Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макет на gzo в НО
topalov:
--- Цитат на: gzo link=topic=2593.msg60641#msg60641 date=1306765320 ---В сметката ти дали влизат и двете купчини камъни дето също заемат обем ?
--- Край на цитат ---
Тц! Не си ми задал размери! :yes: Но ако келнера прецени, може да ги пише към ракията.
Иначе поздравления за езерцето. Помисли добре дали искаш да слагаш истинска вода или моделна... рискуваш да завъдиш попови лъжички. :yes:
gzo:
Ти сериозно ли мисши за истинска Н2О ?
С моделна ще е разбира се, и за това ми трябва някакъв ориентировъчен обем заради разфасовката която да търся. Както изглежда ще иде по-малко и от 150 мл. и това ми е достатъчно, забравих да допълня, че ще сложа и малко мъхове имитиращи водорасли и жабурняк. Те също отнемат от обема, но се чудя дали изкуствената вода ще проникне добре между разклоненията ма мъха ? Да не се образуват въздушни балони ? Понеже не съм работил с такива вода и не знам тя по-скоро като желе ли е или е по-течна ?
gzo:
След падналите вчера обилни дъждове, очаквам до утре, най-късно други ден, повишаване на дебита и напълване на гьола. Водата дето чакам е със син оттенък, та се чудя дали въобще да оцветя дъното в тинесто зеленикаво, както си мислех в началото :mda: С тея два цвята да не стане гьол с боза ? С водата, ще пристигнат още и сива боя за моста, врата за кенефа и фургон тип Мечта за помещаване на бригадата от тунелния батальон, дето кърти нагоре по линията.
fpk1999:
Не мисля че трябва да боядисваш дъното! Но все пак ти избираш какво да правиш. :).
gzo:
Както писах в предходния си пост, очаквах да дойде вода със син отенък. И дойде само, че отенъка беше доста по-наситен отколкото очаквах. Става дума за ватер ефффктс 26204 на vallejo. Е, да знаете поне, че това нещо не става за плитки гьолове, като моя или за локви, рекички и потоци. Подходящ е само за плувни басейни, язовири, морета и др. по-дълбоки води. Това наложи изчакване на доставка на по-бисти води.
И така в крайна сметка ефекта, който ползвах е Gel deniso 27.591 на vallejo или според българския етикет -цветно гесо. Предварително оцветих дъното в цвят "жабурняк" та да създам илюзията за тинесто дъно. Нанесах гела на веднъж (дълбочина около 10-15 мм) след което започна дългото чакане за избистряне на белия пигмет......и така вече 3 месеца по-късно се вижда, че все още не е съвсем избистрено, но кой да ти каже по-рано, че гела се нанася на тънки пластове и се изчаква. Всъщност мина ми през акъла да пробвам на тънко, но се опасявах, че накрая ще се виждат отделните нива на работа като етажи и реших да скачам направо в дълбоките води. Честно да си призная, някъде след месец - месец и половина гела упорито си седеше бял, като мляко и даже си рекох, че Никито Момчилов (който ми прати гела) е объркал артикула. В същото време Емо Чаушев, който работеше водата по-клубния модул направо си каза "ако не избистри до седмица да се рине и наново" :wacko: направо се сдухах ! Тъкмо започнах да се примирявам, че след толкова чакане трабва да развалям направеното до момента и........заминах за почивка. Сетне пък от работа не ми остана време за хобито и съвсем замразих работата по макета. И така един ден (отново със сдухване :blink:) установих, че водата е избистрена до голяма степен и вече няма нужда да се разваля. Е ще почакам още някой месец и ще избистри съвсем. На снимките не се виждат 2 основни недостатъка, които мен ме дразнят. След избистрянето се забелязват множество малки въздушни мехурчета все едно гледаш лед и другото е, че със исъхването повърхността започна да се спича неравномерно и там където е далече от берега влодата хлътна, а около бреговете и потопените тела нивото остана по-високо. Това ще го поправя като нанеса тънък слой за изравняване. Мислих и как да оправя мехурите, но в крайна сметка за да ги забележиш трабва да се надвесиш и да се пулиш от доста близко, а все пак езерото се намира в дъното на макета под моста. В близост ще има подпорни колони, растителност и др. пречки за забелязване на този дефект. Абе важното е, че за моето око (като най-голям коректив) е приемливо. За съжаление ъгъла на снимане е такъв, че водата не се забелязва добре, в действотелност се вижда добре с просто око. Забелязват се дори и финните вълнички по повърхността.
В обобщение на горното съвета който мога да дам, е че дори и да нанесете по-дебел слой воден ефект, то все някога ще се избистри. Ако гоните срокове или не можете да заспите спокойно развалете и почнете на ново, но този път наистина мноооого тънко (около 2-3 мм) че да може наистина да избистри за една седмица. Ако все пак имате да запъвате дълбок воден басейн бъдете на ясно, че че дори и да работите на тънки слоеве ще чакате минимум 1 седмица за 1 слой, а ако трабва да нанесете повечко слоеве накрая сумарно пак отива на няколко месеца. Тъй че ейго на, нищо и никаква баруга пък изисква толкова работа, умения и търпение. Сигурно за това нещата изглеждат толкова пленително когато проекта се бъде завършен и започнат първите суперлативи и прехласвания от страна на "простолюдната публика" :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия