Пак съм аз.
Здравейте!
Как се определят съставите на влаковете за превоз на пътници според книжката ПКВ и как се въртят вагоните на отделни композиции?Всъщност въпросът е прекалено общ...Ще го разделя надва етапа и по-подробен:
1етап-Планира се съставът според ПКВ.
2етап-В гарата на композиране.Тя ще е София.Да речем:Първият път в който я видях:отново влакът е Диана...
(първата и втората класа ще я наричам съответно А и Б)Пристига сутринта на 25.05.2012г. в София в състав от серия А63,която се брои за Б,серия Б33,3 пъти серия Б44,серия Б74.Изтегля я маневрената серия 52,за съжаление не знам в коя посока.Следобяд,около час преди да замине в 16.30ч,отново е композирана на първи коловоз-този път в състав серия Б74,серия А63,серия Б44,серия Б33.Това какво трябва да значи?!Две от трите 44-ки са махнати,първокласната 63 е сложени до серия 63,а серия 33 е сложена последна.Ако разбира се това са същите вагони,ако са те,то такава сложна маневра не е ли безмислена или точно определен номер вагони трябват за точно този влак?
Или примерно вчера как композираха БВ 8613 на гара София-на един от последните коловози забелязах серия 52,зад нея три Б33,една серия АБ43,серия А63,следи това някакви купейни вагони-серия 50 един-два и един-два серия 74.Скри се зад пристигналия БВ от Русе.После когато тръгна към гърловината посока Подуяне купейните вагони бяха отрязани,сигурно те са за друг влак.Серия 52 докара състава на първи коловоз и си замина.Като стана дума за русенския влак,след като пристигна,стоя целия състав,без локомотива,до 15.30ч,после не видях.Да не би този състав после да заминава като експрес Чайка?На Пловдив пък пак вчера сутринта маневрена 52-ка на един от последните коловози тя теглеше състав от фургон,смесена 43-ка,купейни вагони,спален,и пак купейни.Предположих,че до спалния вагон е композицията на нощния Варна-Пловдив.Локомотивът изтегли целия състав в посока Пловдив-разпределителна.
От тук изникват следните въпроси: Къде се отвеждат съставите на вече пристигналите влакове?Какво "им правят",след като ги отведат?Къде се "съхраняват" вагоните,докато не се включат в състава на някой влак?В депо ли?(предполагам не във витрини

)Когато стане време да се подреди състава точно определени вагони ли се включват в него?И най-сложните маневри ли се правят,за да се направи точната композиция?Предполагам по-луксозните вагони се насочват към по-висшите категории влакове.Правят ли вагоните "почивки".Примерно определен вагон след няколко дена движение има почивка един-два дена,после пак е в движение.
Всичките тези въпроси ги задавам за големи гари,като София,Пловдив,Бургас и др.,които са крайни и начални гари на много пътнически влакове(не като категория,а като такива за превоз на пътници) и интензивно се композират и разкомпозират влакове.
Надявам се,че не съм задал въпросите така,че само аз да знам какво питам.