Здравейте 
Имам следния проблем. Имам 6 вагона производство 2014та на Roco и Rivarossi куплунгите ми бяха на Fleishcmann и не можеш да ги закача понеже буферите са по-дълги и не се закачат.
Сдобих се с Роковски куплинги (подобните на Fleischmann) наскоро понеже са малко по-дълги и по-лесно като цяло се закачат вагоните. За съжаление на R2 PIKO релсите буферите се преплитат и вагоните дерайлират. На 6-те вагона се наложи да откача (откъсна/счупя) буферите да ги изпиля и залепя за да може всичко да е наред.
Та главния въпрос ми е понеже чакам нова поръчка от Brawa и Tilig има ли някакво решение да не се налага и тях да ги осакатявам за да се закачат?
Много радикално си процедирал. Имам два въпроса-
1. За четириосни вагони ли става дума?
2. Има ли прав участък на релсовия път?
По принцип R2 е твърде малък за вагони с курц куплунг. Можеше просто да смениш курц куплунзите с NEM куплунзи, те държат буферите на достатъчно разстояние един от друг. Вагоните, снабдени с курц куплунзи могат да се закачват само в прав участък на релсовия път. При навлизане в крива, при нормално работеща кинематика, куплунзите се изнасят напред, и така буферите се раздалечават. При навлизане в прав участък куплунзите се прибират навътре и буферите се доближават максимално( което е всъщност търсеният ефект)! Друга вероятност за твоя проблем е кулисата, върху която се поставя куплунга да е излезнала от леглото си и да е блокирала (Често срещано явление при вагоните на Заксенмоделе). Провери всички кулиси дали се движат свободно и без луфтове в двете посоки. Вагоните на Брава и Тилиг, които чакаш, фабрично са комплектовани с NEM куплунзи, така че не би трябвало да имаш проблеми с тях. Поздрави!