Имам питане!
Ако следното описание за тази снимка е така:
?
...
димна камера и външна част на парните машини - черен мат
котел, външна част на крилата, будка и тендер - маслинено
зелен
крилата отвътре, буферната греда и рамата с колелата - червено
дръжки и кантове на колелата - бяло
покрив на будката - светло сиво
Има и друга версия за цвета на котела - оксидирана стомана, което определено е по - вероятно. Тази теза застъпва Митко. Всичко това се изясни днес на сбирката в КЖМБ.
То тогава какъв е цвета на челната част от парните цилиндри, "снегорина" и носещата греда на пароразпределителния механизъм???
Котелът нема как да е маслинено зелен, защото се явява доста по-тъмен от пеща!А тя тогава с какъв цвят е?
И въобще...
Според мен, целият локомотив е боядисан в черно (антрацит или оксидно) и сиво, каквато е практиката на фабриките при снимането
на черно-бяла лента. Или както знаем от Сашо (СаIIIo) това е снимка "фотоайнщрих" от немски. Целта на снимката е да подчертае
и контурира обикновенно "невидимите" части, поради естеството на черно-ббялата лента и осветеността! За рекламни и технически цели!
Тоест всичко тъмно или влизащо в естествени сенки на конструкцията, се боядисва със светла боя (сива), за да изпъкне при самото заснемане.
Точно това се наблюдава на горната снимка - всичко което е в сянка, или трябва да се открои на чеирно-бяла снимка,
и в последствие лесно ще се боядиса в друг (тъмен) цвят или е в сянка е светло сиво и изпъкващо - рама, носещи греди,
цилиндри, пола (снегорин), крила - вътре и външно...и т.н.
Виждаме нюанси на сивото, при черно-бялата снимка, заради светлосенките и различната светлина (тук Краси със сигурност може по-добре да го каже от мен) а всичко останало е игра и заблуда на очите ни. Няма друга логика да бъде боядисван в описаните по-горе цветове, въпреки
вече сложените табелки за административна принадлежност. Така описаните горе цветове, резултат от колективната мисъл, са почти
"кралските" цветове ползвани в по-раншна епоха от Прусия, Саксония, Бавария ли беше... или там кои бяха разните St.B....-та,
които "разцветки" 0не сме ползвали при въвеждането в експлотация на БДЖ-10!!! Но всъщност някой опита ли се да "оцвети" чрез
фотошоп (или нещо от сорта) локомотива в описаните цветове!? ...според мен той става доста шарен и гротекстен ...едва ли не като папагал!!! Не виждам логика, смисъл или нужда да е толкова ..."грозно" шарен!!!!!! Пък за естетично...няма смисъл съвсем !
Но може и да се заблуждавам...не искам да споря или да оспорвам, а просто да изкажа едно по-логично мнение, което обаче
ще предизвика различни емоции. Не това е целта, а да стигнем до истината...както навремено изяснихме, не без помощта на lubomir и
някои от вас, колко и какви ливреи е имала "баба Меца"!!!