Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Радиус на релси
Vlado:
Проблемът трябва да се разрешава в две посоки според мен.
Относно релсите съветът ми към всички е да не взимат радиуси от сорта R=360, защото доста локомотиви (предимно парни) не се вписават в такива малки криви, а и който и да е подвижен състав влязъл в такъв завой седи като... трамвай на кръстовище - неестествено, та дори грозно (справка моя макет кривата с двата пътя - вътрешният е 360).
Относно локомотивите. Както казах и по-горе проблемни са парните локомотиви (и то ако ги караме на малки радиуси) и то само тези с много колооси на твърда рама. Хубавото е, че в упътването на всеки лок пише и минимален радиус, с който трябва да се съобразявате стига да не искате да гледаме парата само във витрина. Ако нямате възможност да видите книжката на лока, има Интернет, добре е да се проучи въпросът. Например, обърнете внимание на каталога на "Конрад". Доста от Лилипутските парни машини са с обозначен минимален радиус, обикновено 420 мм. Други нямат такова инфо, но в сайтовете им го пише ("Флейшман", "Роко").
Те това е в най-общи линии...
Naskoni:
В сайта на Пико, а също и в каталозите им, за всеки модел пише какъв е минималния препоръчителен радиус. Обикновено е 358 мм, а за парните им локомотиви е 415 мм.
pach:
Сега ме подсеща caprycorn ,че всъщност на моделите не се правят безребордни колела (може и да има ама аз да не знам) а по.често така наречените чупещи се рами!!!
Сaprycorn:
ВсъШност има модели с безребордни колооси, такъв е моделът на 84ката на Хруска, но така е и при истинския локомотив. Има едно много старо производство на Гютзолд-BR42, там безребордна е 1ва колоос, и така се вписва в криви.
XRISTO:
Виж ти...значи сериозно ще помисля преди да избера схемата.Аз даже смятам да измеря стаята и да споделя размерите и с ваша помощ да избера най-доброто.Мога да заемам цялото помещение,така че сигурно ще успея да избегна резките криви.В крайна сметка ако не си пусна няколко парни локомотиви по макета,просто се губи от колорита.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия