FSCВсъщност (поне) в Европа има (за мен е ново) течение в моделизма, което тръгва от "аксесурната" за нас FCS (Фалер кар системс).
Практически има поне два три немски клуба които правят макети извън железопътния моделизъм, изработени са по законите на "жанра", но третират изцяло движението не на влакове ...а на

гуменоколесни транспортни средства.
Правят се макети индентични по размери с нашите, на които освен градовете (части от такива), се пресъздават и крайградски, и промишлени райони, в които има изключително интензивно движение на превозни срадства на основота на FCS. Те също имат пултове за управление подобни на нашите, автоматика и т.н. Доколкото съм разглеждал репортажи от сбирки на такива клубове (дори май вече имат и годишен ...фестивал) , вече са доста развити и подобно на нашето хоби, се вълнуват от същите проблеми - детайлност, реалност и т.н.
Може би ще си направят тяхна обща организация и епохи например!?!!!(ако вече нямат такава)
Но според мен въпреки, че и там са намесени новите технологии и повсеместната цифровизация, страдат от един съществен недостатък - цената на пълната самостоятелност като превозни средства на макет (не токоснемат от външно захранване) е и техния основен проблем - малкият капацитет (заради обема) на захранващите акумулаторчета. Ясно е че и това има съвременно решение, но цената му е невероятно висока (все пак само военните ползват тези технологии).
Железопътен моделизъм.Колкото до нашето си хоби - "влакчетата", според мен

, навлизането на новите технологии за производството на моделите ни ще бележи качествен скок (който за съжаление е най-изявен в цените) от типа на Роковската комбинирана композиция от 2008 г. - локомотив с всички "екстри" - осветление, звуци, движение на токоснемателите и т.н. + три пътнически вагона които освен цифровизацията изразена и във звукови "ефекти", имат вече и движещи се части, изразена в отварянето и затварянето на вратите например.
Тук има още мноооого неща, които благодарение на миниатюризацията и електронизацията на по-дълбоко ниво,
могат да бъдат реализирани в най-скоро време. Друг е въпроса на каква цена ще им се радваме ние...
Сещам се към факторите развиващи нашият моделизъм да добавя и
ІТ - тоест информационните технологии.
Подобно на всички области в живота на съвременния човек от 21-ви век, и при нас
благодарение на достъпността на огромна по обем информация през мрежата, вече има доста нови полета за изява,
като историческа и техническа достоверност,чертежи, архивни снимки, съпътстващи факти и т.н.
Дори нещо повече!

За разлика от някой други областти (от живота) тук информацията постоянно нараства и е в 90 % (поне

)
достоверна и точна. За сега не се забелязва изопачаване на факти и история (като например че някой сатрап, всъщност е бил душко-добродушко...) като част от историята на цивилизацията и човечеството като цяло.
Това допринася за по-дълбоко навлизане и на историческия фактор (не че до сега не го е имало) в нашия вид моделизъм.