Как помага на темата? май наистина не четеш, това , което ти казвам е следното. Цветове има , които използват фирмите, и той е еди кой си, за еди коя си епоха, за еди кой си лок, вагон и тн. въпроса е , че няма абсолютни стойности, и всеки път ще са различни снимките, респективно цветовете, и го казвам това, защото реално темата се измести от Реалните цветове, към това как са представени тука, тоест колкото и да се калибрират мониторите погрешно е да се търси унифициране в изображенията/постовете, всеки снима различно с различен апарат, различна светлина, това и Дани ти го написа, за цветната температура и тн. тоест задълбаването точно в тази посока е безкрайна спирала и напълно ненужно. Темата ако държиш на формулировката и , има полза от схемите , които пусна Дани, /не всеки има скали по RAL / и да се изровят цветовете които са се използвали реално на времето и тези, които сега ползват производителите. И още нещо повярмай ми виждал съм схеми / не точно за локове/ , където хората са задали абсолютно точни параметри , не само за цветовете, а и за това, къде, как, може да се използват, и още по-важно- разграничение- ако се боядисва дърво, е един цвят, ако е мател е друг цвят/ разбирай нюанс/

П.П . за материалите имам пред вид следното, - пластмасата, която се използва от фирмите , преи 15, 10 5 години и сега е различна, дори и една боя да се положи, ще има разлика в нюанса, заради съхнене, дълбочина на попиване и тн, по конкретно няма как да се каже

А за разликата ,между CMYK , RAL, там проблема е друг- примено трябва да направиш бордо, пишеш му 30% жълто, 95% червено, 90% синичко, 5% черно, и си казваш ок, съм, обаче, това става само за печат, по pantone, бъркат се от точното означение cmyk . сега идва момент да бъркаш боя не за печат а за боядисване, там се ползва основа, бяло и прозенти пигменти, принципа е друг, на пак има разлики и да забъркаш по едни проценти, но от различни производители на боя, та пак казвам, не търси унифициране, а точно обратното, на конкретен проблем, рещенията са строго индивидуални