Преди дни потребителят emil беше отправил запитване, което беше заключено, поради неправилното място на темата. Получих мейл от немския му приятел му, който се интересува по въпроса и затова си позволявам да постна превода му тук:
Интересуват ме спалните вагони WLA на БДЖ, доставени от Германската демократична република през 1972г. Вагоните са получили номерация
51 52 60-80 541 до 51 52 60-80 565.
За съжаление на railfaneurope.net няма нито една такава снимка. Сега най-накрая намерих снимка във вашия форум. Емил ми каза, че вагонът в момента се използва или е бил използван като лаборатория.
Въпросите ми са:
Въпросният вагон-лаборатория използва ли се още и ако не какво е състоянието му в момента и къде се намира?
Има ли други вагони от тази доставка някъде другаде в България? Дори и да са в много тежко състояние, силно ръждясали, или се използват от работници на БДЖ, пак ме интересува.
Ако има такива може ли да ми направите снимки?
За да не се сбъркат вагоните модел 1972г. с тези от 1980г. и вагоните, доставени втора ръка през 1998г. трябва да се обърне особено внимание а определен детайл - дръжките отстрани на вратите за качване и слизане са монтирани в ниши.
Ако можете да ми помогнете с издирването на вагони модел 1972, много бил се зарадвал. Поздрави на всички!
Пратил ми е и снимки, на които е оградил въпросната ключова разлика:

Моля ви разровете се, а ще помоля и тези с регистрация в другите форуми, свързани с железниците ни да поразпитат и там.