Като начало ще разкажа за 14-ката и за ибора на модел, който да препрява. Както е известно нашата 14 серия отговаря на немска BR 50. Най-смисления модел на 50-ка според мен е на роко. В интерес на истината бях взел немска 50-ка, но поради това, че беше аналогова и искаше много преправяне, се надявам новия й собственик да й се радва. Съвсем близо до нашата е чешката версия, дори истинския локомотив на модела който правят роко е бил продаден от чехите на БДЖ.

Само дето чешкия модел е изчерпан отдавна, а в ибей съм го виждал само веднъж и то на не много приятна цена. В крайна сметка в някои отношения дори още по-подходящ и най-вече налична, се оказа холандска 50-ка.

Най-голям проблем с тоя модел е будката, има един джам по-малко. Затова още с поръчката на локомотива поръчах и будка за немска 50-ка.

Плюса, обаче е че се спестява пиленето на водоподгревателя, а вместо него има хубава фабрична кръпка.

А ето малко и за 15-ката, освен зеленото, вече са боядисани бандажите, свирката е преместена, където трябва, сложен е челния прожектор.