Примерно, издърпала/избутала е спешен/важен/тежък влак през баирите на Вакарел.
На същата страница 77 по-горе цитираната, пише още, че по същото време е имало остър недостиг на локомотиви и БДЖ се е принудило да наеме 30 бр. локомотиви G7.1, които са ползвани главно по южните линии и само малка част на североизток. Върнати са в периода 1924-25 г.
На снимката ясно се вижда втори локомотив, гърбом към нашия, който или е серия БДЖ 26 (~G7.2), или е точно от наетите. Може би именно този остър недостиг да е докарал локомотива чак на Костенец.
Загадката по принцип може да се раздели на 3 по-малки:
1) кой е локомотивът
2) кога е снимано
3) къде е снимано
и понеже снимката идва направо с декларирани точки 2) и 3), остава само да се отговори на точка 1), но така че да се върже с другите 2, което обаче означава - и да ги потвърди, или да ги отрече. Е, за мен напълно се потвърди поне по-важната - точка 2). А щом се потвъждава точка 2), защо да не е вярна и тока 3)!?!
Както се вижда, никъде нагоре не съм изразил и капка съмнение в подадените данни, просто съм ги приел каквито са. При снимки от тоя тип най-често или нищо не е казано, или просто се съчинява нещо нелепо, а тук имаме в голяма степен достоверна и непротиворечива информация.
А иначе и на мен не ми прилича никак на Костенец, там релефът не е такъв, но знае ли човек, може да е имало мъгла.
И все пак мястото на снимане е едва последната точка от гатанката, което за мен означава просто - най-малко важното.