Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
Фотография
G_GROZ:
Абе като се видяхме ми спомена за това варио, но така и не го разбрах какво е, освен, че има макро. Сега разбирам, че е и евтино. Още тогава се опитах да ти обясня, че за хобито не е най-доброто решение огледалнорефлексен апарат, ама нещо сменихме темата. С предния пост поставяш толкова въпроси, че на мен ми е невъзможно да ти отговоря тук. А искам да ти обясня доста неща, защото виждам, че имаш желание и познания, а така си се оплел в разсъждения, че нито едно от твърденията и вижданията ти по въпроса не са верни. Предлагам ти, като получиш обектива, да ми се обадиш. С удоволствие ще ти помогна да си спестиш по-нататъшни терзания и пари.
widowmaker:
Това, че съм купил обектив за 130 евра не значи, че е евтин, реалната му цена е била доста повече - на този е била около 250$, но 1985г., на днешни към 800-1000$.
Това е легендарният "Beercan" на Минолта. Твърда светлосила Ф/4 за целия диапазон.
Предимството всъщност на дългите обективи е, че позволява да се докара добра дълбочина на рязкост
и при отворевна бленда, заради голямото фокусно при макро (над 1м).
В случая макрото работи при фокусно 210мм, което е аквивалентно на 315мм фокусно при фул фрейм (кроп 1,5х)
Снимал съм с "твърд" 185мм и знам какво се получава като резултат
Нека видим резултата като му дойде времето, а не да си чешем езиците :)
G_GROZ:
Фокусно и предметно разстояние са две абсолютно различни неща. Доколкото разбирам имаш предвид ПРЕДМЕТНО разстояние. И пак не казваш какъв е този обектив - гадая 70-210/4. Ще чакам с нетърпение снимките. :sarcastic:
widowmaker:
Писах "beercan" :)
Да, неправилно се изразих, иде реч за най малката дистанция, при която може да се фокусира.
Иначе фокусното (най дългото) е 210мм.
widowmaker:
Ето една проба с новия обектив.
Снимано е от около метър дистанция.
Как е снимано се чете в инфото.
Искаше ми се да затворя още блендата,
но предвид това, че ползвам вградената светкавица,
а тя е слаба, нямаше как да стане:
Точно това ми трябваше - боке във фона, за да се акцентира
модела.
При затваряне на блендата докрай ще мога да снимам обекта
завъртян на 45 градуса примерно и да го докарам целия на фокус,
предвид, че за да влезне в кадър тоя локомотив трябва да го снимам от
2 метра и да имам дълбочина на рязкост около 15-20 см, което при
такава дистанция и бленда 16-22 няма да е проблем.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия