Говорех по-горе общи приказки, а някои потребители на форума ми се нахвърлиха като чели аз лично съм тръгнал да ги строя и то от техния джоб. Явно с тази мизерия в БДЖ ги е докарало до истерия... Както и да е, няма лошо да се дискутира, а праволинейно да коментираме по темата е неинтересно.
Типично за български форум!!!
Както ти изразяваш по общи мнения, така и ние.правим същото.
Но когато нашите мнения не съвпадат с твоето, смяташ, че ти се нахвърляме!??? Логиката тук я няма - има само емоции, а емоциите на са аргумент в защита или опровергаване на дадена теза.. Както ти имаш право на мнение, така и ние...и не смятаме, че ти от своя страна ни се нахвърлятш, а просто коментираме.
А аргумента "че това няма да е от нашите джобове" отдавна не върви по следните причини:
- НКЖИ е ( все още) държавна компания с нашите данъци.
- Евентуално възстановяване на това старо трасе, ако се направи
от външна компания ( както се подозира) пакби ни струвало ...даже още повече пари.
- ако се усвоят поредните милиони от Европейски фонд, това са
пак наши пари - ние внасяме данъците си на практика в Европа.
....и като добавим, че при всички положения част от тези пари (=>50%) ще бъдат откраднати под една или друга форма,
а дали не стигат аргументите......
Ако се построи нова линия ( както писах по-горе) ще трябва да се вложат повече пари в проучването, проектирането и строежа му, а така остава по- малко за крадене. Но новото трасе ще е актуално поне минимум 25 години ( докато стигне града до него, или закрием този вид транспорт).
Да приемем, че някой е махнал с вълшебна пръчица (ти да видиш!!!) и е направил всичко без да вземе една стотинка от нашите!!!

Ми после кой ще го ползва!?
Пряко или косвено - пак за наша сметка!!!
Която може да нараства логаритмично, в непряка и пряка зависимост, от това как е възстановено това старо трасе!!!
Тоест както и да го оглеждаш, все за нашите с теб пари става въпрос!!!!
Та така....

Нищо не им пречи, но защо да няма и резервно трасе? Все пак София е жп възел, не просто гара. При евентуален проблем на ЦГ, влаковете за Пловдив, респ. границата с Турция, ще трябва да чакат или да се използват обходни маршрути. Вярно, сега не минават много влакове, но не се знае след 20, 30 или 50 години дали това ще е така. Трябва да се мисли в перспектива, а не от днес за утре.
Без да се заяждам, с подобни аргументи бяха тръгнали да закриват жп клонове като този от гара Захарна фабрика до ТЕЦ "Земляне" например, но газовата криза от 2009 г. много бързо ги отрезви. Наложи се да се пускат ремонтни групи, за да могат да минат жп цистерните с мазут. Ако не бяха подобни жп линии, София щеше да остане на студено. Технически грамотни хора сте, можете да изчислите какви мощности са необходими за отоплението на град като София. Ето защо жп транспортът е стратегически. Все пак това не е някаква сергия, която да ти носи ежеминутно доходи...
Именно!!! Без заяждане, а само с аргументи като зрели хора.
Примера ти не е актуален и то не заради разлика в годините
Ами ако все пак това трасе беше демонтирано, нима нямаше да прекарат необходимото гориво с два пъти повече авто цистерни????
Щяха на 100% .
Но щеше и да им струва малко по-скъпо а и нямаше да могат да им посинеят гърдите как са се справили
с газовата криза ( за която коствено и тогава и сега все още има виновни тук у нас)
Едва сега Бойко се опитва да диференцира газовите доставки.
А тогава трябваше ли българските политици да ритат, оная въшлива руска мечка. Ми тя им плесна само един шамар и си седнаха на гъза от "изненада" . А през това време Германия
вече имаше гарантирани доставки от руснаците и започна трети газопровод въпреки предстоящите санкции за това ( които така и не ги стигнаха). Само нашите политици се гъзат с нашите гъзове на всеки който ги пожелае!!!!
А един от основните аргументи сега всъщност е дали ще имаме квалифицирани кадри да го на правят, дали ще имаме достатъчно подвижен състав да го ползва, и дали ще е достатъчно евтино и ефективно това ползване .
Щото иначе ще е поредната "Екопътека" ( алузия с планинските пътеки) в която НКЖИ, БДЖ и българските данъкоплатци ще вложат парите които ще бъдат откраднати от определените хора,
и след две три години ще открием ( подобно на екопътеките), че
там е пълно с бурени, никой не може да я ползва и никой не я поддържа...щото или няма договор, или парите са свършили!!!
Крачка напред се прави като пристъпиш в бъдещето, я не като ремонтираш и възстановяващ това което си изоставил някога.
Дали поради неефективност или друго също е предмет на аргументи.
Съгласен съм, че повече така в страната не може да се продължава, и не само по въпроса за железопътния транспорт.
Но не съм съгласен, че трябва да се дава възможността чрез такива ... бих казал " лоши" практики, да не го развиваме към
ново и по-добро бъдеще, а да кърпим отминалото настояще!!!
По цял свят като ще дават пари, купуват най-новото.
А ние тук ги даваме за кръпки по старото,
което продължава да изпуска от всякъде (пари)!!!!!!