Христо разбирам нетърпението ти , но не може и на лична , щото ще се обидят другите от тук!!!
От известно време се подготвя материал "по специалността" както се казва (моята де...) та тогава ще има какво да четете и питате.
Освен за продължение на темата "Цифрово управление ...и има ли то почва в мойта глава" , се подготвят цял куп материали за изработка на всичко , без самите програми , били някоя от тези - "Треийнконтролер" , "Раилком" , "Уиндижипет" , "Колеждисте" , "Реилроуд" и т.н.
Има ги и в мрежата (най - евтината , но с всички екстри, е полската - 99 евро , като единственият и недостатък - при преинсталиране на компа , ти издават нов код , но безплатно).Има ги навсякъде из тракерите предполагам...
Става въпрос за изработка на управляващи станции, усилватели , декодери (включително и звукови - но с по-бедни възможности от суперзвуковите) , клавиатури , аксесуарни блокове за стрелки , семафори , обръщателни кръгове и уши ,така също и за такива със сервомашинки , светофори,стопгенератори и др.Повечето от тях са на едно ниво по-добри от всеизвестните ни фабрични . Дори тези с отворен код в мрежата , които се ползват най-вече от Фремо клубовете , дори те са по -добри !(лично мое виждане)
Задължително и въпросните блокове за свръзка със обратните сигнали , без които нито една програма от горе изброените не работи . Както и разширителните модули за връзка м/у отделни (многобройни) мишки , контролери и управления...с три от най-разпространените в момента по Европа протоколи за интерфейси (виж по-горе).
Само ,че материала се оказа дооооста голям (до тук над 100 страници) и се обработва про две направления - да е на говорим език , та да може всеки да си ги направи сам и да е проверен в действие!!!
Това е ...който иска да прояви търпение в рамките до есента най-късно (може би последната част ) , а който не , да обиколи дори и тук подадените сведения и линкове и да се обучава и оправя сам.
На мен ми е също бавно и трудно , и аз нямам търпение , защото като питах,тук знаещите , никой не се отзова и не ми отговори , или в най-добрият случай , се отговаря с общи приказки , но не и с конкретни неща и съвети , та сега обикалям мрежата и се самообучавам...обаче не става бързо , защото не ми е само това на главата...
Тук има и други хора , които работят по въпросите на по-евтиното и рационално постигане на отлични резултати , чрез самообучение и самоизработка на неща с които е пълна мрежата , но по стар форумски (не само тук) и български обичай , пазят постигнатото и наученото само за себе си . В най-добрият случай , казват нещо колкото да се включат в рубриката "похвале те се" - най-четената и попълвана тема тук...
Доста хора тук се дразнят , от "другите" като ги избива на политика , но мога твърдо да заявя - имам повече подадени отговори и конкретни съвети от руснаци , поляци , чехи , французи , немци , испанци , италианци и дори австралийци , отколкото от българи...
Както се казва - коментара и излишен...
Без да искам правя неволна аналогия с една на пръв поглед различна от тук обсъжданата тема - тази с приятната разходка чрез Любо из Виена и музейте ,както и с коментара на Zazo, че доста неща зависят от промяната в мислинето ни , а не от други фактори ...
Впрочем това е и една от причините да се действа за основаването на нашият клуб....
И нещата ще бъдат променени ...поне за тези които "узреят" и се включат , с открито сърце.
И още едно нещо не точно по въпроса на темата.
Доста хора вече са запознати , че тече процедура за съдебна регистрация на клуб за жп-моделизъм , различен от обсъжданият от тук , и от други хора , които само четат нашият форум!Имаме уверението ,че щом са готови ще напишат тук по въпроса от първа ръка...
Така също имам сведения , че се заформя още един клуб на територията на София , така че вие си правете изводите !!!...и зрейте , че да не ви обрулят преди това...