Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Български локомотив серия 01. от FULGUREX
Сaprycorn:
За двете "лодки" имам следното обяснение:
В периода 1956-1964 година БДЖ купува на старо общо 190 локомотива серия 15.00 от ГДР, Чехословaкия и СССР. Твърде вероятно е тези машини да са влезнали в експлоатация без да са боядисвани по схемата на БДЖ, дори табелите с експлоатационните им номера не бяха по стандарта на БДЖ, а представляваха малки емайлирани табели (такива табели и днес могат да се видят на някои от машините в Калояновец)
Колкото до 46.03, от тази гледна точка на снимката, единствено предната част от водните резервоари би трябвало да е зелена. Макар че аз не виждам какъв е цвета, но поне се вижда че е различен от този на капака на димната камера(а той е със сигурност черен).
lubomir:
На оригиналната снимка на 46-цата си се вижда че водните резервоари са си черни.
Обърни внимание на следната снимка:
Тука ще видиш че 46.20 е синьо-зеленикава на тендера, а 46.07 си черна от всякъде ;D
Аз точно затова ти показвам тази снимка, защото през годините водните резервоари са били ту сини, ту черни ту зелени. Това имах в предвид и като казах че е влагано :pleasantry:творчество :pleasantry:. Учудващо е ако няма каквато и да е документация по въпроса в БДЖ. В края на краищата БДЖ е продънена каца от относително скоро, а преди и след войната е било най-престижната държавна фирма, тъй че не може да не е писано някъде нещо по въпроса. Как обаче може да се издири тази информация не знам. В края на краищата в нашата мила родина докладите на ДАНС са общо достояние, но оцветяването на локомотивите ни от преди 60-70г е въпрос на :pleasantry:висша :pleasantry: секретност.
Сaprycorn:
Във всеки случай имаме налице една абсолютно парадоксална ситуация- месингова фирма е на път да произведе чисто български парен локомотив, а никoй не знае със сигурност в какви цветове е бил този локомотив при доставката му?!?
toniemi:
Какво му обсъждате на този чайник толкова,хората са достатъчно интелигентни за да проучат въпроса. :good:
Който после си го купи и нещо не му хареса,ще му го боядисам.Имам и боички и четки,споко :lol: :lol: :lol:
lubomir:
--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=2646.msg45755#msg45755 date=1283685486 ---Във всеки случай имаме налице една абсолютно парадоксална ситуация- месингова фирма е на път да произведе чисто български парен локомотив, а никoй не знае със сигурност в какви цветове е бил този локомотив при доставката му?!?
--- Край на цитат ---
Абсолютно си прав!!!! Остава ни надеждата, че швейцарците знаят какво правят, и може би най-добре знаят какви са били цветовете. Все пак те са и производителите на оригинала!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия