Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Контактна мрежа
liro4605:
КМ е от бижутерска тел но тепърва както казах ще се прави както трябва.За нея ми помогнаха в много неща доста хора и лошото е че вместо това да се коментира тук във форума където му е мястото се минава на лична или направо на скайп.За съжаление е така като има много критици дето..........Ще изредя хората който ми помогнаха къде материално къде с ЛИЧЕН ОПИТ : тониво33 Гого Владо колегата ми Марин със някой спойки колегата ватман с изолаторите и ....
Жалко пак ще кажа че истинските неща се коментират на лична или скайп но.....В крайна сметка виждам че са вложени минимални средства което за много от нас не е маловажно и макар и монтирана за 1-2минути без прогонване просто ей така резултата ми харесва.Какво ли ще е като се направи като хората ще видим.Стигам до извода че звената могат да се правят с поялника дори на метър или колкото е нужно.Като ми остане време ще снимам матрицата.Грешката в нея е че дървото е Чам и поялника го прегаря и така затруднява процеса но както се казва "Проба грешка-проба стана"
Това изказване отиде за друга тема ама...
Локомотива е на Роко а 3те вагона към него на Лилипут.
Тони най-производния и с 1:1 в механиката е Ае 6/6 ама ти си го знаеш де
TheJackal:
Миро, точно като попитах за телта да ли е кантал, сега казваш, че е "КМ е от бижутерска тел". До колкото знам е на ролки както тинола, пак е вид кантал със сребърен припой. Пробвай да ли като се пусне локомотива да взима ток от пантографите няма да се нагрява като реотан. Опитай, знам че зависи и от сечението на телта. Сблъсквал съм се този проблем. Ще чакам да кажеш как е минал експериментът. :hi:
P.S. В своята тема: http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2078.0.html , до колкото си спомням, Тошко (bdz43r) бе описал своя опит за контактна мрежа.
emilchaushev:
--- Цитат на: liro4605 link=topic=2514.msg76685#msg76685 date=1334686656 ---КМ е от бижутерска тел но тепърва както казах ще се прави както трябва.За нея ми помогнаха в много неща доста хора и лошото е че вместо това да се коментира тук във форума където му е мястото се минава на лична или направо на скайп.За съжаление е така като има много критици дето..........Ще изредя хората който ми помогнаха къде материално къде с ЛИЧЕН ОПИТ : тониво33 Гого Владо колегата ми Марин със някой спойки колегата ватман с изолаторите и ....
Жалко пак ще кажа че истинските неща се коментират на лична или скайп но.....В крайна сметка виждам че са вложени минимални средства което за много от нас не е маловажно и макар и монтирана за 1-2минути без прогонване просто ей така резултата ми харесва.Какво ли ще е като се направи като хората ще видим.Стигам до извода че звената могат да се правят с поялника дори на метър или колкото е нужно.Като ми остане време ще снимам матрицата.Грешката в нея е че дървото е Чам и поялника го прегаря и така затруднява процеса но както се казва "Проба грешка-проба стана"
Това изказване отиде за друга тема ама...
--- Край на цитат ---
Миро, готов си за темата "Контактната мрежа на liro4605"... и не се притеснявай от изказвания в стил "и на мен не ми е ясно щото не съм пипал , ама не е както си го направил..". Дето се вика плявата винаги може да се чисти.. знаем се с модераторите. За мен винаги споделянето на опит е било ценно и за това аз лично няма да спра да го правя и ще споделям какво ръчкам и какво получавам като резултат, защото винаги мога да имам коректив и да се пръкне и по- добра идея.
pach:
Този абзац е преместен в темата "За форума по принцип"
Dispatcher
Колкото до споделяне на опит, все пак искам да поправя Чакала в две части:
--- Цитат на: TheJackal link=topic=2514.msg76693#msg76693 date=1334689151 ---Миро, точно като попитах за телта да ли е кантал, сега казваш, че е "КМ е от бижутерска тел". До колкото знам е на ролки както тинола, пак е вид кантал със сребърен припой. Пробвай да ли като се пусне локомотива да взима ток от пантографите няма да се нагрява като реотан. Опитай, знам че зависи и от сечението на телта. Сблъсквал съм се този проблем. Ще чакам да кажеш как е минал експериментът. :hi:
P.S. В своята тема: http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2078.0.html , до колкото си спомням, Тошко (bdz43r) бе описал своя опит за контактна мрежа.
--- Край на цитат ---
1. Кантала си E съпротивителен проводник, и резултата и ти си го "усетил".
Мога само да добавя, че той е твърде мек и гъвкав, което си личи и от снимката на Миро - огънат и не върши истинска работа, тоест става само за бутафорна контактна мрежа - или такава дето не се ползва от пантографите.
2, Тодор не е правил опит, той НАПРАВИ перфектната контактна мрежа в дома си - тоест с подръчни материали, а не от магазина.
Друг е въпроса, че почти никой не обърна внимание (има дори обтегачи действащи в тунелите)
и той спря да ни информира.
(пак стигаме до коментара ми по-горе)
В заключение искам да ви предложа - за контактна мрежа е хубаво да ползвате стоманена помеднена тел със съответната дебелина,
позната повече като "тел за телоподаващо заваряване". Достатъчно жилава и твърда е, и макар малко по-трудно да се обработва,
предоставя нужната твърдост за изграждане на добра и действаща контактна мрежа. Медното покритие способства за по-доброто и спояване с тинол,
а същевременно мога да ви уверя че не се изтрива по една основна причина - по твърдо е от медта от пантографите, които дори при "протъркването" си в нея, просто отлагат допълнително количество мед върху контактната част от контактната мрежа. Това последното на "скептиците" които твърдят, че това медно покритие лесно пада! Да ама не и в нашия (ж.п.моделистки) случай!!!
;D ;D ;D
jopeto:
За ваша информация,благодарение на eurostar,който ми възложи, задача за изработването на дръжачите между стълба и жицата, се роди идея за изработване на цели участъци. Жицата, заедно с горните струни са едно цяло в очастъци от няколко стълба ,при които се избягва запояването и снадките се свеждат до минимум. Така, вместо да пои човек с дни, може просто в това време да си монтира мрежата. Очаквам да генерирам някой лев за да пусна пробния резултат.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия