Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 939253 пъти)

LOKY

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #1830 -: 02 Февруари 2015, 19:02:10 »
Здравейте  :drinks:
Имам следния проблем. Имам 6 вагона производство 2014та на Roco и Rivarossi куплунгите ми бяха на Fleishcmann и не можеш да ги закача понеже буферите са по-дълги и не се закачат.
Сдобих се с Роковски куплинги (подобните на Fleischmann) наскоро понеже са малко по-дълги и по-лесно като цяло се закачат вагоните. За съжаление на R2 PIKO релсите буферите се преплитат и вагоните дерайлират. На 6-те вагона се наложи да откача (откъсна/счупя) буферите да ги изпиля и залепя за да може всичко да е наред.
Та главния въпрос ми е понеже чакам нова поръчка от Brawa и Tilig има ли някакво решение да не се налага и тях да ги осакатявам за да се закачат?

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #1831 -: 02 Февруари 2015, 20:59:22 »
Аз мисля ,че в H0 минимум R4 или изобщо недей да редиш ;)

tritehiksa83

• Гост
« Отговор #1832 -: 02 Февруари 2015, 23:55:23 »
Адри е прав!Мащаб Н0 е по добре радиуса да е хайде минимум R3 незнам с какво място разполагаш но по моята формула за външния коловоз е следната:G-R4-R4-R4-G за вътрешния коловоз е:G-R3-R3-R3-G.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #1833 -: 03 Февруари 2015, 03:43:13 »
Цитат на: LOKY link=topic=268.msg98450#msg98450 date=1422896530
Здравейте  :drinks:
Имам следния проблем. Имам 6 вагона производство 2014та на Roco и Rivarossi куплунгите ми бяха на Fleishcmann и не можеш да ги закача понеже буферите са по-дълги и не се закачат.
Сдобих се с Роковски куплинги (подобните на Fleischmann) наскоро понеже са малко по-дълги и по-лесно като цяло се закачат вагоните. За съжаление на R2 PIKO релсите буферите се преплитат и вагоните дерайлират. На 6-те вагона се наложи да откача (откъсна/счупя) буферите да ги изпиля и залепя за да може всичко да е наред.
Та главния въпрос ми е понеже чакам нова поръчка от Brawa и Tilig има ли някакво решение да не се налага и тях да ги осакатявам за да се закачат?

Много радикално си процедирал. Имам два въпроса-
1. За четириосни вагони ли става дума?
2. Има ли прав участък на релсовия път?
По принцип R2 е твърде малък за вагони с курц куплунг. Можеше просто да смениш курц куплунзите с NEM куплунзи, те държат буферите на достатъчно разстояние един от друг. Вагоните, снабдени с курц куплунзи могат да се закачват само в прав участък на релсовия път. При навлизане в крива, при нормално работеща кинематика, куплунзите се изнасят напред, и така буферите се раздалечават. При навлизане в прав участък куплунзите се прибират навътре и буферите се доближават максимално( което е всъщност търсеният ефект)! Друга вероятност за твоя проблем е кулисата, върху която се поставя куплунга да е излезнала от леглото си и да е блокирала (Често срещано явление при вагоните на Заксенмоделе). Провери всички кулиси дали се движат свободно и без луфтове в двете посоки. Вагоните на Брава и Тилиг, които чакаш, фабрично са комплектовани с NEM куплунзи, така че не би трябвало да имаш проблеми с тях. Поздрави!

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #1834 -: 03 Февруари 2015, 07:36:19 »
LOKY, след кото вагоните са от 2014, трябва да са с кинематика.
До сега не съм забелязал разлика в дължината на курц куплунзите (главите) на Роко и Флм.
Когато ми попадна първият 25.х метров вагон, го търкалях без никакви проблеми по овалче - прави с криви - от старо пико 380мм. По същото овалче спокойно си върви цял влак от дълги вагони. При теб най-вероятно имаш нещо по кинематиките, което не е наред - мустаци, буклуци, некчествен монтаж и т.н.

Ето и снимчиците на 380 мм - не е красиво, но няма проблеми с кривите:

« Последна редакция: 03 Февруари 2015, 07:52:50 от mitko0888 »

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #1835 -: 03 Февруари 2015, 09:05:57 »

Стига вече с тия глупости - 380 е идеалният радиус за кухненски масички - на всички е ясно ,че влакът се 'чупи' като хорди в окръжност . Няма куплунг , който да преодолее тази геометрия . Под 600 си е железница за деца .

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #1836 -: 03 Февруари 2015, 09:26:20 »
Цитат на: Adrian link=topic=268.msg98462#msg98462 date=1422947157

Стига вече с тия глупости - 380 е идеалният радиус за кухненски масички - на всички е ясно ,че влакът се 'чупи' като хорди в окръжност . Няма куплунг , който да преодолее тази геометрия . Под 600 си е железница за деца .

Ако забелязваш снимките са точно върху кухненската масичка. И не коментирам колко трябва да е радиуса - според мен за такива вагони трябва да е около 1000, за да изглежда прилично. Но това е друга тема.

Исках само да покажа, че не би трябвало подобен радиус да е причина за изхвърляне на вагони, кръстосване на буфери и т.н. Това съм го чесъл когато си правих кривите и есовете на моя "макет", както и ККК на старите ми вагони. Ето ти още една снимка - къс <-> дълъг, пак си пердашат без проблем.

Виж, ако релсите не са "равни", ако има някакви чупки и т.н. - това е проблем, а не куплите и буферите.

LOKY

• Гост
« Отговор #1837 -: 03 Февруари 2015, 19:11:45 »
Не знам хора, всичко си е наред с кинематиката на вагоните даже масло си купих (за всеки случай) да не запецват. На вагоните от Ривароси им смених куплунгите с такива на Фл-мн и не се закачат защото буферите са дълги. С тези на Роко стана, но са буфер в буфер и на завой става мазало.
Зелен съм още и не им знам наименованията на типовете куплунги, но тези от тип Пико редовно се разкачат по трасето и за това ги смених всичките.  Явно пилата ще играе и с "капчица го запели и не го мисли". Имам на Фл на Роко на Брава и на Пико вагони от 2013та нямам такива проблеми с тях.

« Последна редакция: 03 Февруари 2015, 19:16:30 от LOKY »

tritehiksa83

• Гост
« Отговор #1838 -: 03 Февруари 2015, 22:48:25 »
Би ли пуснал снимков материял?На завоите например или на положението на вагоноте в крива и т.н.
Но за сега не режи буфери!

LOKY

• Гост
« Отговор #1839 -: 04 Февруари 2015, 17:43:37 »
След пилене и позалепване всичко вече е наред. Дано другите вагони които идват да не се налага същото сега с Роковските куплунги.

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #1840 -: 17 Февруари 2015, 13:28:32 »
Някой може ли да намери чертеж с размери на ер 32 ?

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #1841 -: 17 Февруари 2015, 13:54:10 »

Нека да е Пацо , може ли?

liro4605

• Гост
« Отговор #1842 -: 20 Февруари 2015, 00:31:35 »
http://snimki.be/view.php?id=88055
По запознатите с този вид релсови транспортни средства биха ли казали къде евентуално е това,както и годината на производство на мотрисата  :hi:

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #1843 -: 20 Февруари 2015, 02:59:00 »
Милано. Годината на производство аз лично незнам коя е.

ogiegp

• Гост
« Отговор #1844 -: 20 Февруари 2015, 08:16:14 »
Това е флагмана,перлата в короната на Лирови Домашни Железници ,или по популярни като ЛДЖ  :lol: :haha: :lol: :haha: :lol: :haha:
Годината на производство е обвита с плътна пелерина от митове,легенди и жепейски небивалици  :blush2: ;) :spiteful: :dirol:
Лошото е че поради спецификата на местността, разписанието за движение е сериозно нарушено,затруднено и ненадеждно  :drinks: :drinks: :drinks: