Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Да попитам по-опитните и знаещи!?!
toniemi:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg119860#msg119860 date=1602851151 ---При моторчетата в моделизма ВИНАГИ има противо е.д.н. Е (back-emf), поне докато се въртят, независимо колко и каква сила ги върти. Ако не се въртят и ако няма BEMF, токът през моторчето е много голям - например при U=10V и R=10 ома = 1 ампер. Ако моторчето се върти, токът за същия пример U=10 волта, ще има и E=8 волта BEMF, и ще стане (U-E)/R, т.е (10V - 8V)/10 ома = 0.2 ампера, което е нормалното за нормалните моторчета в Н0.
Като прекъсне захранването по пъпчасалите стрелки това U изчезва, а това -Е (тези -8 волта) влизат на задната лампа (защото са с минус, а предната е светила с плюса, който сега е прекъснал). Като сложиш кондензатор, както съм написал по-горе, със съпротивлението на мотора и на лампите, трябва някакво временце за да се зареди кондензатора, до тогава се надяваме това BEMF да е умряло, или да стане по-малко от нужното на диодите да светнат назад. А с кондензатора да се задържи и напрежението на лампите за напред и те да не мигат толкова. Ако не - слагаме по-голям кондензатор или по-голямо съпротивление. По-големият кондензатор е по-голям (колко съм умен ...), а по-голямото съпротивление намалява светлината в нормалното светене. За това трябва да си имаш една шепа 1, 22, 47, 100 и т.н. микрофарада и да пробваш докато ти хареса. И ако няма място за по-голям кондензатор - до сложиш и допълнително съпротивление.
--- Край на цитат ---
Специално за целта направих видео:
https://www.youtube.com/watch?v=kgGbpRxNjI0
Примигването е през цялото време по трасето,не е от прекъсване на захранването!Релсите са добре почистени!Предните светлини не прекъсват никъде!
Но когато е на масата легнал и го пусна да работи,този проблем го няма!
mitko0888:
Това, което показваш, е отдавна известно в онологовите модели, когато в тях има светодиоди, а не само лампи с жичка.
Не виждам нещо друго освен да си озбереш измежду тези варианти:
1. Караш си влакчето така и му се радваш;
2. Слагаш по един кондензатор и диод, както писах преди, и пак му се радваш;
3. Продължаваш да търсиш други решения, например z21 + декодер, и пак му се радваш.
Рашанието си е твое!
ПС: При мен имам и трите варианта, само локомотивите са по-различни от твоя, и резултатът е един и същ: ;D
ПС2: Без вагони дали пак толкова ще свети ...
ПС3: Любопитно ми е: може ли да пуснеш + и - по двете релси? Или са на късо и пускаш едното по пъпките?
toniemi:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg119862#msg119862 date=1602859439 ---Това, което показваш, е отдавна известно в онологовите модели, когато в тях има светодиоди, а не само лампи с жичка.
Не виждам нещо друго освен да си озбереш измежду тези варианти:
2. Слагаш по един кондензатор и диод, както писах преди, и пак му се радваш;
ПС2: Без вагони дали пак толкова ще свети ...
--- Край на цитат ---
За мен съм избрал вариант 2 :good:
Просто нямам тези елементи при мен :(
Без вагоните си е същото,виж края на видеото!
mitko0888:
дописах горе:
ПС3: Любопитно ми е: може ли да пуснеш + и - по двете релси? Или са на късо и пускаш едното по пъпките?
Уж имаше две парчета по три диода от всяка страна, а гледам че имаш и червении? Как си ги свързал тях? А и гледам че първо светват долните, после прожектора? Явно схемата ти е друга? (което не пречи да сложиш кондензаторите)
toniemi:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg119864#msg119864 date=1602860151 ---дописах горе:
Уж имаше две парчета по три диода от всяка страна, а гледам че имаш и червении? Как си ги свързал тях? А и гледам че първо светват долните, после прожектора? Явно схемата ти е друга? (което не пречи да сложиш кондензаторите)
--- Край на цитат ---
Купих си сто бройки от тези двуцветни светодиоди:
https://www.ebay.de/itm/SMD-LED-0605-2CHIP-ROT-PUR-WEISS-red-pure-white-rood-wit-rouge-blanc/324225502735?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=513291187868&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Споих четири жички и плюса на едната светлина го споих с минуса на другата и така в различните посоки свети червено или бяло.Сложих и общо съпротивление за двойката долни светодиоди.Всичко е вързано заедно с лед-лентата и моторчето!
П.П. Двете релси са на късо,пъпките са единият полюс,релсите-другият!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия