Във връзка с днешния национален празник реших да публикувам една моя малка радост, свързана с този мотрисен влак.
Електро проводящ куплунг. Моторният вагон е двуосен. Поради дългата база е възможно двете оси да попаднат на място, в което едно от колелата остава без контакт. Въпреки увеличеният вертикален ход на едната от осите, поради равномерното натоварване се оказа че има проблем. Това се получава само при БАВЕН ход, което обаче с моята мотриса е напълно нормално - влизане в гара, потегляне, преминаване през стрелките БАВНО. Затова меракът ми беше да използвам и колоосите на другия / другите два / вагона. Един вариант беше с куплунга на Роко - видя ми се много голям и грозен на малки вагончета ... Може би добре се крие между два допрени пътнически вагона, но на някои снимки с двуосни вагончета не ми хареса. Друга опция беше двупроводния куплунг на Wiessmann, но като нямаше как око да види и ръчичка да пипне - прескочих и този вариант. Така стигнах до извода че "направи си сам" ще свърши работа. За разлика от румънските конструкции, моите куплунзи се слагат в NEM шахта (вече си я бях направил) и с КККинематика.

Въпреки че куплунзите са два различни (мъжко - женско), това не е проблем за този мотрисен влак.
Изглед отстрани:

И отгоре:

Разбира се жиците ще са по-тънки и по-гъвкави от тези на снимката. Като цяло резултатът доста ме радва. Куплунгът държи повече от достатъчно здраво при нормално движение, може да се разкача за прибиране на влака в кутията или за промяна от дву- в три- вагонна композиция, достатъчно е незабележим (женската част) за движение на самостоятелен моторен вагон. Разбира се не може да се разкача автоматично, но за целта това не е проблем.
С това май този влак е готов. Има да се довършат някои неща на третия вагон, но те вече са направени и не се очакват проблеми.