Май всичко е заради разговора...ей така, да търкаме зъби, но не и да се вниква в написаното...
Според мен именно на твойте въпроси съм дал отговори и то с разбираем език.
Даже забелязвам известно раздвижване тук от разни "специалисти" които това обичат!!!
и стискат палци да стане някакакъв разгорещен дебат, който те да нарекат "спор", "припирня" и т.н.
та белким постигнат и те лелеян резултат...от сънищата си!!!

Щом като искаш да го повторим ето:
въпросАко произвеждаш няколко хиляди комплекта за сглобяване годишно манифактура ли си или сериен производител?
отговор "Ако произвеждаш няколко хиляди комплекта за сглобяване...си сериен производител"
серийното проиводство изисква няколко хиляди бройки /поне/ в серията
и втори отговор на същия въпрос "Ако произвеждаш няколко хиляди комплекта за сглобяване..." не си манифактура защото:
Но често всъщност
броя на моделите рядко достига стотица, като масовото прието е около 50-80 броя.
въпросАко произвеждаш по 1000 готови модела от вид в различни ливреи по 50 - 80 броя, манифактура ли си или сериен производител?
отговор Макар да не си изяснил за какъв период /седмично, месечно или годишно?/ и по какъв начин,
са тези 1000 броя и 50-80 броя в ливрей различни от основните все пак си оставаш манифактура по тези причини:
ако е в някаква серия от
поне няколко стотици модела на ишлеме в чужди фирми, цехове и мощни работилници. Но често всъщност
броя на моделите рядко достига стотица, като масовото прието е около 50-80 броя.
Тук бих добавил в допълнение две неща - всеизвестно е /дори на теб надявам се/, че серийните производители в лицето на големите фирми правят един модел в минимум 3000 бройки като достигат и 10000 за американските модели и съответно 5000-10000 за европейските. Като има серий за повторни тиражи и така всъщност понякога европейските модели /немските/ достигат и до 20000-50000 бройки.
въпрос Ако поддържаш производство на хиляди номенклатурни детайли, като резервни части, манифактура ли си или сериен производител?
отговорсериен производител си когато:
Както и наличието на административно управление, осъществяващо усвояването на паричните потоци и поддръжката на
различни фондове като включително работни заплати, резервен, инвестиционен,рекламен и т.н.
като конкретика ви "т.н.4логично влизат номенклатурни детайли, резервни части и складове за тях.
и съответно втори отговор на същия въпросМанифактура си когато:
Няма значение
наличието на специалисти, администрация, магазини, фондове и дори складова база.
нататък
въпрос
Ако моделите, които произвеждаш са проектирани по най - съвременните техннологии и за направата им ползваш най - модерна техника, манифактура ли си или сериен производител?
отговорАко моделите, които произвеждаш са проектирани по най - съвременните техннологии и за направата им ползваш най - модерна техника си сериен производител защото изискват:
доста специалисти като човешки ресурс,
които да могат да проектират технологично изделието, организират неговото производство
в мащабите на серията за единица време и не на последно място, да боравят с високотехнологичните
и специализирани машини за производството на изделието. Изисква значителни инвестиции,
и голям брой високотехнологични машини...
и втори отговор Ако моделите, които произвеждаш са проектирани по най - съвременните техннологии и за направата им ползваш най - модерна техника,
но така изброеното не е на лице, тогава си манифактера защото практиката е да се полват хора:
които работят изключително ръчно, с обикновенни /да не кажа примитивни/ приспособления и мини машини.
Характерно е високото ниво на ръчния труд и минималното ползване на машини и съоръжения.
въпрос
Това, че си фирма която печели милиони вместо да те управляват банкови синдици, прави ли те сериен производител или си манифактура?
Отговор
А ти сериозна ли така виждаш нещата!!!!!?
Нима има манифактура спечелила милиони? Дали тази манифактура не би се превърнала в сериен производител, имайки милионите
които да и позволят развитие и още...милиони!? Всъщност въпросните милиони дори не са в мокрите сънища на манифактурата.
И управлението няма нищо общо с това.
Тоест банките биха продали една манифактура веднагически ако са допуснали лош микрокредит
на нейно име. Но още една характерна черта на манифактурата е че обикновенно се самофинансира още от самото начало...пък дори и
с банкови кредити...но получени като лични, потребителски или с залог - лични активи на частно лице.
Ако банкови синдици управляват дадена фирма /след грешна нейна инвестиция допусната от фирмата с банкови кредити/
значи най-малкото, тя е голяма,тоест по твойте критерий - "сериен производител" /за да отделят ресурс/ и най-малкото
смятат да я препродадат, ако не с евентуална печалба, то поне като си възвърнат инвестираното в нея под формата на кредити.
въпрос Това дали си манифактура или сериен производител зависи ли от хората, които са заети във фирмата или от модерните технологии, които ползваш при проектирането и производството?
отговор да зависи и то много защото, серийният производител поддържа хора и техните заплати:
доста специалисти като човешки ресурс,
които да могат да проектират технологично изделието, организират неговото производство
в мащабите на серията за единица време и не на последно място, да боравят с високотехнологичните
и специализирани машини за производството на изделието
и втори отговор на същият въпрос - манифактура си когато и защото:
Характерно е високото ниво на ръчния труд и минималното ползване на машини и съоръжения. Няма значение
наличието на специалисти, администрация, магазини, фондове и дори складова база. Има значение
сръчността на човека/хората/ при изработката
а ръчния труд е обикновенно ниско квалифициран и съответно ниско платен.
и към края
В случая не наблягам върху разделението на пластмасови и месингови модели. Това са различни технологии, които изискват различни специалисти. Говоря за производството по принцип. Така или иначе става въпрос за семейни фирми с различни критерии с различна история и с различна таргетна група потребители.

Пропусна още моделите в голямата си част от метал /нещо като дийкаст ...как се пишеше

/
както и тези които ползват буквално всички налични технологии и материали.
Материали пластмаса, метал бил той листов или отливки, силикон,съвремени пластични изкуствени смеси, смоли,
...сега като се замисля май, само дърво и картон вече никой не ползва....освен заопаковките!!!
Технологии- като шприцване на пластмаса, отливане на метал, ерозийно ецване и галванично напластяване,
различните видове метални и полимерни покрития, употребата на всички нови познания в техническите науки.
Или поне тези които вече са освободени за общо ползване от военните и космически научни институти.
Впрочем семейни биват само малките фирми, изкачили се към върхът в периода на манифактурата /но не влезли в обора на големите серийни производители/
и развили се до малък семеен бизнес. Големите серийни производители отдавна са излезли от периода на "старт-ъп" развитието си,
често превръщайки се дори в акционерни дружества, където решенията се взимат не в тесен семеен кръг.
Често това спира развитието им и ставта ...банково управляеми в краен случай. Една от причините де...
И според тебе така изброените от мен фирми, манифактури ли са или серийни производители???В нашия случай това са фирми като PIKO, ROCO,FLEISCHMAN, MERKLIN, VIESSMAN, LENZ...и т,н.
и
Бегли примери - Норкин модел, Хектор, Райлтюн, LDimitrov и т.н
Колкото до краткия отговор, тойсе съдържа пред очите на всички ни.
Манифактура произлиза от английското словосъчетание "manual factory" което дори аз дето официално не знам английски
си го превеждам като "ръчно производство" /сега погледнах автопревода - "ръчна фабрика"!!!

Та така - дали китаеца който сваля с ръкавица и тел, шприцвания детайл от матрицата,
и той пада в метална касета или обикновен кашон, работи в голям сериен производител или манифактура?
А дали немеца /англичанина/ който управлява автоматизиран шприц, където шприцвания детайл се вади от цифров манипулатор
/роботска ръка на говорим език/ и бива нареден на механизирана поточна линия, работи в манифактура или голям сериен производител?
В заключение на това как да ти отговоря?
Не се съмнявам, че можеш да ни изнасяш лекции по всякакви въпроси, но ти предлагам малко да пообогатиш знанията си за проиводството на жп модели. Просто да се запознаеш в повече детайли с голяма част от производителите, които явно не познаваш. Това последното го казвам с най - добри чувства. Мисля, че ще ти е много полезно.
Товаза лекцийте по всякакви въпоси, ти го твърдиш!!! Аз кога съм го казал? Има доста неща които не знам...
или както го е казал оня...класик.
"Аз знам, че нищо не знам, но то е малко повече от това което другите знаят!"
Просто тук е технически моделен форум, но ако обсъждахме нещо различно като изкуство, култура /това пък съвсем го няма напоследък/,
музика, жинвопис, театър и тем подобни, би се видяло колко много не знам , или колко много съм обикновен любител в някои области!
Та така...
Май искаш да ме предизвикаш да направя горе спомената тема и представя свойте познания в производството на ж.п.модели от
любимите ми фирми,,,и някои други /не любими/ които споделят опит.
Не всичко което знам е достатъчно, но и то ще е по-пълно и показателно, за да се просветят доста хора тук,
които хал хабер си нямат от това ...или дори просто от икономика и организацията на серийно проидзводство въобще.
Все пак с това съм се учил и занимавал през целия си трудов стаж в различните етапи от моя личен и професионалин живот!
Преди 40 години едва ли съм имал такива познания, както и след още 40 сигурно няма да съм останал само с тях!
Въпрос на лично виждане, развитие и смислен живот на тази планета в този отрязък от време!
Не съм учил нито търговия, нито счметоводство, нито литература, нито театрално, нито художествено и въобще подобни род изкуства и науки.
Казвам го към всички тук с най-добри чувства, които имат някакво образование различно от техническото!!!
Ама това вече стана за друга бира и...лекции с/у заплащане едва ли не!!!