Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът на Rizar.

<< < (31/40) > >>

pach:

--- Цитат на: pavel75 link=topic=3579.msg89145#msg89145 date=1368597294 ---То виж гарата, че двата овала не са точно овали. Гарата няма главен коловоз и се преминава от единият в другия овал. Трябва в гарата да стане тази изолация

--- Край на цитат ---

Именно!!! И за целта е най-подходящ втори коловоз (който е единствената връзка между двата овала).
Ако на приятелчето с този макет не му е ясно точно за какво говорим, следобед ще скицирам една електросхемичка,
във възможно най простичкия вариант, за да стане по-ясно за какво говорим тук!?
 ;) ;D

Best Ripper:
Никакъв проблем няма, ако има два трафа на отделни вериги /двете вериги трябва да са изолирани и от двете си страни с двойно прекъснати линии или изолиращи щифтове/. Има обаче две условия - напрежението в двата кръга трябва да е еднопосочно и напрежението да е равно или почти равно. Ако не са изпълнени, има две последствия:
1. При първия случай - става късо съединения през локомотива, което може да доведе до изгаряне на мотор и/или декодер.
2. При втория случай - в момента на прехода през локомотива /светещ вагон/ се прехвърля по-високото напрежение и всички локомотиви в по-бавната част "хукват" на подскоци, докато премине въпросния "дразнител".
 На практика следенето става най-добре с волтметри със средна нула, но лошото е, че вече много трудно се намират /с обхват примерно +/- 20 волта/. Тогава няма никакъв проблем да се прехвърли локомотив между двата отделно захранени участъка.
Посоченото по-горе  се отнася за аналогово управление. За цифрово е безсмислено - там всеки локомотив /с декодер!/ може да се движи независимо и всичко може да е на едно захранване.

Rizar:
Здравейте! Днес от телефона опитах да публикувам мнението, но нещо ме отхвърляше...
Та захранвам макета само от 4- ти коловоз с Пико Диги 1... Преминаването от единия овал в другия става чрез 2- ри коловоз... Знам, не съм го направил много добре, но така се получиха нещата тогава, пък и на мен не ми пречи, че е така. Както каза zazo в предишните си постове в тази тема- това няма да ми е последният макет... все още се уча. pach наясно съм за какво става дума. Вчера като ходих до макета пък и на схемата гледах и никъде не видях да се срещат релсите, както се получава при обръщателното ухо. Карал съм ги влаковете, карам ги и сега и досега нямам проблеми. Та сега въпроса ми е последно има ли някакъв проблем в схемата или няма?  :)
Благодаря!  :hi:

pavel75:
Щом си с един траф няма проблеми. Карай спокойно. Проблем щеше да има ако ползваш два трафа.
Това, че през втори коловоз става преминаването между овалите няма проблеми. Доколкото знам гарите по 4-та линия в балкана са точно така - нямат главен коловоз.

Rizar:
Благодаря!  :hi: Значи сега ще си карам пак спокойно влаковете.  ;D Попринцип макета бях решил да е планински с поне един тунел, после измених малко идеята заради депото, след това поради скъсяването на макета и ето така се получиха нещата както са сега.  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия