Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Български локомотив серия 01. от FULGUREX
KRAKOMOBILA:
Няма нищо синьо. Машините са били единствено зелени и черни. В случая на снимката на 46.20 - и планината на заден план ли е синя ? Просто с такъв цвят е излезнала снимката - а машината си е зелена.
lubomir:
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=2646.msg45764#msg45764 date=1283703695 ---Няма нищо синьо. Машините са били единствено зелени и черни. В случая на снимката на 46.20 - и планината на заден план ли е синя ? Просто с такъв цвят е излезнала снимката - а машината си е зелена.
--- Край на цитат ---
Ц, съгласно някои информации от хора работили в депо СФ около ВСВ 46-ците са били сини в някой момент.
Не знам за планината, ама дърветата зад машината вероятно са си зелени, пък :pleasantry:зеленото :pleasantry: на машината няка си не е в тоя нюанс... ама знам ли? Докато не го видим черно на бяло написано, нищо не е меродавно.
KRAKOMOBILA:
Просто зеленото по машината е избеляло - в момента 44 086 е розова - но 44-та серия винаги е била червена, никога не е била розова.
zazo:
За "Баба меца" упорито се появява твърдениято, че в някакъв момент са били боядисани сини. Досега категорично доказателство за това аз не съм срещал, освен една пощенска марка, обаче не е ясно дали рисунката отговаря на истината или иде реч за печатарска грешка. Гадаенето за цветовете по-снимки е безнадеждно, особено за ранни цветни фотографии. По-надеждно може да се съди за цветовете по-черно бели снимки, има си методи за анализ, но пак крайно прецизна информация не може да се получи. От друга страна аз вече съм убеден, че е имало доста машини, които дълго време не са били боядисани, според цветовата схема на БДЖ, особено такива купени втора ръка. Въпроса е много интересен, обаче без информация от официални документи, скоро яснота няма да има. А вече конкретни серии и машини , кога и как са били пребоядисвани ми се вижда загубена кауза.
BDZ:
Видях, че има няколко желаещи само за третия (музеен) вариант. Според мен, ще е добре, ако в България успее да остане поне един от всеки вариант, за да не ги гледаме другите само от снимки копирани от някой швейцарски форум. Всеки купувач си решава сам за себе си естествено - просто една идея.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия