Днес най-сетне и аз успях да разгледам книгата. Мога най-отговорно да заявя, че такова издание няма абсолютно никакъв аналог не само у нас, ами и в цяла Европа, а може би и в цял свят! Книгата е уникална и като съдържание, и като обем, и като оформление. Ако сте обърнали внимание, има информация дори за вагони, предвидени за доставка по стандартизационната програма от края на 30-те, но в крайна сметка останали само на хартия. Цялата библиотека, че дори и "каймакът" от нея, който ви представих, направо нищо не струват пред този труд - а през последните 20 години винаги съм се стараел да подбирам най-хубавото, най-ценото, това, което наистина си струва. Коскоджамити издателства като GeraMond, EK Verlag, Motor Buch, Podszun, TransPress и т.н. досега не са ми показали подобно нещо. Постигането на такъв резултат изисква години къртовска работа, имало е пробно отпечатване, брак, промени и т.н. Единствено можеше да има някоя и друга цветна снимка, но във втория том със сигурност ще присъстват и много такива.
Много жалко за колегите, някои от тях изтъкнати ж.п. моделисти при това, които проявиха недоверие и изразиха съмнения за нечисти намерения - дано сега, след като видяха крайния резултат, да си променят мнението и в бъдеще не си позволяват подобни не особено уместни изказвания. Голямото забавяне не е никакъв проблем и дългото чакане наистина си заслужаваше!