Още малко от архива

През годините устройството е служело за осигуряване на движението на влаковете между две гара както и за камбанна сигнализация към прелезопазачниците и кантоните в междугарията.
На куката която се вижда на апарата липсва телефонната слушалка.
Несъм супер наясно каке действало но ще изложа това което знам.
По прелезите и кантоните камбаните са били с един тон.По гарите с два от където и се чува познатото от старите филми "тън-дън".На гари с повече от две направления тоновете са били три.Такава беше камбаната на гара Вакарел преди да изчезне при последния ремонт .Когато се изпрати влак в някое направление камбаната подава определен ред от тонове който напомнят за идващия влак.Устройството се задейства от генераторче,на оста на което виси 50кг тежест и при натискане на бутон механично освобождава генератора ,който се завърта от макарата на която виси тежеста.Пройзведеното електричество се подава към бубини който изтеглят теловете свързани към камбаната през отвор в стената на сградата и чукчетата удрят по камбанките.
Тази камбана не е точно в оригиналния си вид-липсва и квадратна шапка.
Интерес представлява белия бутон "ПЛАДНЕ" с който към кантоните се подава сигнал за обедна почивка

Ще се радвам ако някой каже нещо по темата което знае -това което съм написал са си мой проучвания и търпят корекций.
Имам начини как да произведа уникалния звън и излизам с предложение към клуба,а именно:Ако решите (виждал съм го по макети в нета)и имате идея как да стане да вградите говорителче в гара Панагюрище и посредством бутонче отстрани на модула да се възпроизвежда "тън-дън" .Много ще си подхожда с парна машина със звуков декодер.
И това ако го закарам в къщи и вече ще ме

. Още ми намекват за телеграфния стълб

ама си е готин.
По сръбско май имало още действащи такива съоръжения

В България е известен запазен само един екземпляр който може да се възстанови (тоз кафевия шкаф) скрит на дълбоко от лоши помисли с идея за възстановяване и монтиране на видна наша стара,стара гара.