Автор Тема: Компютърни програми за управление на жп макети  (Прочетена 17683 пъти)

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1354
  • Рейтинг: 211
Владо напълно съм съгласен. И с другите мнения съм съгласен. С цифрите по макета съм го правил, но след няколко дена работа си губи смисъла. Човек неволно изгражда навика и знае коя-кой номер е. За това съм си оставил символи само на клавишите, за да не бъркам отворена и затворена. От години си мился, как да командва от компютъра релетата по макета.Но за мое съжаление познанията ми по електроехника и електроника са базови. Някой се беше похвалил, че бил вързал навремето "Правеца 8-ц" с мрежата и командвал от там. Дали има възможност да се приспособи всеки компютър според вас ? До колкото съм се интересувал трябва да има специализиран хардуер.  Дали има разработени програми за командване на макети ? Това си е за тема направо.  

Maktub

• Гост
  • Trade Count: (0)
При това развитие на електрониката не може да няма специализиран софтуер за управление на жп макети. Виждал съм по снимки макет, към чийто пулт е боднат лаптоп, но не съм ровил за подробности. Хе, накрая лаптопът ще си кара влакчетата, докато ние бачкаме за да покрием новостите  ??? ;D

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Вай , как сте се разбързали тукааааа - еле с Владо начело !!! ;D ;D ;D
ще се опитам по-накратко...

Да , има програми който управляват цели макети - стига да не объркам имената им коя за какво бе - по памет -RailRoad , WinTrak и доста други - като разглеждате сайтовете посветени на цифровото управление ще попаднете на тях.Някой направо нареждаш като пъзел гари , блок участъци и т.н. , буквално пишеш разписанието на влаковете (в макетно време) , пускаш и гледаш ,програмата сама ти подсказва абсурдите , а ако си много настоятелен и не ги промениш ,тя ти дава диспечерските функций , като само те предпазва от катастрофи , като за целта тя върти и пътната блокировка (има си датчици под трасетата които показват кое къде е и накъде е запрашило) .
Въобще има наистина възможност за отделна тема , ама като му дойде времето (което е 24 часа на денонощие...).

Има и по - простички програми който работят дори под ДОС - тоест не им  трябва мощен компютър и Windows. Такава ще ев основата на първите ми опити с цифровото управление - врътка шифрирания код (виж темата за цифровото упр.) през паралелният вход / изход.Елементарна с малко електроника като допълнение на РС-то.

Ставате "разногледи" защото май не сте си вързали поне светофорите към стрелките (за Владо подготвям една възможна схемичка...) , тоест светофора изключва изолираният участък ако стрелката пред него е "затворена". Така се предотвратяват поне дерайлиранията , на първоначално елементарно ниво.

Би трябвало стрелки , светофори и управляващи ключове да ви дават обратна информация за състоянието на пътя и т.н. като това не изключва гадоста от попадане на препятствие в стрелката - тоест :
1.ключа е на дясно.
2.светодиода индицира дясно.
3.светодиодите дублиращи двата светофора или семафора пред стрелката показват съответно "червено " и  "зелено" .
...и въпреки всичко нищо не подсказва , че има "камък" в стрелката и тя се е "заклинила" в средно положение.Липсата на такава информация може дори да я повреди ако не се е задействало крайното изключване , а се управлява от ключ , а не бутон - просто ключа я държи под напрежение ,което не се изключва от райният изключвател...

По този въпрос , в събота на срещата говорихме с Павел за обратна информация по състоянието на стрелките , която ще гарантира 99 % истинност , но още не съм имал време да го направя нагледно в НО (за това съм купил от Адри някой нещица) и да поместя тук снимките.
Не е сложно , постига се с още около 2 лв. себестойност и малки точно око и сръчни ръце  ;).

Обаче търпение - хубавите работи бавно стават....
 ;D ;D ;D
( не искам да се ангажирам с конкретни срокове , да не ви излъжа , времето ми става все по-кът - добре че идва лято , та светлата част от деня нараства)... :)

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
jopeto, специализираният хардуер (предполагам това имаш предвид) не е хардуер, който се слага в компютъра, какъвто и да е той, а във някаква външна "черна кутия", като връзката с компютъра става единствено през сериен (COM), или паралелен (LPT) порт, както е казал Пач. Проблемът е направата на въпросната черна кутия, което наистина изисква знания и умения, но "с общи усилия всичко се постига", дори и това!  ;D

jopeto

• Hero Member
 Аз знам за куятията и съм се консултирал с този-онзи. Това се използва при автоматизация на производството, също и при командване на осветление за големи обекти. Направата на кутията е по-лесната част :o. Писането на комадната програма е сложното. Но все си мисля, че в Conrad се предлага подобно нещо, което си е съвместимо с горепосочените програми. Лично аз се интересувам само от дигитално комадване на стреките и сигнализацията. Тоест само на релета.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Цитат на: jopeto link=topic=24.msg6524#msg6524 date=1212487639
Аз знам за куятията и съм се консултирал с този-онзи. Това се използва при автоматизация на производството, също и при командване на осветление за големи обекти. Направата на кутията е по-лесната част :o. Писането на комадната програма е сложното. Но все си мисля, че в Conrad се предлага подобно нещо, което си е съвместимо с горепосочените програми. Лично аз се интересувам само от дигитално комадване на стреките и сигнализацията. Тоест само на релета.
Изброил си само две от неизброимите приложения на РС-то в комплект с външни устройства (както казвате тук - черна кутия).
Всъщност благодарение на начина на предаване на данните от цифровият пулт за управление към дешифраторите , програмите в компютрите са кратки и лесни , за управление през един от двата порта както казва Сашо.Могат да бъдат написани и на Visual BASIC!
Но имам усещане , че се заблуждаваш - в стандартното цифрово управление както на подвижен състав , така и на стрелките , блок участъците и пътната сигнализация изключително рядко се ползват релета - всичко е на полупроводници .И не че с релета не става , но те са с много ограничени възможности (например като брой контакти и т.н.) а освен това съдържат механични части които най-често излизат от строя.Свързвайки РС да управлява релета е все едно да сложиш ограничител за 30 км/ч под капака на Ферари!!!
Тоест за да управляващ освен подвижен състав по цифров път , освен базовата конфигурация състояща се от траф+цифров пулт+бустер=декодери в локомотиви и вагони , ти е необходимо и +декодери за управление на "периферия" или както е прието да се казва по чуждите форуми посветени на DCC - "аксесуари".
Тоест имайки основната конфигурация , или компютър със свързващата електроника - "черната кутия" по ваше му + съответния софтуер , можеш да управляващ практически всичко за което се сетиш на макета си ,  чрез съответните дешифратори.

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Пач, съвсем така е, но и не съвсем така! Хобито е специфично по отношение на електрониката и колкото и да е съвършенно цифровото управление НЕ минава без релета, дори да са само няколко. Имаш ли 1 ухо на макета - ето ти първото задължително реле, независимо цифрово управление ли си избрал, или аналогово.
Владо показа електронен модул за управление на ухо работещ и по 2-те системи на Ленц за 80 €, но като го отворихме и какво да видим - SMD монтаж и 2 малки плоски реленца.
Вярно, някой ххобист може никога и да не отвори такова нещо и цял живот да си мисли, че електрониката е велико нещо и без грам реле, но явно има случаи в които и тя самата се нуждае от доброто старо реле, понеже все още нищо по-добро не е измислено за определени специфични ситуации.

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Цитат на: CALLlO link=topic=24.msg6532#msg6532 date=1212498330
Владо показа електронен модул за управление на ухо работещ и по 2-те системи на Ленц за 80 €, но като го отворихме и какво да видим - SMD монтаж и 2 малки плоски реленца.
Едно леко уточнение - модулът на Lenz (но и другият, който взех от "Конрад") е предназначен и работи само в дигитален режим!

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Цитат на: CALLlO link=topic=24.msg6532#msg6532 date=1212498330
Пач, съвсем така е, но и не съвсем така! Хобито е специфично по отношение на електрониката и колкото и да е съвършенно цифровото управление НЕ минава без релета, дори да са само няколко. Имаш ли 1 ухо на макета - ето ти първото задължително реле, независимо цифрово управление ли си избрал, или аналогово.
Вярно, някой ххобист може никога и да не отвори такова нещо и цял живот да си мисли, че електрониката е велико нещо и без грам реле, но явно има случаи в които и тя самата се нуждае от доброто старо реле, понеже все още нищо по-добро не е измислено за определени специфични ситуации.
Пълни глупости - е не съвсем де... ;D
Правят ги с релета за да им е по-висока печалбата спрямо себестойноста , и като сложиш по бързото дефектиране на механичните детайли...накратко - купи си пак!!! ;D ;D ;D
Може би си чувал за тиристори или симистори - идеалният вариант за чисто електронно управление БЕЗ РЕЛЕТА
Да не говорим за миниатюрността и бързодействието!!!

jopeto

• Hero Member
Аз има предвид на аналогова мрежа, просто да комадвам стрелките и сигнализацията, без да ползвам декодери за локомотивите. Половинчат вариянт, клавишите да ги заместя с интерфейса на компютъра и там съответната програма да си пресмята сигнализацията според отворените маршрути и да алармира за гршки. В бдж-то си го представям така аз. Не съм експерт, а и никога не съм влизал в контролна кула. Но си мисля, че нещата са горе-долу подобни, само мащаба и волтажа е друг.  ;D

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Цитат на: jopeto link=topic=24.msg6539#msg6539 date=1212502205
Аз има предвид на аналогова мрежа, просто да комадвам стрелките и сигнализацията, без да ползвам декодери за локомотивите. Половинчат вариянт, клавишите да ги заместя с интерфейса на компютъра и там съответната програма да си пресмята сигнализацията според отворените маршрути и да алармира за гршки. ...
Това е излишно усложняване на нещата .За аналогово управление има много по прости схеми без компютри и сложна електроника . Да някога дори и в БДЖ-то е било така , само с контактори (сиреч мощни релета) и взаимна блокировка - това си е чиста електротехника.
Казано е - щом може да работи простичко , не усложнявай нещата...
Подготвям такава простичка схема на Владо , както му обещах , щом съм готов , ще му я пратя , а той като я покаже тук , ще я обсъдим , и ще видиш че никак не е сложна (логично е че става за малки макети) и е по-евтина и по лесна за реализация от всеки който може държи поялник и да разчита прости схемички!И е сръчен в ръцете и главата - тоест от всеки железопътен моделист. ;)

jopeto

• Hero Member
Айде !  ;D  После софтуера ще кажеш за софтуера !

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Цитат на: pach link=topic=24.msg6537#msg6537 date=1212501841
Може би си чувал за тиристори или симистори

Бе аз съм чувал, но от Ленц явно не са били на тоя урок! ;D
От теб очаквам да видя електроника за обръщателно ухо с 4 симистора, вместо с едно реле от левче,
а накрая един напълно симисторизиран макет!

pach

• Hero Member
    • За моделизма
Цитат на: pach link=topic=24.msg6537#msg6537 date=1212501841
...Правят ги с релета за да им е по-висока печалбата спрямо себестойноста , и като сложиш по бързото дефектиране на механичните детайли...накратко - купи си пак!!! ;D ;D ;D
От Ленц го знаят много добре , ама така им пада печалбата, трябва да четеш всичко все пак.
1 реле = 1.00 лв
2 симистора = 0,24 лв!!!
А миниатюрността?
А бързодествието?
А сигурната работа?А по-лесното и универсално управление?
Струва ми се безмислено някак , да се оборва световна практика... :-X

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Трябва да си луд за да смяташ, че ще се карам с теб точно за тази глупост! ;D
Има къде-къде по-подходящи теми за истински скандал. т.ч. си запазвам правото за друг път!
Поздрави!