На това място искам да дам малко информация, за любителите на статистиката, както се казва. Мислех да я постна в темата „Разкажете за онова време”, но тъй като събитията се развиват и днес, реших, че мястото и е тук.
Когато насрочвах първата ни среща за 22. ноември миналата година, не съм и предполагал, че идеята за модулите ще срещне толкова поддръжници. Преди 15 години, представяйки на „клубните” сбирки тази нова (за нас) форма на моделизма, тя не бе подкрепена особено въодушевено. С изключение на Ясен. Вече ви е позната неговата крилата фраза:”Аз, като дисциплиниран хобист ще направя модул, какъвто трябва”. По-далече от обсъждане на различни детайли така и не се стигна.
През май 2005 г. при поредната среща с Виктор в Пловдив, решихме най-сетне да запишем нормите, по които да строим нашите модули. Това бяха: вид на челата, междуосие, височини на релсата и на модула от земята, минимален радиус на кривите. Другите норми оставихме за по-нататък. По същото това време към идеята, с много ентусиазъм и разбиране, се присъедини Иво. Веднага след това и Лъчо и Влади. Като Лъчо бе водещ при решаване на електрическите връзки между модулите. Крайният резултат от всичко това ви познат. Двата модула, моя и на Иво. За първи път ги представихме пред широка публика на изложбата на модели в Пловдив на 08.12.2006 г. Както сигурно се досещате и тамошната публика не прояви особен интерес да моделира по този начин. Така изминаха две години на затишие. Благодарение на сайта и форума на Иво и проведените наскоро срещи, модулите добиха популярност и неочакван, поне за мен, интерес. Този интерес ми дава надежда да видя осъществена една отдавнашна моя мечта: изложение на български модули. Убеден съм, днешната среща ще бъде стъпка в тази посока.