Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

За ж.п. моделизма по принцип

<< < (10/12) > >>

spas_tf:
Тука станало горещо! Май взехме да си мерим ..... локомотивите! Не забравяйте - за всеки влак си има пътници! Аз пък пожелавам на всички тук - макет и влак с пътници, независимо какъв е! Ако нямаше PIKO, нямаше да оценим останалото - нещо като доброто без злото и обратно!   :hi:

Best Ripper:
Точно, Спасе. И да не одобряваме Piko от сегашна гледна точка /по една или друга причина/, трябва да имаме поне мъничко уважение към тази марка /и към ВТТВ-Цойке/, които навремето отвориха очите на поне 95% от нас към това хоби...  :good:

widowmaker:
Венци, ВТТВ бяха класа над Пико, имах голяма колекция в ТТ като бях ученик.
Задвижването беше преимуществено с червяци и беше по тихо и по прецизно от пиковското.

--- Цитат на: Adrian link=topic=3652.msg73485#msg73485 date=1329752516 ---Има и нещо друго - едното може да се купи за 60 , а другото за 5 пъти повече пари . Не всеки може да си го позволи .

--- Край на цитат ---

Последно роковски Е44 се продаде на 95,00 евра в ибей. Чисто нов:
www.ebay.de/itm/Roco-63839-H0-Ellok-BR-244-Ex-E-44-DR-EP-IV-DC-/390390558858

Читав (разбирай приличащ на нов) Е44 на пико се продава на 46,90, тук отбичва 100-на лева ако е в добро състояние:
www.ebay.de/itm/L2957-K77-E-LOCOMOTORA-TIPO-244-de-DR-PIKO-en-H0-/310376624511

Два пъти не са като пет пъти, чувствително по малко е...

mgirginov:
Искам и аз да ви споделя мнението си.
Думата „моделизъм” произхожда от „моделиране” – създаване на модел. Той може да е нещо съвършено ново или реплика на нещо, съществувало или съществуващо.  Това е вид творчество. Макетирането и създаването на ландшафт също са моделизъм. Сглобяването на модел от готови части също е моделизъм. Подобряването на готови модели е моделизъм в пълна степен, независимо дали са старо PIKO или калпаво асамблиран Weinert. Събирането на модели не е моделизъм. За него си има дума – колекционерство. Но и колекционерството, и моделизма ги обединява думичката хоби и по-точно любовта към влаковите модели.
Всеки разбира и приема хобито индивидуално. Критериите за завършеност, цялост, достоверност, съвършенство или функция на модела също са различни. Заради това толерантността към другия в хобито е строго правило.
Аз направих първата крачка в хобито на 23 години и абсолютно осъзнато пренебрегнах от самото начало стартови сетове, играчки или груби имитации. Но и от самото начало настройката ми беше повече колекционерство, отколкото моделизъм. Може би второто е по-присъщо на младите, които се оттърсват от детските играчки и пожелават реализъм за моделите си. Тогава естественият стремеж да подобриш и да придадеш повече достоверност на играчката довежда малко по малко към усъвършенстване на уменията/придружено с обогатяване на знанията и информацията/ и в крайна сметка до върхови постижения като тези на Васко, или на Ясен/ Яско, ландшафтът не е твоята „дисциплина” :yes:/, а и вероятно на други. Дори toniemi тръгна  :good:по пътя на усъвършенстването, макар и с тридесет и пет – годишно закъснение. :victory:
В момента голямо удоволствие ми доставя да работя по клубните модули и да макетирам. Състарявам всичко: сгради, съоръжения, структури, ландшафт  и нерелсови превозни средства, като се стремя да постигна и ефекта от атмосферните влияния, цапайки безмилостно. Но никога няма да се опитам да направя същото с колекцията си или с клубен модел на релсов подвижен състав...
Дали съм „моделист” – не е важно. Важно е, че хобито ме разтоварва от проблемите и неприятностите и ме зарежда с позитивизъм.

niki:
С голямо птитеснение, граничещо с почти панически ужассссс, Шъ допълня последната мисъл на председателя/да се слави името му и лявото коляно/ а именно - без зареждане не става, дето се казва един прост автомобил не върви ако не го заредиш, а какво остава за нашего брата :good: :drinks:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия