Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 985063 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12388
  • Рейтинг: 1341
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #2835 -: 13 Януари 2020, 21:08:26 »
Хей, хора за гяубицата - без коментар - присъединявам се към мнението на Адри...
Но за какви ешелони говорите и съответно какви зенитки...кви пет лева бре? :fool:

ГОВОРИМ за IVep. - четвърта епоха !!!
Ешелоните по това време са просто транспорт към полигона или ремонтния завод!!!
НЕ КЪМ ФРОНТА и НЕ на огромни разстояния по време на ВСВ!!!!!
Само тогава са се  атакували от въздуха влакви композиции...ДО ТОГАВА!!!

А пък щом са DDR тоес DR, значи са в Централна Европа!!!!
Нима смятате, че там по това време, не е имало и един квадратен сантиметър не покрита
площ от ...радари и поне няколко вида оръжие, включително и ПВО????
Та там всичко се презастраховаше тройн,о включително както от към радарното покритие,така
и периметровите зони на действие не само по ПВО, но и дори по стратегическото ядрено оръжие.

Краси е прав - там в  централна Европа, Варшавския договор държеше над 5000 танка и западняците
знаеха, че тръгнат ли, никой не можеше да ги спре!!!
В такава оперативна обстановка наоколо не разбрах точно....
Та за какво ще му е на един ОБИКНОВЕН транспортен ешелон с танкове,
 някаква зенитна установка на вагон???
Може би да разгонва гаргите в гората. Дори предложените ЗСУ-та на танкови платформи,
се водеха фронтови установки за защита на пехотота от ниско прелитащи противникови щурмоваци,
а и доколкото си спомням ЗСУ-то има свой радар, който е за прицелна стрелбба,
която в движение е невъзможно да се осъществи!!!
 :scratch_ones_head:
Не разбирам Стефан какво се е вкопчил в тази гаубица???
Ако си избързал и си си купил такава, тя освен за паметник на селския площад,
за друго не става една...то пък ти си кашонер и площад нямаш....
 :nono:

Краси и мен ме заинтригуваха платформите от които "скачаха" танковете  и направо в "бой"
Хем различни бордове имаха, хем не помръднаха да се наклонят поне....сякаш са правени за пропагандата навремето,
като заковани на релсите бяха... :bb:
« Последна редакция: 13 Януари 2020, 21:13:51 от pach »

Krasi Tankista

• Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 910
  • Рейтинг: 593
« Отговор #2836 -: 13 Януари 2020, 22:21:29 »
Това за ЗСУ -то е за друго по - късно ЗСУ, а и то си стреля и в движение с работещ радар:
https://www.youtube.com/watch?v=bCuOERbLz_c

А за платформите виж тази снимка:

Това са специални платформи, от които танковете скачат направо в боя. Те са на всички композиции, където са натоварени бронемашини. Обърни внимание на заоблените ръбове и на това, че машините не са закрепени по никакъв начин. Имайте пред вид, че ННА е била в постоянна 85 процентна бойна готовност. Що се отнася до влака на Стефчо, той най прилича на такъв, който кара военна техника за утилизация. Между другото вагонът цистерна също ми се струва излишен.

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1712
  • Рейтинг: 160
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #2837 -: 13 Януари 2020, 23:42:10 »
Благодаря на всички Ви включили се по въпроса! :hi:

Моя грешка е не СИВ, а Варшавския договор.

Ако се приеме, че военния ешелон отива от точка А до точка В, сиреч на учение, влак се реди по следния принцип: локомотив, празна платформа вагон за охрана, вагони с боеприпаси, вагони с танкове, платформа с гаубицата - въпросната, празна платформа, цистерната за гориво (може двуосна, може и четириосна) вагон платформа, вагон охрана.

Благодаря на Борис Д. Чакъров за изчерпателния отговор!  :hi:

Krasi Tankista

• Hero Member
« Отговор #2838 -: 14 Януари 2020, 07:23:54 »
Цитат на: TheJackal link=topic=268.msg117407#msg117407 date=1578951730
Благодаря на всички Ви включили се по въпроса! :hi:

Моя грешка е не СИВ, а Варшавския договор.

Ако се приеме, че военния ешелон отива от точка А до точка В, сиреч на учение, влак се реди по следния принцип: локомотив, празна платформа вагон за охрана, вагони с боеприпаси, вагони с танкове, платформа с гаубицата - въпросната, празна платформа, цистерната за гориво (може двуосна, може и четириосна) вагон платформа, вагон охрана.

Благодаря на Борис Д. Чакъров за изчерпателния отговор!  :hi:

Е, всичко това е много хубаво, но не е подкрепено от нито една снимка или филм от реалния живот, следователно едва ли е вярно за ННА. Прави си влака както си решил - той си е твой. В случая с общи усилия ние разнищихме една тема, която би била полезна на тези, които биха се съобразили с историческата истина и биха създали влак - такъв какъвто е бил в действителността. Попита ни, отговорихме ти и то със солидни фактологични аргументи, а не с празни приказки. Твое право е да се съобразиш или не с нашите отговори. Само един въпрос за мен остана неизяснен - за какво е нужна цистерната. Може би да кара вода в Германия а? Или бира? 
 :sarcastic:
« Последна редакция: 14 Януари 2020, 07:29:24 от Krasi Tankista »

mitko0888

• Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #2839 -: 14 Януари 2020, 07:42:41 »
Малко снички от книжката, която dred показа мабко по-назад в темата:

Това май е нещо зенитно на опашката на влака - 1965 г.:

Въпросната Хаубица се вози заедно с камиончето си, иначе кой да я товари и разтоварва:

Тези нещо са по-лекички, затова са в двуосни вагончета, те са по-късички и са на опашката на влака. На горната снимка има един вагон за гаубицата, един за камиона. Може и двете да се съберат на един вагон, ако са по-късички:

Може и да се разкрачат между вагоните:

Може ад се возят и други неща:

И т.н.

ПС: Може да се теглят и от 01 :) имам и такива снимки ако някой иска.

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #2840 -: 14 Януари 2020, 09:33:08 »
То, хубаво си разисквате гаубиците, зенитките и цистерните с бира, но май е по-добре в тая ТЕМА да бистрите ешалонирането...
А нямаше ли и още една тема, но не я намирам или се бъркам?
Много се разводняват нещата и се бърка човек... :blink:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #2841 -: 14 Януари 2020, 10:42:48 »
Спора ставаше дали гаубицата има място в танковата колона,
или танковите взводове качени на влак...Единственият вариант
за такова съчетание на един ешелон е да пътуват за някакво общо
учение. Но пък чак да стреля от влака и то по въздушни цели си остава абсурда за "жълтата фланелка"!!!
Не стана ясно каква информация сподели Борис, та му благодариш
само ти?

Мите, намерих и трите списания от линка на дред77,
но за тази нощ се източи само едното. Ако довечера
източна още едно, тия дни може да ги пусна в темата
за която Грегари ни напомня.
 :hi:
На влака с гаубицата и камионите, явно се превозва
артилерийски полк....та чак се чудя , що пък там да
няма един танк за стрелба в движение...по подводници
например!!!
 :lol:

Сега сериозно - на снимката с танковия ешелон и полевата
кухня (+водоноска) по-интересното е че, минават явно по
тежък понтонен мост!!!!

Ако някои се интересува от съвременните руски наредби
за военнотранспортни ешелони да каже - имам няколко файла в рower рoint
които ще преработя в удобен вид за публикуване тук!?
Тоест ... там, в темата им де!
Има чертежи и скици както и размери до 8 ММ!!!

TheJackal

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #2842 -: 14 Януари 2020, 12:33:54 »
Пламка, интересуваше ме най вече подредбата на вагоните, а не какво може да се слага и какво не може в един ешелон от точка "А" до точка "В" отиващ на учение. Борис ми каза подредбата с подробности и детайли, само както той умее. Споделих я с Вас.
За гаубицата, ако е добре закрепена може всичко да прави - дебелите немски книги на Борката.
Пак казвам, мен ме интересуваше как да подредя влака по стандартите на тогавашното ГДР в рамките на Варшавския договор............ Радвам се , че стана интересен дебат!  :drinks:  :hi:

pavlinbg

• Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • Публикации: 748
  • Рейтинг: 271
« Отговор #2843 -: 14 Януари 2020, 13:04:08 »
Цитат на: TheJackal link=topic=268.msg117412#msg117412 date=1578998034

За гаубицата, ако е добре закрепена може всичко да прави - дебелите немски книги на Борката...

Не знам за какви дебели книги става въпрос, но това с гаубицата, си е чиста художествена фантастика, в стил Барон Мюнхаузен, когото са изстреляли с гюле до Луната...

TheJackal

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #2844 -: 14 Януари 2020, 14:15:25 »
Павлине, по времето на желязната завеса двете най - охранявани граници на варшавския договор бяха нашата  граница с Турция и Гърция, щото все диверсанти влизаха и взривяваха заводите ни и язовирните стени, мини и прочие, същото бе и по границата ГДР - ГФР. Така , че всякакви тъпотии е имало. Аз не правя БГ ешелон, а ГДР IV епоха, влак който отива на учение, а тогава са се пазили от всякакви нападения в ГДР каквито може да им хрумне.  :)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #2845 -: 14 Януари 2020, 16:06:07 »
За да не те карам да пишеш списък на
 "взривените заводи, язовири, мини и детски градини"
вземи та ги сложи в кавички поне...щото минаха години
и някои ще го възприемат дословно!!
Последните диверсанти внесени от вън, са до към 1953 година.
Дори горяните избити в последствие не са взривявали нищо!!!!
 &bgflag
« Последна редакция: 14 Януари 2020, 16:09:39 от pach »

Krasi Tankista

• Hero Member
« Отговор #2846 -: 14 Януари 2020, 21:43:21 »
Цитат на: TheJackal link=topic=268.msg117414#msg117414 date=1579004125
Павлине, по времето на желязната завеса двете най - охранявани граници на варшавския договор бяха нашата  граница с Турция и Гърция, щото все диверсанти влизаха и взривяваха заводите ни и язовирните стени, мини и прочие, същото бе и по границата ГДР - ГФР. Така , че всякакви тъпотии е имало. Аз не правя БГ ешелон, а ГДР IV епоха, влак който отива на учение, а тогава са се пазили от всякакви нападения в ГДР каквито може да им хрумне.  :)

Стефчо, извинявай ама не си толкова млад бе братче, че да ги пишеш тези глупости. Митко пък или ни се подиграва или.........? Само да ти обясня за границата, щото съм я охранявал и което е по - интересно  - чел съм всички гранични книги в Петричкия отряд, а в тях е цялата история без грам измама. НЕ Е ИМАЛО НИКАКВИ ТЪПОТИИ, а всичко е било по най - добрите за времето си технологии. Не е имало никакъв страх от никого. Не се опитвай да създаваш нова история, участниците в нея СМЕ ОЩЕ ЖИВИ. Варшавският договор, както правилно отбеляза Пламен беше разположил достатъчно сили и средства за да не се бои от НАТО. Само ще ти дам пример - Чехословакия 1968. Какво направи НАТО за да защити Чешката пролет? Едно голямо НИЩО. А Унгария и ГДР през 50 - те. Още по - голямо НИЩО. НАТО никога не е имало способности да победи равностоен или по - силен противник, виж Югославия или Либия, но много по - кьсно..... След момента в който СССР взривява най - големия термоядрен заряд, а в Сибир и в Китай се провеждат учения на цели армии с реално използване на ядрено оръжие, никой не си прави илюзиите, че ще победи в Третата световна война. За щастие на планетата ни съществува баланс и така ще бъде и занапред.
  Като финал - влакът, който ти искаш да пресъсдадеш е абсолютно негоден от историческа гледна точка, но като искаш направи го така. Само моля те не претендирай за последна инстанция и достоверност, защото не посочваш никакви сериозни аргументи. Дебелите книги дето ги цитираш, с тях можеш само да си избършеш г..за. Гаубицата, която показваш не може да произведе изстрел от ж.п. платформа и това е факт неоспорим с никакви книги.
Цистерната ти е абсолютно излишна, защото в силно развитата германска железопътна мрежа никъде не е имало нужда от вода. Локомотивите в ГДР са предимно парни и на въглища до началото на 80 - те години, а танковете не се зареждат с гориво от ж.п. цистерни. Виж ако е пълна с бира......или шнапс.........

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #2847 -: 14 Януари 2020, 23:33:11 »
Само да вметна че НАТО, създадено 1949 година, до 1990 няма проведени НИКАКВИ военни операции. Това е факт, както казва моят телефон, "съгласно уикипедия".
Първото истинско военно участие на НАТО е чак през 1995 година срещу войските на Република Сръпска в Босня ...

Krasi Tankista

• Hero Member
« Отговор #2848 -: 15 Януари 2020, 06:27:14 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg117422#msg117422 date=1579037591
Само да вметна че НАТО, създадено 1949 година, до 1990 няма проведени НИКАКВИ военни операции. Това е факт, както казва моят телефон, "съгласно уикипедия".
Първото истинско военно участие на НАТО е чак през 1995 година срещу войските на Република Сръпска в Босня ...

Именно, след разпадането на СССР и Варшавският договор, т.е. на всички достойни опоненти.
Но дори тогава никой не посмя да атакува руските части в Прищина. Не посмяха да атакуват и руските части в Крим. Дори Грузия се оказа по - смела от НАТО, нападайки руския миротворчески контингент в Цхинвали на 08.08.08. Друг въпрос е какво стана само след 5 дни. Дрънкането на оръжие е едно, войнствената риторика друго но гащите без памперси останаха още в Корея.
   Много се отплеснахме от темата. Ето платформата, която според мен е първообразът на тези в ННА:

Тя се е произвеждала и  в УВЗ - най - големият и най - модерен производител на танкове на планетата Земя. Както се казва - от една порода са.

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #2849 -: 15 Януари 2020, 08:57:49 »
Краси, вагоните от военните ешалони в ГДР са стандартните за онова време, произв. на Ниески, първоначално RRym, после с ново означение Samms. 6-осни, носят до 80 тона. Полезна дължина за товара почти 14.5 метра. Тамън за да се съберат две машини. В Н0 се произвеждат отдавна и (макар и от Брава) са доста хубави (имам си такива и съм събрал разни неща за тях).

На тази снимка се виждат свалени част от страничните капаци, заради които вагоните понякога имат такъв странен вид със заоблени страни. В споменатото списание е пълно с такива снимки.

На твоята картинка вагонът е прекалено дълъг за танкове.