Автор Тема: Български локомотив серия 01. от FULGUREX  (Прочетена 61239 пъти)

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
Re:Български локомотив серия 01. от FULGUREX
« Отговор #90 -: 05 Септември 2010, 03:38:10 »
За двете "лодки" имам следното обяснение:
В периода 1956-1964 година БДЖ купува на старо общо 190 локомотива серия 15.00 от ГДР, Чехословaкия и СССР. Твърде вероятно е тези машини да са влезнали в експлоатация без да са боядисвани по схемата на БДЖ, дори табелите с експлоатационните им номера не бяха по стандарта на БДЖ, а представляваха малки емайлирани табели (такива табели и днес могат да се видят на някои от машините в Калояновец)
 Колкото до 46.03, от тази гледна точка на снимката, единствено предната част от водните резервоари би трябвало да е зелена. Макар че аз не виждам какъв е цвета, но поне се вижда че е различен от този на капака на димната камера(а той е със сигурност черен).
« Последна редакция: 06 Септември 2010, 03:24:38 от Сaprycorn »

lubomir

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #91 -: 05 Септември 2010, 09:45:10 »
На оригиналната снимка на 46-цата си се вижда че водните резервоари са си черни.
Обърни внимание на следната снимка:

Тука ще видиш че 46.20 е синьо-зеленикава на тендера, а 46.07 си черна от всякъде ;D
Аз точно затова ти показвам тази снимка, защото през годините водните резервоари са били ту сини, ту черни ту зелени. Това имах в предвид и като казах че е влагано  :pleasantry:творчество :pleasantry:. Учудващо е ако няма каквато и да е документация по въпроса в БДЖ. В края на краищата БДЖ е продънена каца от относително скоро, а преди и след войната е било най-престижната държавна фирма, тъй че не може да не е писано някъде нещо по въпроса. Как обаче може да се издири тази информация не знам. В края на краищата в нашата мила родина докладите на ДАНС са общо достояние, но оцветяването на локомотивите ни от преди 60-70г е въпрос на  :pleasantry:висша :pleasantry: секретност.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #92 -: 05 Септември 2010, 14:18:06 »
Във всеки случай имаме налице една абсолютно парадоксална ситуация- месингова фирма е на път да произведе чисто български парен локомотив, а никoй не знае със сигурност в какви цветове е бил този локомотив  при доставката му?!?

toniemi

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 4819
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
« Отговор #93 -: 05 Септември 2010, 15:06:24 »
Какво му обсъждате на този чайник толкова,хората са достатъчно интелигентни за да проучат въпроса. :good:
Който после си го купи и нещо не му хареса,ще му го боядисам.Имам и боички и четки,споко :lol: :lol: :lol:

lubomir

• Гост
« Отговор #94 -: 05 Септември 2010, 17:28:36 »
Цитат на: Сaprycorn link=topic=2646.msg45755#msg45755 date=1283685486
Във всеки случай имаме налице една абсолютно парадоксална ситуация- месингова фирма е на път да произведе чисто български парен локомотив, а никoй не знае със сигурност в какви цветове е бил този локомотив  при доставката му?!?
Абсолютно си прав!!!! Остава ни надеждата, че швейцарците знаят какво правят, и може би най-добре знаят какви са били цветовете. Все пак те са и производителите на оригинала!

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #95 -: 05 Септември 2010, 19:21:35 »
Няма нищо синьо. Машините са били единствено зелени и черни. В случая на снимката на 46.20 - и планината на заден план ли е синя ? Просто с такъв цвят е излезнала снимката - а машината си е зелена.

lubomir

• Гост
« Отговор #96 -: 05 Септември 2010, 20:41:57 »
Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=2646.msg45764#msg45764 date=1283703695
Няма нищо синьо. Машините са били единствено зелени и черни. В случая на снимката на 46.20 - и планината на заден план ли е синя ? Просто с такъв цвят е излезнала снимката - а машината си е зелена.
Ц, съгласно някои информации от хора работили в депо СФ около ВСВ 46-ците са били сини в някой момент.
Не знам за планината, ама дърветата зад машината вероятно са си зелени, пък  :pleasantry:зеленото :pleasantry: на машината няка си не е в тоя нюанс... ама знам ли? Докато не го видим черно на бяло написано, нищо не е меродавно.

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #97 -: 05 Септември 2010, 22:08:58 »
Просто зеленото по машината е избеляло - в момента 44 086 е розова - но 44-та серия винаги е била червена, никога не е била розова.

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #98 -: 05 Септември 2010, 22:27:31 »
За "Баба меца" упорито се появява твърдениято, че в някакъв момент са били боядисани сини. Досега категорично доказателство за това аз не съм срещал, освен една пощенска марка, обаче не е ясно дали рисунката отговаря на истината или иде реч за печатарска грешка. Гадаенето за цветовете по-снимки е безнадеждно, особено за ранни цветни фотографии. По-надеждно може да се съди за цветовете по-черно бели снимки, има си методи за анализ, но пак крайно прецизна информация не може да се получи. От друга страна аз вече съм убеден, че е имало доста машини, които дълго време не са били боядисани, според цветовата схема на БДЖ, особено такива купени втора ръка. Въпроса е много интересен, обаче без информация от официални документи, скоро яснота няма да има. А вече конкретни серии и машини , кога и как са били пребоядисвани ми се вижда загубена кауза.

BDZ

• Trade Count: (7)
  • Full Member
  • Публикации: 212
  • Рейтинг: 15
  • БДЖ | III-V
« Отговор #99 -: 29 Септември 2010, 23:49:29 »
Видях, че има няколко желаещи само за третия (музеен) вариант. Според мен, ще е добре, ако в България успее да остане поне един от всеки вариант, за да не ги гледаме другите само от снимки копирани от някой швейцарски форум. Всеки купувач си решава сам за себе си естествено - просто една идея.

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1734
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #100 -: 30 Септември 2010, 06:45:11 »
Цитат на: BDZ link=topic=2646.msg46574#msg46574 date=1285793369
Видях, че има няколко желаещи само за третия (музеен) вариант. Според мен, ще е добре, ако в България успее да остане поне един от всеки вариант, за да не ги гледаме другите само от снимки копирани от някой швейцарски форум. Всеки купувач си решава сам за себе си естествено - просто една идея.
ето значи имаме още един, който ще си вземе локомотив. а каква е разликата между това да гледаш в швейцарски или български форум снимки? радостта е еднаква.
« Последна редакция: 30 Септември 2010, 06:52:54 от Gervasii »

lubomir

• Гост
« Отговор #101 -: 30 Септември 2010, 08:00:33 »
Не се притеснявай! За този с царския герб от 1935 има поне един мераклия, така че ще можеш да видиш машинката и на живо вероятно ;D! Поне ще се изясни най-после с какви цветове са били машините при пристигането им.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12388
  • Рейтинг: 1341
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #102 -: 30 Септември 2010, 08:30:13 »
То специално за този локомотив струва ми се е ясно с какви цветове са били - в албума на Д.Деянов е написано няколко изречения. Поне аз от там знам, че швейцарските са били черни, или по точно котела е бил матово черен, защото за по-голяма красота не е бил боядисван, а тъмно оксидиран(стоманено черно).Едва по-късно, вече в България през годините (предполагам след първите ремонти) са били боядисани.
Колкото до "Баба Меца" или БДЖ-46 серия (парна!) имам цветна снимка където наистина е синя с отенъци към зелено. Но пак няма гаранции, дали не е от качеството на снимката, тъй като е поизбеляла и останалите цветове на нея стоят малко неестествено. Все си мисля, че е крайно време да се направи някакъв албум с всичко по въпроса (само снимков материал) щото само в България няма още такъв.
Аз имам автентична черно бяла снимка на "Баба Меца" , направена на 1 септември 1939 година на гара Сараньово която съм готов да предоставя на изразилият желание да уреди (и заплати :scratch_ones_head:) анализа с технологиите на криминалистиката. Правено е за български самолети, защо да не се направи и за локомотиви!?
 Обаче е доста трудно, да не говорим, че самият процес на обработка (компютърно е всичко) се оказва доста трудоемък...При това бяха ползвани изключителни "връзки" в системата на МВР. Но принципно не е невъзможно.
Може би трябва да се потърсят и външни подобни (извън България) начини за такъв анализ. Жалко че на конференцията няма да присъстват (както се очакваше де) някой хора които държат в себе си оскъдните исторически данни по въпроса....
 ;D

BDZ

• Trade Count: (7)
  • Full Member
  • Публикации: 212
  • Рейтинг: 15
  • БДЖ | III-V
« Отговор #103 -: 30 Септември 2010, 09:45:40 »
Цитат на: Gervasii link=topic=2646.msg46576#msg46576 date=1285818311
ето значи имаме още един, който ще си вземе локомотив.
Харесва ми оптимизма ти. :)

Цитат на: Gervasii link=topic=2646.msg46576#msg46576 date=1285818311
а каква е разликата между това да гледаш в швейцарски или български форум снимки? радостта е еднаква.
Ще може да се види и на живо. А пък дори и да може да се види само на снимки, в българските форуми ще има сигурно поне сто снимки на модела от почти всеки възможен ъгъл, а в чуждите - не се знае колко и с какво качество.
Аз, като българин, ще съм по-радостен, ако и трите варианта ги има в България.  :give_heart:

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5628
  • Рейтинг: 660
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #104 -: 30 Септември 2010, 09:50:43 »
Идеята е добра, но и цената на лока е добра и по-скоро желаещите да си го закупят ще се водят от собствените си нужди, а не от общите, като ще вземат за себе си точно това, което искат да имат. Компромиси с цени от сорта на четирицифрени суми трудно се правят и това е разбираемо.