ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!! > Правила, препоръки и указания за правилна експлоатация на форума | Rules, suggestions and leads for correct exploatation of the forum
Интелектуална собственост
Vlado:
По-добре Адри, като представител на музикалната гилдия, да изкаже своето мнение доколко е "свеж вятъра". Имам чувството, че той ще е на друга позиция...
Adrian:
истината е следната ... на Изток приемат интелектуалния продукт като даденост , която се полага на всички безплатно. Нещо като безплатното здравеопазване хахахх . Този манталитет няма как да бъде преодолян . Аз съм и от двете страни , което е недопустимо - в смисъл да изисквам да се заплаща авторско право за моите продукти , а пък да тегля филми и материали от мрежата и да викам Но АКТА по митингите ...нелепо !
Затова общо взето е приет следния компромис :
1. за разбереш какъв е компромисът пусни смс със съдържание Ich liebe dich , her Flick
на номер 3210 2.50 лв с DSS
2. или си изтегли безплатно mp3-ки на Ер Малък www.ermalak.net , изпечи ги на аудио диск
и го сравни с оригиналния такъв.
Ще се светнеш моментално ,че за безплатно теглене 128 kbps недостатъчно добър sound ,но дават достатъчно добър подтик да си купиш оригиналния диск , в който на всичкото отгоре има книжка с текстове , инфо за бандата и картинки за окото ;)
pach:
--- Цитат на: Adrian link=topic=3796.msg76946#msg76946 date=1334920683 ---
истината е следната ... на Изток приемат интелектуалния продукт като даденост , която се полага на всички безплатно. Нещо като безплатното здравеопазване хахахх . Този манталитет няма как да бъде преодолян . Аз съм и от двете страни , което е недопустимо - в смисъл да изисквам да се заплаща авторско право за моите продукти , а пък да тегля филми и материали от мрежата и да викам Но АКТА по митингите ...нелепо !
Затова общо взето е приет следния компромис :
1. за разбереш какъв е компромисът пусни смс със съдържание Ich liebe dich , her Flick
на номер 3210 2.50 лв с DSS
2. или си изтегли безплатно mp3-ки на Ер Малък www.ermalak.net , изпечи ги на аудио диск
и го сравни с оригиналния такъв.
Ще се светнеш моментално ,че за безплатно теглене 128 kbps недостатъчно добър sound ,но дават достатъчно добър подтик да си купиш оригиналния диск , в който на всичкото отгоре има книжка с текстове , инфо за бандата и картинки за окото ;)
--- Край на цитат ---
Това за източния манталитет си остана от онова време дето всички бяхме "равни", ама някои получаваха пари и командировки от/към "гнилия капитализъм".
Адри перфектното решение (доколкото разбирам нещо от твойте ...бизнес приоми) и най-важното!
Правиш (продуцираш) страхотна реклама, без да плащаш на някоя рекламна ягенция (стар соц термин - "тунеядка")!!!
:hi: :hi: :hi:
jopeto:
Нека заповяда, Адри го уважавам, както и творчеството на неговата група! С удоволствие бих дискутирал темата с него. Предполагам, проблемът който ще опиша за българските групи е един и същ но да видим дали mp3-то убива българската музика (от тази дискусия ампутирам директно чалгата, тя е в разцвет, защото потребителите и не са стигнали интелектуалнотониво да използват други носители освен добре познаите от вече все по-отдалечаващо се минало касетки) За съжаление това е мейнстриймът на т.н. българска музика, която изразява душевната проституция определяща нивото на духовно извисяване, на по-голямата част от населението обитаващо ншата страна.( за музикален съпровод на това мое мнение ще използвам, надявам се без да ми се разсърди Адри, тази песен http://www.youtube.com/watch?v=u5RCArDMyTE И, също че използвам,според някой хора, пиратската програма youtube за свободно споделяне) Поради моята не пък чак толкова зряла възръст съм поизпуснал един момент от разцвета на няколко български групи от краят на 80-те и началато на 90, които лично за мен в момента звучът по актоални от-всякога и ги провъзгласявам, с ръка на сърцето за Национално Културно Богатство! Една от тези групи е и ь-малък. Та реших да си набавя, някой култови неща за мен на на CD, ей така да си ги имам за личната ми колекция.Пообиколих центъра в няколкото магазина за музика, като попиташ за нещо подобно или те гледат като НЛО или ти казват че няма издадено едикакво си заглавие на CD имало го някога на касетки ама сега, точно няма как дори и на касета да ти доставят та с две думи ти викат - ходи се оправяй, като искаш бг-музика имаме само ку-ку бенд! :bad: Та след ходене на горе на долу и задаване на въпроси се оказва, че за да има CD в магазина, трябва да благоволи издателя да го пусне,щото той има правата и е бил метнал някакъв хонорар на групата някога и сега е решил, че няма смисъл да си влага парите в преиздаване или вече фирмата, изобщо не съществува. Излиза, че голяма част от тия групи не могат да си издадът старите неща поради параграф 22 и нищо не зависи от тях. По тоя начин така те си потъват в забравата на времето , нито могат феновете да си купят CD нито групите да напомнят по някакъв начин за съществуването им. И така в тоя кръговрат всичко си остава полъх на стар парфюм.Някой ще кажат да си купил когато е имало, ама някога имаше само, сергии с пиратските касетки с трагично качество и бонустрак, остатъци от стар албум на лепа брена, щото да не иде зян касеката да зипишат от горе Хиподил че по се харчи.И така, като за мен така и за тези групи май остава единствен спасителен остров интернет. Мога сега да си ги пускам от време на време в youtube. А друго да споделя с вас, което ме потресе. Гледам и не вярвам на ушите си !Един ден многоуважаваният от мен Васо Гюров, говореше как някаква странна организация на българските творци ще иска от кръчмарите пари за дето пускат музика.Мислех, мислех и не намерих никаква логика.Това ми напомня едно време по кръчмите дето имаше 7% фонд музика и дето мутрите взимаха пари от кафенетата и и имаше лепенки тук се слуша еди кое си радио ! :blink: :fool: Те хубаво българските изпълнители сложенни под общ знаменател ще взимат някой лев, ама ако пускат в кръчмата Шаде или Ерик Клептън на тях кой ще им преведе по сметката техният дял!? Та го погледах, погледах, Васето и взех да се чудя, до там ли е опрял да е лице на някви странни организацииилиили там продуценти не знам!? А да си няма фенове или талант да го разбера, ама той си е име, има история има фенове щъка си по клубове. Значи за мен не умее да експлоатира правилно това което е създал до момента. Та общо взето това са нещата от наща сцена, май не само виновен манталитета на феновете. Ще цитирам Контрол "Бяхме тикви в задния двор на българската естрадна музика...."
Adrian:
Едно време имаше структури като "Концертна дирекция" , централизиран склад - откъдето зареждаха магазините , съществуваше и
"Балкантон" - те имаха голяма база...излишно е да коментирам какво има сега...Дискове на бг - банди може да се намерят предимно онлайн в магазини към муз. сайтове ( напр. тук), или на сайтовете на самите групи. Да оставим настрана ,че след нашето поколение дойде вашето , което няма нищо общо като възпитание и ценностна система . Неща , за които ние сме мечтали и ги виждахме/слушахме през крив макарон('желязната завеса"), вие ги получихте накуп и в изобилие , включително и концерти на класически мастодонти . Понеже преходът беше ужасен и всички останахме без работа в преломен момент от живота си , повечето се отказаха , други избягаха като развързани . На музикалната сцена/ пазар се отвори дупка , където се настани чалгата и почна да формира новото поколени - демек да му пили мозъка . Ние бяхме звезди , сега сме легенди...приказка , като 'имало едно време' . Наистина е необходима природна интелигентност , за да се разбере това , което направихме . Най-важното - уважението ,че правихме Българска музика и пеехме на Български език ;)
Искам дебело да подчертая , че за да издадеш музика тук е самоубийствено начинание . Групата си плаща всичко - студиото , репетиционната , тиражирането , обложките , лицензните такси в Министерството , както и разходите за живот през това време . Нямаше продуценти , нямаше спонсори , нямаше музикални къщи . За да имате музиката на Ь на диск , аз съм платил от джоба си около 5 000 лв за около 2000 диска тираж . Дисковете продаваме на символична жена 5-6 лв към магазини , 8 лв към краен клиент . Минималната печалба делим ...става дума за смешни пари...но ако има тиражи няма да е така !! Справката ми за пиратски сваляния от миналата година е за 12563 пъти , умножете примерно по 4 и ще видите колко пари губим от пиратство :) Уведомих сайтовете , че дисковете са лицензирани , и са под защита на Musicautor , представих документи и Модераторите на 2та най-големи торента свалиха заглавията ; но юзърите продължават да качват - току-що направих справка в Zamunda - има около 3000 сваляния ?! Има момент в който си казваш -какво пък , хората нямат пари да си купят диск , нека да свалят. Лошото е ,че трябва да се съществува , да си гледаш семейството и кво - не става с музика. и така групите изчезнаха , защото се оказа ,че да свириш си е просто...хоби. За какво да издаваме нов албум ? Какъв е смисълът ? Чалгата обаче бълваааа :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия