Да, ама това са стари техники (вече). Беряха се подходящи клонки от силно разклонени храстчета,
след кратко изсушаване - около 7 дни, се варяха във глицеринов разтвор. Идеята е глицерина да "смени"
водното съдържание на клонката. Съответно тя се "консервира" и остава сравнително гъвкава.
В противен случай след два/три месеца става силно суха и съответно трошлива. Мъхове и лишей
и сега се ползват (преди всичко от Пико) но тези дето растат по нашите ширини не знам точно
защо но не стават. Ползват се изключително такива от северните страни. Най-често са исландски.
Проблема при тях е че след време и те остаряват. Имам такива на по двадесетина години,
като все още са гъвкави (дори се смачкват) но вече са с изключително избелели цветове.
Точно такива използавх на модула ми с моста и резултата не е много добър.
Имам все още над 100 бр. клонки които брах преди две години на пъпа на София - Орлов мост.
Там заради силно замърсената среда, клонките имаха изключително добри разклонения,
но за жалост трите храста които "редовно" подрязвах ги изкорениха когато направиха велоалеята в посока военна академия.
Тях съм ги изсушил и боядисал чрез потапяне в гъста кафява водоразстворима боя на "Sokrates". Станаха достатъчно прилични стволове
но все пак са чупливи. Вече (благодарение на Топалич) имам и съответната изкуствена вата, която смятам да изполвам,
за оформлението на короните им. Принципно са наредени (стволовете) на гъсто като рядка гора, като
отгоре ще бъдат покрити именно с "накъсана" изкуствена вата, пръсната чрез спрей в зелено. А върху нея
вече ще лепя късчета на Аухаген и Нох предназначени за оформянето на короните.
Идеята е да се направи именно "масова" гора покрай някой коловоз, която погледната отгоре ще си е гора,
от страни ще се вижда "вътре" в гората стволовете и като наредя в покрайнината и, храстчета, надявам се да стане нещо прилично.
Само да ми остане време и ще направя снимки , да ги кача тук.
Скоро попаднах на едни цъфтящи храсти със силно разклонени гъвкави клонки-съцветия, които искам да набера
и този път да ги потопя не в боя, а първи в "Хелметекс" - тоест след изсъхване се надявам да останат гъвкави.
Ако цвета на хелметекса не е достатъчен, ще последва потапяне отново в кафява боя....
Въобще експериментите ми продължават, тъй като за моите цели (цели гори
) не бих могъл...
пък и не бих искал да дам един чувал пари за "фабрични" дървета.
Иначе от тях най-много харесвам тези на Нох (ама са скъпи) и българските от нашият си производител от "Елида":
http://dioramatt.com/2.Galeria/Sector%2005.html