Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Термините в жп транспорта и моделизма
widowmaker:
По скоро унифициран локомотив.
Boris 2-12-4:
Не по врат, а по шия, не съсед, а комшия :yes: :yes: :yes:
Синоними са, при все не на 100%.
Стандартизиран, или стандартен е по- правилно, защото са приети СТАНДАРТИ за това през 20-те години - за това по-късно през седмицата.
Сaprycorn:
Напълно съм удовлетворен от превода на EINHEITS! :hi:
Сега бих искал да се върнем малко по-назад в темата и да обсъдим отново терминът D-zug wagen.
Спомням си едно предаване на немския "Стани богат", където участникът стигна до последния въпрос, а той беше "КАКВО Е D-ZUG WAGEN?" За верен отговор авторите на предаването бяха посочили именно вагон с купета, страничен коридор и челни врати, т.е. преходен вагон. Участникът не позна верния отговор, и аз се ядосвах дълго време!
Да приемем, че това е определението за D-ZUG WAGEN, преходен (а не затворен) вагон, със страничен коридор и купета. В такъв случай повечето бързи влакове се състоят от точно такива вагони. Но както сам писа по-горе г-н Чакъров, понякога бързите влакове са съставени от ABTEILWAGEN, т.е. вагони с купета, които НЯМАТ челни врати и страничен коридор. За такъв тип вагони никъде в литературата не съм срещал определението D-ZUG WAGEN, макар, че съставят бързи влакове, а винаги ABTEILWAGEN.
Но терминът D-ZUG WAGEN, се среща и за триосни вагони от серията AB3uPr94 и C3uPr96, които поради ниската си конструктивна скорост, не могат да участват в състава на бърз влак. Но са оформени с купета, страничен коридор и ЧЕЛНИ преходи, и явно за това са наименувани D-ZUG WAGEN.
Може би Durchgangszugwagen би трябвало да се разбира като вагон, през който се преминава, а не като влак, който подминава гари (бърз влак).
Boris 2-12-4:
Както съм посочил по-горе, това са данни от тези НЕМСКИ АКАДЕМИЧНИ ИЗДАНИЯ, така че за МЕН спорът е излишен. Така са го обяснили учените.
И аз в ТОЗИ СЛУЧАЙ го приемам безапелативно...
И там е посочено, че терминът е неправилно получил гражданственост, но това вече е факт.
А това,че някои джурналисти така са подготвили въпросите си, си е тяхна работа.Може да са ползвали укепедията, а тя е забавление за тиинъри,
не е сериозен източник.
Освен това моля Те прави разлика между Durchgangszug и Durchgangswagen´.
Там съм го писал...
Разбира се,че Durchgangswagen e вагон през който се преминава,Communacationswagen-както са ги наричали още при въвеждането им, от
Edmund Heusinger von Waldegg-онзи същият Steuerung Heusinger...
а пък влакът си е преминаващ....
Ако видиш грешка в писанията ми,се обади, няма безгрешни...
А пък сеирджии с лопата да ги ринеш...
Boris 2-12-4:
Към по-горните си твърдения, добавям и стр.13,14,15 от "Reisezugwagen der deutschen Laenderbahnen" Band 1: Preussen - Emil Konrad, Franckh Verlag 1982.
Die Gattungszeichen der DRG lauteten:
Im Anschluss an die Achsenzahl:
към главните/основните/ обозначения се прибавя малката буква ü - D-Zugwagen mit DURCHGANG, Faltenbälgen und Übergangsbrücken
съществува и малката буква i- Durchgangswagen mit Plattformen an den Stirnseiten
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия