Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на JesusBlack14
JesusBlack14:
Колеги, днес се заех да започна сериозно новия макет. Още преди седмица разширих дъската с бонус дъска. Общо взето, сега ширината е с 16 см повече... :) :) :)
Схемата, както са тръгнали нещата, ще бъде тази
Направих призмата на половината от трасето. Правя я от 4мм корк, след което с макетен нож я оформям на място.
Но така, така веселяшката, съвсем бях забравил един огромен проблем. Старият ми макет беше със мокет,а той беше залепен със тиксо за мокет- от онова с конците вътре. Сега, това нещо няма махане с нищо!! :( Нито с макетен нож, нито със стъргало за стикери, с НИЩО. Моля, ако някой е махал такова нещо през живота си да сподели методите си :)
Друго важно решение, с което още се бавя - каква баластра да използвам. В живота си съм правил 2 мини диорамки, където да си държа по-готините модели. И на двете съм използвал филтриран строителен пясък.
Ето как се получи
Знам че точно това ни и най-доброто, но това беше първи опит. При втория не е така, но нямам снимки. Става въпрос за цвета.
Поздрави :)
Ivo Nedkov:
Похвално е, че започваш нов макет!
Това ли остава окончателния вариант на трасето?
Там в дясно ти остава много празно място. Какво ще има там???
Ако много ти пречи остатък от старото лепило,
пробвай с пила за дърво (по едра) да го изчистиш.
Лека работа...
XRISTO:
Добре започваш, а и фонът ти ще дава перспектива, връзва се според мен. Относно баластрата - изчети тази тема:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,25.135.html
Да, доста четене е, но пък това е целият опит на хора от форума да баластират, дори с нетрадиционни материали, както и с продуктите на разни фирми. :good:
Апропо, остатъците от тиксо ги пробвай с пистолет за горещ въздух и шпакла.Е, не трябва много да задържаш, защото ще вони гадно, а и можеш да го подпалиш и да остане още по - неприятен нагар, който освен че зор се чисти, цапа. Успех с начинанието! :hi:
nilfe:
Лепилото за мокет се разтваря с корисилин. Напои го хубаво и позле го обери с шпатула. Накрая финно почисти. :good:
JesusBlack14:
Оставям място отпред защото имам планове за бъдещето на мястото на релсата R3 да сложа стрелка в завой от R3 къв R4 и да има един глух коловоз до края на дъската. :good:
Относно лепилото. Много ми пречи, и за жалост лично се убедих. Първоначално бях завинтил цялото трасе с призмата, с всичко.
Но най-накрая забелязах че там, където призмата леко се допира до лепилото в края да дъската повдига вътрешната релса нагоре...
Доста ми стана неприятно ;D . Махнах релсите отвътре, а призмата се скъса при махането. Ще направя нова :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия