Доколкото си спомням миналата година за да произведат БДЖ спалния вагон в ТТ,
искаха от Жоро да събере заявки за 100 броя. Колко още са добавили за останалия пазар,
нямам понятие. Знам, че Жоро ги достави и продаде - даже някои тогава не си купиха
и сега не могат да си намерят. Но това беше за мащаб ТТ, което още повече не може да бъде
изходна статистика нито за пазара тук, нито за моделите.
Румънската 060 (Одисей ...а нашата БДЖ-06) бяха произвели от последната партида 5000 бройки,
като заявиха че никога повече няма да се връщат на този локомотив, но ако искаш повече инфо
прочети тук темата му - бях превел цялата 7 годишна история на реализацията му
(румънски и полски моделисти, фалити и кражби - въобще епопея за сапунен сериал).
Доколкото знам и от този модел не може да бъде намерен вече никъде в продажба.
В ибея се появяват понякога от първите пробни серии (с полската ливрея) но на безумни цени,
и като се има предвид недостатъците на първото производство - пак се намират трудно.
Специално Тилиг (а доколкото си спомням и от АКМЕ) бяха заявили, че за да произведат
матрица за нов модел искат да имат гарантиран тригодишен пазар за поне 5/6 000 бройки.
Иначе матрицата била на загуба (средна цена около 150 000 евро) и съответно фирмите не пускат модел,
ако нямат някакъв що годе пазар.
Към това като добавим че в БГ, "пазара" е около 50 човека (или около 120 бройки от модел)
нали се сещаш вече за каква фантазия става въпрос!?!
Крайно време е да си организираме родно производство...и не се смейте...

със съвременните технологии, вече не е толкова трудно, при това за горе описания пазар (българския)
това е единствената алтернатива, да се направи без големи инвестиции някаква малобройна серия.
В това отношение спокойно можем да вземем пример от чехословаците и унгарците - те имат поне десетина
такива фирми и си правят изключително техните модели. Ние даже си купуваме някои от изделията им,
щом като "открием" че и тук са се ползвали и возили (вагони, локомотиви и автотранспорт).
Та така... БГ-търговците могат да допълнят (ако искат) за да стане още по-ясно.