Здравейте на всички.
Понеже не видях такава тема, реших да я отворя от мое име.
Първо искам да благодаря на организаторите, които според мен се справиха перфектно от организационна гледна точка. Мястото на срещата беше прекрасно, в много приличен хотел, сред изключително красива природа, а явно и бяха поръчали на Дядо Боже, както вика моя син, и хубаво, топло и слънчево време ... ако добавя и безоблачно ще прозвучи глупаво на фона на слънчевото.
Присъствието на Посланика на Италия - Негово Превъзходителство Стефано Бенацо, беше вероятно от най-голяма значимост на семинара. Това показва, че хобито ни не е отживелица и се развиваме в правилна посока.
Самият факт, че присъства и един от учредителите на фирма A.C.M.E. - г-н Алесандро Буонопане, както и огромната радост за всички БГ ЖП моделисти - новопредставения модел на БЪЛГАРСКИЯ ЛОКОМОТИВ 46-ТА СЕРИЯ, производство на A.C.M.E., показват, че фирми-производители на ЖП модели проявяват интерес към българския подвижен състав и виждат перспектива в производството на български ЖП модели. А това лично мен ме кара да се чувствам горд, че съм БЪЛГАРИН, и че съм любител на ЖП моделизма. Даже проведохме разговори с г-н Буонопане, който определено прояви интерес към българските локомотиви 6-та и 42-ра серии, както и към пътническите "В" вагони, които, както Ясен подчерта, са се търкаляли в 5 европейски страни. Това от своя страна може да доведе до значително по-ниска цена на вагоните, които ще могат да се продават на любители в Германия, Полша (Ясен да ме извини, ако съм объркал държавата), Унгария, Румъния и България.
Бяха представени едва ли не всички мащаби, популярни в България. Да не говорим, че имаше представени изцяло ръчно изработени модели в мащаб 1:20 (ако не ме лъже паметта). Миниатюрният (за мен) макет в N направо издави рибата. Аз лично останах с впечатление, че този макет бе на пиедестал заедно с БДЖ локомотива на A.C.M.E.
М/у впрочем, днес гледах снимките, към които ми изпрати линк Томислав Попов. Една ме накара да се размажа от кеф:

ДАЛ ГОСПОД ПОВЕЧЕ БГ-МОДЕЛИ - било изработени професионално от фирма като A.C.M.E., така и излезнали изпод чевръстите пръсти на наши моделисти. За мен това е гордост. Аз може и да съм калпав в ръцете, малко да ми треперят като след ... тежко натоварване да речем, но като видя такива произведения на изкуството, където е вложено много творчество, труд, сръчност и всеотдайност на моделиста, и се размазвам тотално.
Аз имам една единствена забележка към организаторите.
Според мен темите за теснолинейките в България, както и темата за незавършения проект Враца - Оряхово, не бяха на място. Осъзнавам, че целта вероятно е била популяризирането на теснолинейките и на БГ железниците като цяло. Но все пак трябваше да се наблегне на тънки моменти, касаещи ЖП МОДЕЛИСТА - основни похвати при макетирането, използването на материали при създаването на макети, създаването на фремо модули, стандарти, които се следват, цифровизиране на аналогов модели, озвучаване на подвижни и стационарни модели, наклони на трасета, радиуси на завиване, епохи, които епохи и как могат да се съвместят и на какви етапи ... ето такива неща, които ми изскачат на прима виста.
Като първо такова мероприятие, осъществено от Сдружение „Клуб Железопътен моделизъм – България”, такива грешки са простими. Но трябва да се имат предвид при следващи такива мероприятия.
Благодаря отново за перфектната организация, която не забуксува нито един път.
Аз не знаех, че Ясен освен, че че чевръст в пръстите и може да свири, се изявява и като певец ... Станслав и той бил скрита лимонка.... Мисля заедно със Ясен и Станислав да създадем трио МЯС, или МиСтЯс .... може пък да пробием някъде, да популяризираме ЖП моделизма в България и чрез песни ... да вземем да създадем химн на българските ЖП моделисти ... а?