРавилото, което е потвърдено от практиката и в този форум е:

L=(H*1000)/S

Където L е дължина на необходимото трасе за изкачване на Н - необходимата междуетажна височина, а S - съответният наклон в този участък (в промили!!!).

За S e прието да не е повече от 40/1000 (четиридесет на хиляда), но практиката показва (особено за НО) че е нежелателно да надминава 35/1000 - тоест в рамките на един линеен метър изкачването да не е повече от 35 мм.
В противен случай, има опастност от приплъзване на модели, а ако не са цифровизирани, (със съответната обратна връзка от двигателите за компенсиране на натоварването) локомотивите ще имат видимо забавяне и затруднено изкачване, респективно "скоростно" спускане в наклоните.

В твоя случай от точка а до b май не ще "събереш" два метра трасе (тоест "заветните 70 мм - виж  ТУК), но от точка с до точка d ми е още по-съмнително.

Препоръчвам разминаване (може чрез увеличение на площта на плоскостта) на трасетата в точка е за да събереш двата метра м/у а и b (тоест вече ще е дълго от е до b за единия наклон).
Колкото за връщане (при това доста плавно) едновиткова спирала в района между точка с и d (с център около числото 77). тогава по има шанс да стане спускането на трасето за да мине под моста. Е, там може би освен втория хълм, ще ти трябва и тунел за да скриеш витката на спирала, тъй като изисква по-малък радиус).
Не виждам друго решение за тазе фигура.
Имай предвид и това:

За да няма после "опаааа, какво стана та се ..."  голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Повече за наклоните може да прочетеш тук:
http://www.railwaypassion.com/?cid=102&NewsId=11

« Последна редакция: 13 Юли 2010, 15:12:51 от pach » Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #3 -: 13 Юли 2010, 15:15:58 »

Хич не се впрягай на тия 3,5% наклон! Никой няма да дойде да ти ги мери! Пък и да ти ги мери - можеш спокойно да му изплющиш един реализъм зад врата! Прави спокойно до 5-6%, още повече, че едва ли ще караш дълги влакове. Като сложиш релефи, сгради и т.н. изобщо няма да личи, че градусът на наклона е по-голям от реалното. Да не засягаме темата за реалните наклони в планински железници...  хитрец Най-важното е съвсем плавно и равномерно да правиш изкачването - да няма "ями" и "гърбици", където може да започнат да дерайлират вагони или да се откачват.  Наздраве!
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #4 -: 13 Юли 2010, 15:21:26 »

Рипърчето не спира да се заяжда, но ти не му обръщай внимание... закачам се
Не става въпрос за реализъм (нито за боя по релсите и механизмите) а за най-елементарно избягване на буксуване дори на изолиран локомотив, който ще се изкачва по-наклоните.
Прегледай клиповете от клубният ни макет в N и прецени дали би ти харесало такова затруднено движение на локомотиви.А за амортизацията им (дори да не слизат от макета и да си нямат "кашони и витрини") просто на всички е ясно. Струва ли си да се хабят електромотори и зъбни колела в задвижванията им, па ако ЩЕ и по пет за десет лева да купуваш??!!! намигване
После си решавай за себе си какво точно искаш от макета ти. Моите уважения!
 голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
Best Ripper
Hero Member

Профил
« Отговор #5 -: 13 Юли 2010, 15:26:09 »

Паци, ако на 5% наклон ти буксуват локомотивите, то белята е най-малко в релсовия път.  Моите уважения! Най-скоро изхвърли локомотива.. или поне преди това му провери бандажи, талиги, колооси на вагоните и т.н. Да няма някаква нежелана ръчна спирачка в самия влак...  намигване
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #6 -: 13 Юли 2010, 15:31:58 »

Става въпрос както за стари ( на 30 години) , средно стари (10 години) и чисто нови (на 200 метра  хитрец) локомотиви -  до един добре поддържани и в перфектно работно състояние. Гарантирано минали "годишен преглед" преди да ги върна във витрината си. Наздраве! Наздраве!
 От всякаква тракция (парна, дизелова и електро) , не само в ТТ, но и в N (клубната грешка), както и в НО( доста приятели са в този мащаб).
Бих искал да видя локомотив който да изкачи без никакъв намек за наклона тези 50/1000!!! Моите уважения! Моите уважения! Моите уважения! Ама да не става въпрос за модел на "зъбчата" железница от Алпите! намигване
Но в крайна сметка всеки има някакъв опит, и си прави заключения от неговата камбанария... Моите уважения!
Активен
Best Ripper
Hero Member

Профил
« Отговор #7 -: 13 Юли 2010, 15:41:04 »

Значи искаш да качва баира без да се мъчи, така ли? Ами в реализЪма да не би влакът да не се мъчи по баир? Да не би да върви нагоре и надолу по баира с еднакво усилие, с еднаква скорост? Да, в случая не говоря за твоите /и на други моделисти/ супер-реализми, когато се напъвате да теглите с един локомотив по 20-30-40 вагона! Щот така било в действителност. Да, така е... Но ако се загледаш в световния реализъм на ЖП моделизма, рядко ще видиш композиция над 10 товарни и 6-7 пътнически вагона...  Моите уважения! Пък вие се напъвайте да закачате колкото се може повече... Как няма да ви гърмят мотори, зъбни колела и т.н. Ама викам да не разводняваме повече темата на човека...  съгласен
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #8 -: 13 Юли 2010, 15:58:32 »

Напъването (и някой последствия) не го правим ние.
Караме реални композиции (доколкото ни позволяват моделите) , понякога и с "двойна тяга". Ако знаеш историята от създаването на цифровизацията (американците бяха първи) на локомотивите , ще ти е ясно и как се карат такива композиции без "напъване".
Лично аз си спомням товарни влакове по БДЖ от по 50-60 вагона минимум, а пътническите винаги пътуваха с 14 броя.
И така , и инак , темата не би се разводняла, щото се уточняват някой нереални наклони (не го бъркай с твоя реализЪм) които биха разочаровали колегата.
Може би трябва да се подкрепиш с някакви филмови факти?
Какви композиции караш, по какви наклони и как ти се движат влаковете въобще.
Всичко друго е просто клатене на въздуха тук, и аз каквото имах да казвам на колегата (не на теб), в този етап от молбата му за помощ -  го казах!
 Моите уважения!
Активен
gzo
Sr. Member

Профил
« Отговор #9 -: 13 Юли 2010, 16:21:14 »

Мерси за включването на всеки един до момента !

По най-прости изчисления 80:0,035=2285 ...

Аз моята сметка я правих по формулата 75:0,04=1870. При такъв резултат смятам, че няма да е особен проблем наклона. Освен това имам аванс по ширината от още 15 см. (200мм ширина на плота - 185мм) и ако се наложи ще туря по някоя къса права тук там.
И все пак ако и това е стръмно ще смаля височината на моста до минимума от 70 мм и тогава L=1750. Не смятам, че ако коефицент 0,04се надвиши с още малко е кой знае какво нереално изхвърляне !

Нека да е ясно, че лока и вагоните са от джуниър, а и надали за в бъдеще ще купя нещо по дълго и тежко. 1 лок + до 5 двуоски не са проблем (си мисля аз !)

Та такива са ми сметките на мен  prankster
« Последна редакция: 13 Юли 2010, 16:26:16 от gzo » Активен
pavel75
Сделки: (12)
Hero Member
Публикации: 880

HO; V; BDZ, BG; София

Профил
« Отговор #10 -: 13 Юли 2010, 16:25:35 »

Преди да пристъпиш към направата на макета изпровай наклона с твоя подвижен състав.
Активен
gzo
Sr. Member

Профил
« Отговор #11 -: 13 Юли 2010, 16:27:16 »

Преди да пристъпиш към направата на макета изпровай наклона с твоя подвижен състав.

Да разбира се !
Просто се оглеждам за още подпори  Търся!
Активен
Жоро
Сделки: (31)
Hero Member
Публикации: 1321

HO DR IV епоха София

Профил
« Отговор #12 -: 13 Юли 2010, 17:13:07 »

Въпросът е не да следваш някакви заковани норми. Въпросът е твоите локомотиви да преодоляват наклона с вагоните които ще караш. Въпросът опира до това, като влезеш в тунела, дали ще излезеш със сигурност от него или ще бъркаш да избуташ влака. Въпросът опира до сигурноста на движение, а не до реализъм, защото железници много, наклони разни. Решения също.
А иначе именно във връзка със сигурността на движение са приети и нормите NEM. Практиката е показала, че при наклони от 3%, движението на повечето машини е без проблем и такъв наклон е приет във въпросните NEM.
Подобна на твоята осмица и аз съм спрятал на маса 120х80. Само дето почти нямаше равен участък, почти всичко беше в наклон, заради пустите проценти. И за да може локомотивът да изкачи поне себе си. За влак нямам спомен да съм пробвал.
Активен
liro4605
Сделки: (21)
Hero Member
Публикации: 1478

SBB OBB BDZ ІV V VІ

Профил WWW
« Отговор #13 -: 13 Юли 2010, 18:59:21 »

http://www.youtube.com/watch?v=xgpivxz7tAQ&playnext_from=TL&videos=P6QtGDuYMFE Виж тук нагледно как си личи че изкачващия влак се "мъчи".Най просто без формули сложи релсов път  около 2-3метра на една дъска и пусни състав,като от единия край повдигаш.Направи няколко опита с повдигания през сантиметър и ще видиш че колегите много правилно те съветват.И аз знам а и го установих че наклон по голям от 4см на метър не е никак добре.Незабравяй че и ако е в крива кривата също има съпротивление.

А що се отнася и до реалните влакове при наклон 40% което го има в един заводски клон серия 06 на БДЖ трудни се качва с 3 пълни цистерни. мускулест  Спри! Търся!
Активен
gzo
Sr. Member

Профил
« Отговор #14 -: 20 Юли 2010, 09:52:17 »

Лека полека напредваме с работата. Плота е набавен и скроен ! В последния момент реших да оставя още малко аванс по ширина и да осигуря шир пред коловозите на гарата. Така новите размери на основата са 200х110 см. Ползвам OSB 9мм. Следва подсилване, чрез оребряване и набавяне на материали за по-нататъшната работа.
Сега се чудя с какво ще ми е по-удобно да изградя релефа на двата хълма ?
а)-със стиропор за изолация.
б)-с полиуретанова пяна за оплътняния.
Струва ми се че пяната се оформя малко по-лесно, което дава възможност за по-изразителен релеф, а и с нея ще мога да залепя естествени камъни към ландшафта. Но пък стиропор имам в излишък  несигурен
Мога да комбинирам и двата материала. Вероятно ще започна със стиропора, а върху него ще положа и пласт пяна  чеша се

П.С. Продължавам да търся две леви и една дясна стрелки ! Ако някой предлага да пише на ЛС.

Активен
Страници: [1] 2 3 ... 6
  Изпечатай  

Отиди на: