Автор Тема: Мога ли да карам дигитален локомотив по аналогово трасе?  (Прочетена 13782 пъти)

KamaZZo

• Гост
  • Trade Count: (0)
Здравейте,наскоро закупих първия си локомотив с декодер но трасето ми все още е аналогово а нямам търпение да го подкарам.Възможно ли е това без да застрашавам по какъвто и да било начин техническата изправност на машината?
БЛАГОДАРЯ!  :drinks:
« Последна редакция: 01 Януари 2012, 21:47:35 от KamaZZo »

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
Здравей. Можеш да караш цифров локомотив по аналогово трасе няма никакъв проблем. DCC декодерите в цифровите локомотиви автоматично превключват от AC(променлив ток) към DC(прав ток). Губиш единствено управлението на допълнителните функции които предлагат цифровите декодери.

Карай смело  :good:

emilchaushev

• Hero Member
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Ванка, не съм съвсем убеден, че това съвсем е така... Според мен зависи от декодера и май съм виждал локомотиви, които вървят само на цифрово. Нека някой да светне по темата. Не ми е в кръвта DCC, ама нека някой колега който е в час да каже...

Мисля да раздам малко зелев сок, че нещо много мудни всички след снощи :)

KamaZZo

• Гост
Може би тук е момента да кажа че,ломомотива е Br 218 на PIKO със вграден декодер.

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
В този случай няма да има проблем. Иначе такива декодери има които не поддържат правотоково управление, но аз жестоко се съмнявам че е останал жив производител на модели който да ги ползва :)

Най много просто да не тръгне. И то не че не е може а просто защото стойността на парметър CV29 в бит 2 е = 0 което забранява работа върху правотоково трасе което дава отговор и на съмнението на Емо
Цитат на: emilchaushev link=topic=3500.msg69786#msg69786 date=1325447908
Според мен зависи от декодера и май съм виждал локомотиви, които вървят само на цифрово.
Както казах едва ли има производител който би се се излагал да ползва праисторически декодери. По подразбиране декодерите идват програмирани CV29 = 4 което значи цифрово+аналогово управление.

Според мен карай смело. Все пак ако не ти стиска да го пробваш може да направим една среща ще врътнем новия ти лок върху DCC трасе.

KamaZZo

• Гост
Благодаря за помощта Ванка,утре щом се прибера ще го пробвам   :hi:

staff123

• Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • Публикации: 473
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
Цитат на: KamaZZo link=topic=3500.msg69800#msg69800 date=1325461568
Благодаря за помощта Ванка,утре щом се прибера ще го пробвам   :hi:

Недей! ;D

Аз също съм на мнение, че лок с декодер не трябва да се слага на аналогово трасе, било то АС или DC. Нямам цифрови модели вкъщи, но доколкото знам така стоят нещата. Аз бих изчакал и други колеги да споделят мнение. А дотогава най-удачно би било да прегледаш подробно упътването за експлоатация на машината. Мисля, че трябва да се свали декодера и на негово място да се постави един DC Bridge, който предполагам е някъде в кутията (опаковката) на локомотива. Аналоговоте машини на Piko (а може би и на останалите марки) пристигат с такъв DC Bridge, монтиран на мястото на декодера. Moите и двата са с такъв. Прегледай упътването, мисля, че там ще откриеш отговора.

:)  :good:

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Аз, кат фен на АС-то, мога да кажа, че нямам никакви проблеми с пиковски /а и мерклински локомотиви/, които имат декодери, но нямам цифрова централа.. Бие ги яко ток от мерклински трафове /включително и импулса за обръщане на посоката/ и грижи никви. Дори при наличието на декодер е по-добре - няма го при мен неприятното придръпване при обръщане на посоката, което се наблюдава при класическите мерклински локомотиви с две статорни намотки. В упътванията на локомотивите си пише, че нямат проблеми да се карат на аналогово - дори нищо не им се превключва. Иначе си имат реално декодери, щом като в упътванията им има зададени адреси /примерно електровозът HUPAC е на 78-ми/... За DC-то нямам представа, но едва ли и те ще имат грижи... Единственият ужасТ става, когато се пусне едновременно аналогов траф и цифрова централа - това си е класика в жанра.

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
Цитат на: staff123 link=topic=3500.msg69819#msg69819 date=1325517030
Недей! ;D

Аз също съм на мнение, че лок с декодер не трябва да се слага на аналогово трасе...

Не шашкайте човека бре  ;D Няма проблеми DCC локомотив да се кара по DC трасе. Вервайте ми !! :lol:
Когато се запалих по DCC нямах цифрови локомотиви. Купих един декодер за проба заедно с централата. Първият лок на който го инсталирах беше на ПИКО Е244 (тъй като имам 3). Работеше перфектно с DCC. Пробвах го и с DC и абсолютно потвърждавам думите на BestReaper, че локомотив с декодер върви по-гладко върху DC трасе. След като видях разликата в движението конвертирах още 3 (BR52, BR106, BR130) от моите стари аналогови DC пиковски модели към цифрови DCC. След това почнах да си купувам с фабрично инсталирани декодери. А отностно "тапата" или DC bridge от компелкта се ползва когато декодера се извади поради някаква причина, за да се сложи на друг лок примерно. Тъй като липсата на декодер прекъсва изцяло връзката между моторчето и токоснемателите се ползва въпросния мост. Естествено въпрос на личен избор е как ще постъпи KamaZZo.

vlado1

• КЖМ - България
  • Trade Count: (6)
  • Sr. Member
  • Публикации: 256
  • Рейтинг: 25
  • TT - III,IV еп. DR - АЕЦ/БСлатина/София
   Както ти каза Емо - зависи от декодера. Почти всички съвременни декодери поддържат аналогово "каране" - това не значи, че тези, които не поддържат ще изгорят ако се захранят с постоянно/променливо напрежение. Просто локомотива няма да тръгне. Доколкото знам декодерите на Piko са Ulenbrock, т.е. би трябвало да са ок. Трябва само бит 2 от CV29 да е установен в единица. Ето ти един калкулатор за по-лесно смятане: http://www.2mm.org.uk/articles/cv29%20calculator.htm
   Имай в предвид, че управлението на локомотива малко се променя - когато подкарваш сложи регулатора на положение, отговарящо на скоростта, която искаш да постигнеш. Декодера ще се погрижи за плавното потегляне. И както ти казаха НИКОГА не включвай заедно аналогово и цифрово управление към релсите.

KamaZZo

• Гост
Пуснах го...движи се доста плавно,страшен кеф :dance1: нищо общо с предишния ми аналогов локомотив.Максималната скорост обаче не е същата,по-ниска е и червените светлини не се включват....?!  :buba:

KamaZZo

• Гост
Купих си дигиталната централа ПИКО Диги 1 (достатъчна ми е) но все още не мога да запаля червените светлини  :nono:

Rizar

• Гост
И аз имам Пико диги 1, но се опитах да задам някоя функция и сега единият локомотив не ще нито да тръгне нито да светят светлините на фаровете, поне другия успях да си го оправя. Ти имаш ли дистанционно на пико?

widowmaker

• Гост
Цитат на: KamaZZo link=topic=3500.msg69917#msg69917 date=1325618469
Купих си дигиталната централа ПИКО Диги 1 (достатъчна ми е) но все още не мога да запаля червените светлини  :nono:

Пробвай със функционалните бутони F1 и F2, най вероятно някой от тях пали допълнително червените светлини.

Цитат на: Rizar link=topic=3500.msg69918#msg69918 date=1325618797
И аз имам Пико диги 1, но се опитах да задам някоя функция и сега единият локомотив не ще нито да тръгне нито да светят светлините на фаровете, поне другия успях да си го оправя. Ти имаш ли дистанционно на пико?

Сигурно си сменил адреса в мишката и в случая се опитваш да командваш локомотива, но с друг адрес...

KamaZZo

• Гост
Цитат на: Rizar link=topic=3500.msg69918#msg69918 date=1325618797
Да имам го дистанционното.