Автор Тема: Компютърни програми за управление на жп макети  (Прочетена 15889 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12341
  • Рейтинг: 1327
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Компютърни програми за управление на жп макети
« Отговор #30 -: 29 Август 2008, 08:45:26 »
Радвам се ,че има още някой който се рови из мрежата - там ресурси колкото щеш! ;D
Горната публикация съм я снел през гугъл преводача - и смятам че е разбираемо - езика вече не е такъв проблем нали?!
 ;D ;D ;D

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Дали може някой немскоговорящ или колега, който се е сблъсквал с този проблем да ми посочи как да свържа централата 10761 на "Роко" към един лаптоп с локомоушън?Гледам, нещо през "слейв" - изхода пишат, ама не ми се вярва да мога да го "бодна" на "лан" - ката?(най- лесният начин да си изгоря лаптопа, вероятно ;D).  :no: Гледах из сайта на "Роко", ама като нищо не разбирам?

Жоро

• Trade Count: (67)
  • Hero Member
  • Публикации: 1651
  • Рейтинг: 143
  • HO DR IV епоха София
    • Хоби свят
10761 Slave се връзва с цетралата Lokomotion 10785, а тя от своя страна се връзва с PC-то. Това, което се опитваш е, ...  да си гръмнеш лаптопа.

XRISTO

• Hero Member
А-а-а-а, нищо не връзвам предварително, първо питам, а така, като гледам май ще се купува това "жувотно" 10785.Дали го няма нейде из бея?Сега ще проверя...  :)

misho_tabakoff

• Гост
  • Trade Count: (0)
Roco 10785 Rocomotion   Dieser Verkäufer akzeptiert PayPal   Sofort-Kaufen   EUR 199,95

Доставка 17 евро.

mill

• Гост
Цитат на: misho_tabakoff link=topic=591.msg24730#msg24730 date=1242564828
Roco 10785 Rocomotion   Dieser Verkäufer akzeptiert PayPal   Sofort-Kaufen   EUR 199,95

Доставка 17 евро.
Мяуууу :blink:, и иляда кинта за лапНи-топ-а   :swoon:,ша си карам с мишока и тва  е ;)

misho_tabakoff

• Гост
За илядо кинти си взимаш цял EcOS - не ти трябва ни лаптопа, ни да лапнеш топа. Мога да ти предложа един. ;D

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Мишо това от двеста евро е програмата , но тя не ти осигурява блока за връзка на станцията с останалите модули.
Чрез програмата,в случая - Рокомоушън ,станция става самият компютър.Работи през RS232-тоест сом-порта (серийният).
Но  към системата на моделната железница , било то макет , модул или на пода пак ти трябва още нещо.
Роковските джаджи осъществяват връзката по между си чрез , сериен интерфейс производна на промишлениятг стандарт RS485 (да не се бърка с "гражданският" RS232) който е създаден с протоколи от фирма "Lenz" и се нарича "XpressNet" (старо означение "Хbus").
Другият голям интерфейсен протокол е така нареченият "LocoNet" които пък масово се ползва в модулните системи , защото програмното му осигуряване е и с отворен код - тоест може да се ползва безплатно от всеки ,както и да се развива от всеки.Е всеки който иска и разбира от програмиране ...
Напоследък добива популярност и хибрида S88 който вече има две версии (стара и нова) които са съвместими както по между си , така и с останалите  (май)...
Двата първи са разпространени протокола , но всичките се нуждаят от електронни блокове които осъществяват връзката с останалата електроника , като станции, клавиатури и мишки.
Това е .
Всъщност благодарение на тях могат да се включват повече от една мишка в дадена станция - било то тя на Роко 10764 , или компютър , или MiniDCC , или ...абе почти всичко.
Чрез тези протоколи се осъществяват всички възможни връзки , с бустери , стоп генератори , аксесуарни декодери и т.н. когато са повече като блокове , и съответно повече скато управление .

ПП.Мдааа , и аз се увъртолих като пате в кълчища... :blush2:
Вярно блока е 199 евро заедно с програмата се купува ...

Но пък програмата има и алтернативи , както и блокчето впрочем.
« Последна редакция: 18 Май 2009, 11:15:18 от pach »

XRISTO

• Hero Member
Цитат на: pach link=topic=591.msg24742#msg24742 date=1242628253
Но пък програмата има и алтернативи , както и блокчето впрочем.

Сподели нещо?Може и на лична ако се нарушават някакви правила с това.  :)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Христо разбирам нетърпението ти , но не може и на лична , щото ще се обидят другите от тук!!! ;)
От известно време се подготвя материал "по специалността" както се казва (моята де...) та тогава ще има какво да четете и питате.
Освен за продължение на темата "Цифрово управление ...и има ли то почва в мойта глава" , се подготвят цял куп материали за изработка на всичко , без самите програми , били някоя от тези  - "Треийнконтролер" , "Раилком" , "Уиндижипет" , "Колеждисте" , "Реилроуд"  и т.н.
Има ги и в мрежата (най - евтината , но с всички екстри, е полската - 99 евро , като единственият и недостатък - при преинсталиране на компа , ти издават нов код , но безплатно).Има ги навсякъде из тракерите предполагам...
Става въпрос за изработка на управляващи станции, усилватели , декодери (включително и звукови - но с по-бедни възможности от суперзвуковите) , клавиатури , аксесуарни блокове за стрелки , семафори , обръщателни кръгове и уши ,така също и за такива със сервомашинки , светофори,стопгенератори  и др.Повечето от тях са на едно ниво по-добри от всеизвестните ни фабрични . Дори тези с отворен код в мрежата , които се ползват най-вече от Фремо клубовете , дори те са по -добри !(лично мое виждане)
Задължително и въпросните блокове за свръзка със обратните сигнали , без които нито една програма от горе изброените не работи . Както и разширителните модули за връзка м/у отделни (многобройни) мишки , контролери и управления...с три от най-разпространените в момента по Европа протоколи за интерфейси (виж по-горе).
Само ,че материала се оказа дооооста голям (до тук над 100 страници) и се обработва про две направления - да е на говорим език , та да може всеки да си ги направи сам и да е проверен в действие!!!

Това е ...който иска да прояви търпение в рамките до есента най-късно (може би последната част ) , а който не , да обиколи дори и тук подадените сведения и линкове и да се обучава и оправя сам.

На мен ми е също бавно и трудно , и аз нямам търпение , защото като питах,тук знаещите , никой не се отзова и не ми отговори , или в най-добрият случай , се отговаря с общи приказки , но не и с конкретни неща и съвети , та сега обикалям мрежата и се самообучавам...обаче не става бързо , защото не ми е само това на главата... :on_the_quiet:

Тук има и други хора , които работят по въпросите на по-евтиното и рационално постигане на отлични резултати , чрез самообучение и самоизработка на неща с които е пълна мрежата , но по стар форумски (не само тук) и български обичай , пазят постигнатото и наученото само за себе си . В най-добрият случай , казват нещо колкото да се включат в рубриката "похвале те се" - най-четената и попълвана тема тук... :prankster: :sarcastic:
Доста хора тук се дразнят , от "другите" като ги избива на политика , но мога твърдо да заявя - имам повече подадени отговори и конкретни съвети от руснаци , поляци , чехи , французи , немци , испанци , италианци и дори австралийци , отколкото от българи...
Както се казва - коментара и излишен... ::)

Без да искам правя неволна аналогия с една на пръв поглед различна от тук обсъжданата тема - тази с приятната разходка чрез Любо из Виена и музейте ,както и с коментара на Zazo, че доста неща зависят от промяната в мислинето ни , а не от други фактори ...

Впрочем това е и една от причините да се действа за основаването на нашият клуб....
И нещата ще бъдат променени ...поне за тези които "узреят" и се включат , с открито сърце.

;D ;D ;D

И още едно нещо не точно по въпроса на темата.
Доста хора вече са запознати , че тече процедура за съдебна регистрация на клуб за жп-моделизъм , различен от обсъжданият от тук , и от други хора , които само четат нашият форум!Имаме уверението ,че щом са готови ще напишат тук по въпроса от първа ръка...
Така също имам сведения , че се заформя още един клуб на територията на София , така че вие си правете изводите !!!...и зрейте , че да не ви обрулят преди това...

:pleasantry: :pleasantry: :pleasantry:

vlado1

• КЖМ - България
  • Trade Count: (6)
  • Sr. Member
  • Публикации: 250
  • Рейтинг: 23
  • TT - III,IV еп. DR - АЕЦ/БСлатина/София
Малко да раздвижим темата -  някой да е ползвал rocrail (http://wiki.rocrail.net/doku.php) ?
При руснаците (http://www.dccwiki.ru/) намерих едно малко странно връзване на Roco-вската централа към PC и работят след това с Rocrail. Ето материала:
http://www.dccwiki.ru/html/op01.html

pach

• Hero Member
    • За моделизма
По подобен начин се свързват всички програми с роковските централи...и не само те,
ами всички които работят по интерфейса "ХpressNet".
Като и за целта задължително ти трябва поне един модул за контрол на заетост (на коловози) най-често работещ по шина S88 или нейни модификации. Такъв модул (освен централата) струва ми се,
че и Tacho си направи (или още го прави...). Гледам и руснаците са правили подобен (много си приличат с испанския) модул.

За Rocrail има един основен недостатък - все още се разработва...
Това не значи че наличната версия не е работоспобона, но някак си ми звучи като все още Бета-версия.

Аз лично съм започнал да се обучавам на "ExpressRail" с помощта на "онзи" словак и колегата му от Чехия.
Добре че са те, защото сайта с програмата го закриха преди две години, тъй като свободния код там, бе
продаван в редица западноевропейски хобистки магазини. Тоест авторите на тази програма, спряха повече поддържането и сега сетъпа все по трудно се намира някъде.
В тази връзка, не е лошо и Микси да помисли за неговата проектанска програма, за да не стане подобна история.
Добре че се двамата чехословаци ( :lol: :lol: :lol:) та има още една безплатна програма за управление на макет през РС.
Според мен двамат са най-близо до испанцита от Paco`S (Pows) и англичаните от MERG.
Всичко това е свободно в мрежата, като взаимно се допълват и добавят нови опции на вече изработеното.
Точно за това по-горе съветвах Зазо да не бърза...

ПП.Впрочем този въпрос е абсолютноо съвместим с темата за "Алтернатива на централата на Роко. "
...дотолкова, че изтръпнах в другата тема "Току що постнах - де изчезнА???"  :haha: :haha: :haha:
« Последна редакция: 02 Юни 2011, 17:01:22 от pach »

evrokoma

• Гост
pach да очакваме ли скоро китчето за което намекна :hi:
А за програмата на микси си има лек слага едно заключване и раздава серийни номера само на лична :spiteful:
« Последна редакция: 02 Юни 2011, 17:03:56 от evrokoma »