Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
SCARM - софтуер за опростено планиране на моделно ЖП трасе
760mm:
Бъг : Когато местиш цял комплект релси (група от няколко), не могат да се закачат към други релси. Примерно правиш елипса; отделяш лявия полукръг и опитваш да го съединиш отново - не става; трябва да изтриеш един R, да съединиш само чрез единия край и след това да добавиш последната релса през менюто.
Mixy:
Това се получава, когато релсите могат да се съединят на повече от едно място (напр. паралелни коловози). Програмата не може сама да реши къде да бъде това място и затова не прави снаждането. Още не съм измислил начин по който потребителя да указва желаното място на снаждане и затова съм го оставил така. Но в следващата версия ще има решение, напр. с TAB ще се обхождат всички места на възможно снаждане.
760mm:
Не. Аз имам предвид за ситуацията, в която е логично и възможно като единствена възможност снаждане на две места (например).
(_) - ако това е елипса; при съединяване на лявия завой:
( _) - той следва да се съедини и горе и долу. С други програми това става. Можеш да го направиш в този случай да го прави - когато всички точки съвпадат да ги съединява всичките съответно.
Mixy:
Ако геометрията е правилна, снаждането става навсякъде, където има съвпадение на точки и противоположни ъгли. Нарочно съм задал много малък допуск на отклонение и ако на някое място има разминаване с повече от милиметър или повече от градус, програмата ще го остави без да го снажда. Пробвай с библиотеките на PIKO или BTTB - би трябвало да работи без проблеми. Също така, увери се, че всички релси са противоположно еднакви.
Mixy:
Междувременно вече е готова новата версия 0.4.0 на SCARM. Новото в нея е възможността за задаване на височини и наклони в релсовия път.
Можете да я свалите от www.scarm.info.
Задаването на височини и наклони позволява релсовото трасе да бъде разположено на повече от едно ниво. За целта първо трябва да активирате функцията "Показвай височините в релсовия път" от меню "Изглед". Височините ще бъдат изобразени в краищата на всяка релса от трасето в милиметри, като първоначално всички ще са нулирани.
За да промените височината (или наклона) на дадена релса (или участък), първо трябва да изберете релсата (или участъка) и след това да маркирате желаната височина с левия бутон на мишката. Не можете директно да избирате и променяте височините на релси, които не са маркирани.
За да зададете височината, използвайте колелцето на мишката. Задръжте Shift, ако желаете промяната да става с по-голяма стъпка. Задаването на височина автоматично формира наклон за избраната релса или участък. Степента на наклона се изобразява в промили с цвят в зависимост от дължината и ъгъла: до 25‰ - зелен; до 40‰ - жълт; над 40‰ - червен. Положителна стойност на степента на наколна отговаря на изкачване към маркираната височина, а отрицателна - на спускане.
Височини могат да имат всички релси, но наклони могат да се задават само на прави, криви и флекс-релси, тъй като само те могат да имат различни височини в двата си края. За да зададете еднаква височина на всички релси в даден маркиран участък (напр. гара), изберете коя да е височина от него, нагласете я на желаното ниво и натиснете Enter. Ефектът от различните височини в трасето можете да видите в тримерния изглед – програмата автоматично разполага подпори на съответните места, но терена засега си остава равнинен.
Още не съм сигурен дали това е най-удачния начин за работа с височини, но бъдещето ще покаже. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия