Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 19:37:05 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Радиус на релси  (Прочетена 1829 пъти)
muncho
Сделки: (8)
Hero Member
Публикации: 1215

НО - Радост за всяко око

Профил
« -: 25 Март 2008, 01:59:24 »

Отварям тази тема с цел да се разясни различните локомотиви по какви релси /радиус/могат да се движат.
От долната страна на всяка релса/траверсите/ има означение : R-1,2,3,4,9 /piko/ R 10 /roco/
Примерно релса крива на Пико - фабр.номер 55213 Bogen R3 е с радиус 484 мм.Локомотива на снимката при движение в  завой релсите по които се движи трябва да са с 600 мм радиус.Значи ако се опитате да  го подкарате по трасе с R3 ще има проблеми намигване.
Нека тук по-опитните да споделят мненията си и препоръките си,та някой който не му е ясно да може да се осведоми за да не остане неприятно изнендан ,че лъскавото локомотивче или парна машина дерайлира  и да му е тъжно,че е потрошил не малко пари.
P*S Ako модераторите сметнат,че темата има нужда от корекция ...нека я поправят.

« Последна редакция: 25 Март 2008, 02:04:12 от muncho » Активен
TheJackal
КЖМ - България
Сделки: (35)
Hero Member
Публикации: 1062

ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR Burgas

Профил
« Отговор #1 -: 25 Март 2008, 04:55:54 »

Здравейте!
Интересна тема отваря muncho. намигване Истината е някъде там! Според "НЕМ" е приет стандарт който унифицира всички размери "НО", "ТТ" и "N". Tова зависи от височината на релсите: в "НО" е 2.5мм и широчина 1.3мм, за "ТТ" и "N" е: восочина 2.0мм и широчина 1.0мм. Другия фактор от който зависи е бандажа на колоосите:
   а) ширина на бандажа;
   б) търкаляща се повърхност;
   в) ширина на реборда;
   г) височина на реборда.

P.S. Лично аз до сега не съм имал проблеми и като си харесъм нещо купувам без много да се замисля. голяма усмивка
Активен
XRISTO
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2370

НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

Профил
« Отговор #2 -: 25 Март 2008, 08:26:20 »

Ами то това не е ли изчислено от производителите?Нима произвеждат релси по които не могат да се движат локове с по 4 неподвижни колооси?Ако е така,то значи да се пазим от парните,защото дизелите и електрическите са на талиги и едва ли важи същият проблем и за тях.  :-\
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #3 -: 25 Март 2008, 09:33:42 »

По принцип е решено от производителите , според нормите на стандарта.Когато има повече от три колооси (най-вече при парните) , производителя прави крайните колооси или без ребордни или имат допълнително изместване по дължината на оста . Проблема с новите машини е,че производителите вече ги правят да се вписват в големите радиуси , още повече , че и в макетите и в модулите все повече се ползват по-големите радиуси . А те са от "новото" поколение релси (и тово е част от световния заговор голяма усмивка голяма усмивка). Да не забравяме ,че вече масово се ползват и "флекс" релсите , които всеки си огъва "по свой образ и подобие".Преди не се държеше много на детайлноста и имаше много така наречени "спомагателни" мащаби които позволяваха забежки от основния мащаб , но сега конкуренцията налага да се произвежда максимално близо до прототипа , като се забелязва и тенденция на насочване към пресъздаване на действителността максимално вярно.Тъй като в истинските коловозни развития и релсови трасета няма едно с едно еднакви , бяха създадени и гъвкавите релси.
Тези които ползват "старите" геометрични зависимости при релсите , трябва да внимават именно дали новозакупеното ще може да се движи нормално в "домашната линия" - това се отнася най-вече към ползвателите на "П" - профила (макар че и тaм има развитие в изключенията),защото ако все още може да се примирим с по-старите семафори например (те ползват или лампички или светодиоди с диаметър 3 мм) , че не отговарят на основния мащаб (където светлините им имат диаметър под 2 мм ) , то не бихме се очаровали от това - новия ни локомотив да не може да се движи по старите ни релси , и да си виси само във витрината или кутията...
Всичко е въпрос на взимане на компромисни или радикални решения , както и на внимателно подбиране на всичко свързано с подвижния състав!
Активен
muncho
Сделки: (8)
Hero Member
Публикации: 1215

НО - Радост за всяко око

Профил
« Отговор #4 -: 25 Март 2008, 15:26:17 »

Е това ми беше идеята-да има  компетентни мнения,впечтления и т.н.
Еmperror  го каза"сега сме малко ",ама е супер когато има инфо за всичко в сайта! намигване
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #5 -: 25 Март 2008, 16:24:49 »

Проблемът трябва да се разрешава в две посоки според мен.
Относно релсите съветът ми към всички е да не взимат радиуси от сорта R=360, защото доста локомотиви (предимно парни) не се вписават в такива малки криви, а и който и да е подвижен състав влязъл в такъв завой седи като... трамвай на кръстовище - неестествено, та дори грозно (справка моя макет кривата с двата пътя - вътрешният е 360).
Относно локомотивите. Както казах и по-горе проблемни са парните локомотиви (и то ако ги караме на малки радиуси) и то само тези с много колооси на твърда рама. Хубавото е, че в упътването на всеки лок пише и минимален радиус, с който трябва да се съобразявате стига да не искате да гледаме парата само във витрина. Ако нямате възможност да видите книжката на лока, има Интернет, добре е да се проучи въпросът. Например, обърнете внимание на каталога на "Конрад". Доста от Лилипутските парни машини са с обозначен минимален радиус, обикновено 420 мм. Други нямат такова инфо, но в сайтовете им го пише ("Флейшман", "Роко").
Те това е в най-общи линии... 
Активен
Naskoni
Сделки: (0)
Jr. Member
**
Публикации: 67

HO

Профил
« Отговор #6 -: 25 Март 2008, 17:18:39 »

В сайта на Пико, а също и в каталозите им, за всеки модел пише какъв е минималния препоръчителен радиус. Обикновено е 358 мм, а за парните им локомотиви е 415 мм.
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #7 -: 25 Март 2008, 17:43:29 »

Сега ме подсеща caprycorn ,че всъщност на моделите не се правят безребордни колела (може и да има ама аз да не знам) а по.често така наречените чупещи се рами!!!
Активен
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки: (52)
Hero Member
Публикации: 1470

НО DRG II епоха София

Профил
« Отговор #8 -: 25 Март 2008, 19:08:16 »

ВсъШност има модели с безребордни колооси, такъв е моделът на 84ката на Хруска, но така е и при истинския локомотив. Има едно много старо производство на Гютзолд-BR42, там безребордна е 1ва колоос, и така се вписва в криви.
Активен
XRISTO
Hero Member
Публикации: 2370

НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

Профил
« Отговор #9 -: 25 Март 2008, 21:41:03 »

Виж ти...значи сериозно ще помисля преди да избера схемата.Аз даже смятам да измеря стаята и да споделя размерите и с ваша помощ да избера най-доброто.Мога да заемам цялото помещение,така че сигурно ще успея да избегна резките криви.В крайна сметка ако не си пусна няколко парни локомотиви по макета,просто се губи от колорита.
Активен
Сaprycorn
КЖМ - България
Hero Member

НО DRG II епоха София

Профил
« Отговор #10 -: 26 Март 2008, 04:45:46 »

"4упеШта рама" е неШто като "запазена марка" на фирмата Пико. ОШте през 50те години е приложена на техният BR50. В този слу4ай, 4упеШтата рама позволява на 5 осният екипаж вписване в крива(незнайно заШто тогава колоосите не са имали по4ти никакъв страни4ен разбег). Подобно е реШението за вписване и на BR 84 на Хруска. В на4алото на 70те, Пико придава друго зна4ение на 4упеШтата рама-на4ин локомотива да стои по добре разположен върху релсите в крива. Сега Ште поясня: ако локомотива е тип 2_3_2 и с твърда рама, представяте ли си колко много Ште се изнесат в крива буферните му греди, и дали изобШто няма да избягат някъде встрани от баластовата призма? Така Пико създава новият BR 66 (тип 1_3_2), като тук 4упеШтата рама е предназна4ена просто да държи задната 4аст на маШината геометри4но по добре разположена върху релсите в крива. Изпълнението, оба4е на BR 66 не е много сполу4ливо, и ефектът от 4упеШтата рама е непълен. Но при следваШтият модел на Пико-BR 01.5 ве4е елемента "4упеШта рама" е отработен напълно. Тук освен 4е кабината не се изнася много навън в кривата, 4упеШтата рама играе и роля на "балансер" между 3та колоос и задната талига. По съШтият сполу4лив на4ин са изпълнени и BR 41, BR 03! При BR 95, оба4е са прекалили с 4упеШтата рама (4упи се на три места) и локомотива не може дори върху права релса да застане успоредно на трасето.  BR 82 (тип 0_5_0) съШто има 4упеШта рама, но тук тя се 4упи вертикално, т.е. спомага вписването в профил, а не в крива.
 Фирмата Роко прилагаШе 4упеШта рама на старата 23ка (DB) и на старата 93ка. Принципът беШе съШтият, като на Пико.
 Интересно е 4е Гютзолд през вси4ките години работеШе само с "твърда рама". Единствено за BR 65.10, приложи 4упеШтата рама (едва ли е слу4айно).
 Аз имам ли4ен опит с моделите на Ревел, по специално BR 18. Преди десетина години направих задвижване на две 18ки, първата с "твърда рама", а втората с 4упеШта, подобна на 01 на Пико. Като ходови ка4ества втората превъзхожда първата с много много степени.
Активен
pach
Hero Member

Профил WWW
« Отговор #11 -: 26 Март 2008, 09:29:26 »

тук наистина се заформя интересна тема и доста инфо-предполагам ,че още може .Браво на Мунчо ,че се сети и я започна!Опита на caprycorn е много ценен - да се надяваме ,че някой ден ще го видим описан със снимки и конкретни съвети при моделирането на локомотиви !?
caprycorn днам че не си в България и това е хубаво , но лично аз с нетърпение очаквам да се видим някой ден!
Активен
gts.best
КЖМ - България
Сделки: (56)
Hero Member
Публикации: 632

N(1:160)

Профил
« Отговор #12 -: 26 Март 2008, 22:27:26 »

В размер N(1:160) повечето фирми посочват минимален радиус на завиване и преди да се купи е хубаво да се направи справка, това което съм забелязал е че се вписват дори и в R1. Друг е въпроса как изглеждат парните локомотиви при минаване през R1.
Активен
Сaprycorn
КЖМ - България
Hero Member

НО DRG II епоха София

Профил
« Отговор #13 -: 27 Март 2008, 16:02:01 »

Ште бъда в България от 05 юли до 08 август, така 4е Ште се запознаем и обменим опит. Поздрави
Активен
toniemi
КЖМ - България
Hero Member
Публикации: 2833

HO,Z Само БДЖ !!!! София

Профил WWW
« Отговор #14 -: 27 Март 2008, 18:02:13 »

Интересно!И аз до сега не съм обръщал внимание,дали локовете имат ядове в кривите.Тъй като притежавам парни машини само в Z,тези в НО съм си ги правил сам,забелязах че нямам никакви ядове и в най-малкият заводски радиус-150мм.Заводски ,машините са си предвидени за това.
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на: