Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Да попитам по-опитните и знаещи!?!

<< < (621/637) > >>

pach:
Да попитам и аз нещо знаещите колеги и приятели!
 :yes: ;D :hi:
Известно ми е че в периода 1939-1947 години (май и по-дълго)
в БДЖ са били взети под наем, различно количество парни локомотиви
от DRG, като своебразно попълване на "дупките" в разсписанията, поради
липса на достатъчно локомотиви - във връзка с прекратяването от войната, на българската
стандартизационна програма и отказването на поръчки за нови локомотиви по нея (по примера от DRG).

В различните години, тяхното число е варирало от 44 до над 100 броя.
Знам, че по силата за мерките на репарации, за победителя от ВСВ - СССР (Русия) става
техен собственик след 1944 год. на намиращите се на наша територия локомотиви от серия BR-58,
 които след закупуването им, от новия им собственик, получават серия 13 в БДЖ.
 :scratch_ones_head:
Но нямам си на идея от кои модели сме имали - с три или четири цилиндрови,
парни машини, или и от двете модификации?
Съответно кои са били, със съответните номера в серията БДЖ-13?
 ;D

Petko Ivanov:

--- Цитат на: pach link=topic=268.msg123089#msg123089 date=1643552514 ---Да попитам и аз нещо знаещите колеги и приятели!
 :yes: ;D :hi:
Известно ми е че в периода 1939-1947 години (май и по-дълго)
в БДЖ са били взети под наем, различно количество парни локомотиви
от DRG, като своебразно попълване на "дупките" в разсписанията, поради
липса на достатъчно локомотиви - във връзка с прекратяването от войната, на българската
стандартизационна програма и отказването на поръчки за нови локомотиви по нея (по примера от DRG).

В различните години, тяхното число е варирало от 44 до над 100 броя.
Знам, че по силата за мерките на репарации, за победителя от ВСВ - СССР (Русия) става
техен собственик след 1944 год. на намиращите се на наша територия локомотиви от серия BR-58,
 които след закупуването им, от новия им собственик, получават серия 13 в БДЖ.
 :scratch_ones_head:
Но нямам си на идея от кои модели сме имали - с три или четири цилиндрови,
парни машини, или и от двете модификации?
Съответно кои са били, със съответните номера в серията БДЖ-13?
 ;D

--- Край на цитат ---

През март 1941 г в България пристигат под наем от DRG 50 локомотива серии 58 2-3, 58 5, 58 10-21, всичките с три цилиндъра система "Drillling". Броят на локомотивите непрекъснато варира, като достига максимум в края на 1943 г - 99 локомотива, разпределени в депа София, Горна Оряховица, Плевен, Скопие. След Втората световна война в България остават 42 локомотива, показани в приложената таблица. От първоначално пристигналите 50 локомотива остават само 4 броя - 13.20, 13.30, 13.36, 13.37
https://prikachi.net/image/5bON7

pach:
Много благодаря г-н Иванов!!!
 :hi:
И снимката на таблицата е чудесно потвърждение (или сравнение) с тези които имам на разположение.
А от къде съм си въобразил, че в нашата серия 13 има четирицилиндрови машини, не ми е ясно... :blush2:
Много полезен отговор и същевременно навременен, за мойте планове! ;)
Още един път  Ви благодаря!!!
 :hi: :clapping: :hi:

IvanC:
pach,

От къде ти е информацията за 4- цилиндрови локомотиви в немската 58-ма серия?

От информацията, която имам събрана през годините, в 58-ма серия е имало само 2- (zwilling) и 3-цилинрови (drilling) локомотиви. У нас, както вече писа Petko Ivanov е имало от дрилинговите G12 (нашата 13-та серия) и от цвилинговите, правени за TCCD (12-та серия). Всичко това е описано в книгите на Деянов.

У нас 4-цилиндрови са били компаундните локомотиви от сериите 08, 17, 18.01, 19, 27 и 29.01. 09.01 е единственият vierling, т.е. 4-цилиндров с еднократно разширение на парата локомотив у нас.

Иван

pach:
IvanC,
Ами аз вече изясних - от кашата в мойта глава !!! :haha: :haha: :haha:
Но подозирайки това, реших да попитам тук...и добре стана!
 :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия