Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Да попитам по-опитните и знаещи!?!

<< < (616/637) > >>

Boris 2-12-4:
      Има, Иво, има...

И макети, и сегменти, и модули с домашни норми и нормирани макети.

Пиша за известните ми макети, чиито собственици познавам и съм ги виждал на живо.

По типоразмер:
 НО - малко над 20
 ТТ  - над 15
 N   -  4-6
 0   -   3
 Large Scale ( 1:20,3 - 1:26 )  -  4
 I    -  не казвам  :yes:

По локация:

Повечето са в Североизточна България, 1-2 в Карлово, 2 в Пловдив, по 1 в Плевен, Габрово и Велико Търново, няколко в София и тук таме по 1...

По - Цифровизация - 25% към 75% - дигитални към аналогови. ТУК!!! ТРЕБЕ да се каже, че към половината от аналоговите желаят или вече ползват нЕкакви дигитални благинки.

По време на построяване, със забележката, че един макет, респ. сегмент, никога не е готов напълно - от началото на седемдесетте, та до наши дни. Някои са съвсем модерни, други модернизирани или в процес на модернизиране, трети са с трева и прочие от над 40 години...

По администрации - основно DB,DR,DRG, BDZ и  малко Хамерикански.

По епохи - почти няма разделяне по епохи.

По възраст - преобладават мъжете на възраст 45+ .

По националност - голямата част са българи и неколцина германци и швейцарци, които живеят у нас.

Къде и как може да се видят - повечето само с личен контакт и сближаване.

Защо е така - последното визирам - няма смисъл да сеем на корена ряпа - правено е... :no:

:hi: :drinks:

Ivo Nedkov:
Борис, мерси за отговора.
В новия сайт не присъстват тези стари макети
и не знаех какво е актуалното им състояние към наши дни, затова се поинтересувах.

От новите хобисти имаше ентусиасти които почнаха да правят макети,
но напоследък няма никакви новини в техните теми...
Съгласен съм, че това е нелеко начинание и някои са се отказали по различни причини...
От друга страна, тези които вече имат макети също не публикуват новини.
И те си имат своите съображения - разбирам ги донякъде...

Да сме оптимисти и да има добри новини в бъдеще...  :)

dred77:
 Привет!
 Имам едно питане свързано със стрелките на Пико, в частност BWR,BWL. Някой от локомотивите ми - едно старо роко-е44, и един що годе нов трикс br74, преискряват понякога при преминаване през тях. Не че спират, а каточели леко сякаш накъсват. Интересното е, че  все в определена посока на движение и за  двата. Някой имал ли е такъв проблем, всъщстност даже не мога да разбера откъде е проблема, и има ли решение някакво? Преди да купя 74ката, си мислех, че проблемът е в пружините, вместо кардани на 44-ката.   :drinks:

pach:
Съдейки по визиране на кардани и т.н. имаш предвид
под "преискряване", просто прекъсване в движението,
а не хвърляне на искри от колосите!(?)
Ако е така , имаш прекъсване на токаснемането някъде
по самите стрелки. Повторяемостта в една и съща посока
вероятно е в центробежните сили (ако е в отклонение)
или инерционните такива в права посока. Защо само на тези
два локомотива (?) ...може би имат еднакво междуосово
разстояние на токаснемането .
Примерно на 74-ката токаснемането
е от двете крайни колооси (ако средната е с гумени бандажи-не знам дали е така)
което е индентично с това в талигите на 44-ката.
Не знам дали е така... но може би ще търсиш в тази посока.
Дай повече данни или клипче ако можеш.

dred77:

--- Цитат на: pach link=topic=268.msg122324#msg122324 date=1632893095 ---Дай повече данни или клипче ако можеш.

--- Край на цитат ---
Ето клип :https://www.youtube.com/watch?v=eIClanYIWss&ab_channel=%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%9A%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2
 На 2ра секунда се вижда искрата. Наобратно няма такава :). Само на определени стрелки, и само в едната посока за даден от двата локомотива. Мислех си,  данеби да е от геометрията на трасето, и не захванатите релси. Тези "плюнки" от топъл силикон, където се виждат, са опитът ми да фиксирам стрелките /временно, че мисля да прекроявам,  уголемявам и т.н. / , данеби да мърдат. И винаги е тази стрелка-вътрешната, другата вътрешна прави същите "мушингии", с другия лок, пак само в едната посока :).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия