Автор Тема: Проект "Стрелочен пост за гара Плевен Запад"  (Прочетена 15592 пъти)

ivo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • Публикации: 2010
  • Рейтинг: 558
  • HO - II-III, София
Re:Проект "Стрелочен пост за гара Плевен Запад"
« Отговор #15 -: 01 Януари 2013, 19:09:18 »
:) Браво Павка супер става. Погледни това. Снимката е на контролния пост на гара Копривщица.  Има си каменен цокъл :) и комин за мечтата ;)

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #16 -: 14 Януари 2013, 19:47:50 »
Вече с парапет (снимките са от телефон и не са много добри:

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1733
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #17 -: 15 Януари 2013, 07:08:08 »
 :hi: :hi: :good:

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #18 -: 15 Януари 2013, 09:04:56 »
Супер е, Павка, но трябва да сложиш още отвесни парчета парапет - отзад поне две(най-добре три), по стълбите също.  :good:

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #19 -: 19 Март 2013, 10:09:48 »
Вече е завършен и предаден за експлоатация.

Скоро очаквайте другите постове.

emilchaushev

• Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Re: Проект "Стрелочен пост за Ухото"
« Отговор #20 -: 25 Юли 2013, 09:12:55 »
Започвам старата тема на нов глас тъй като самата тема е била доста мешана... Та иде реч за стрелочни постове.

Моделът, който ви показвам е разработен от Daddy_g. Хубаво моделче, лесно за сглобяване, лазерно изрязан. Това са само началните фази преди да е "фугиран" и боядисан.

За поста използвам лепило Locktide- зелено, универсално, течно
Простете за резолюцията на снимките, но вечер с таблет това е резултата.

Понеже не ми се искаше поста да е гол като пушка, снощи с идея на ВаНКаТа набързо спретнах, два стола, маса и пулт за вътрешността на поста, като използвах телбодчета. Столовете предстои да се тапицират, а ще вкарам и едно кюмбе, което днес ще работя.
Използвам лепило Tamya-gel

Разбира се интериорния дизайн не е окончателен, като също ще се изисква боядисване

« Последна редакция: 25 Юли 2013, 09:37:51 от emilchaushev »

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Много ми харесват такива изпълнения. Мисля че това лазерно рязане на Слави е добро попадение за такива неща.

Предполагам че ще се погрижиш за кит, боя, (лефски), осветление и всякакви други детайли.

ЗАБЕЛЕЖКА: Стълбището (според мен) го събори и го направи на ново. Височината на площадката пред вратата е някъде към 1.20 - 1.50 метра (на око, от снимката сравнено с височината на вратата). На тази височина не може да имаш повече от 10 стъпала. Едно стъпало сега трябва да е 12 - 18 см. На жп пост може и 20 - 25 да го направиш, но не и по-малко от 15. При теб са 15 - 16 стъпала, което отговаря на 2 - 3 метра. Не че не може да е толкова висок подът на поста, но тогава вратата трябва да е 3 - 5 метра.
Не е въпрос да мерим милиметрите, но визуално стълбата ми стои доста несъразмерно с цялата къщичка, врата и прозорци. Поне на мен такива инженерни несъответствия ми се набиват веднага, а и мисля че корекцията е лесна и безболезнена. А и сега стълбата си е крива, както и да я гледам ...

Обмисли добре и покрива. От земята като гледаш един пост покрива не се вижда, но на макетите се виждат повече покривите отколкото другите неща.
« Последна редакция: 25 Юли 2013, 12:37:35 от mitko0888 »

gzo

• Гост
Спонедлям мнението на Митака, стъпалата са прекалено ниски, а ot там и много. Моя пост е същия и с 10 стъпала.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2593.75.html

stefanoff

• Full Member
  • Публикации: 120
  • Рейтинг: 159
  • Варна, морето, сините вълни........
    • laser-cut cardmodels
Колегите са прави за височината на стъпалата, но това според мен е просто несъобразяване при лепенето, модела е изрязан от картон 1мм и началната идея е едно стъпало да е от два детайла по 1 мм  умножено по мащаба 1:87 точно 174 мм , което е вече около нормално стъпало.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Тук явно е станала грешка при сглобяването. Но това е поправимо и смятам че Емчо ще го поправи.

И малко теория за стълбите и стъпалата в тях - смятам че на всички ще е полезно при самостоятелната изработка
на сгради в макетите си, проверка на фирмени "произведения на изскуството" или дори при проектиране и чертане на сгради в мащаб,
било то от снимки или саморъчни скици, в които често пропускаме важни подробности да отбележим докато сме на мястото.

При изработка и последващо евентуално облицоване на стълби (с мрамор например)
 е важно да се спазва известно съотношение в размерите.

1. Широчината на стълбата се определя от съществуващото помещение.
2. Височината.
    а. Височината на стъпалото се нарича "чело", а горната част или широчината " стъпка" .
    б. Височината и широчината на едно стъпало са във определена зависимост.
    в. За да бъде удобна една стълба за изкачване, трябва да се спази
   основното правило - сумата от две" чела" и една "стъпка" да е равна по възможност на 63 см .
    Тези 63 см съответстват на една средно голяма крачка.
    г. Челата на официални стълби не трябва да са по-високи от 18 см.(stefanoff е спазил пропорцията)
    д.За черни второстепенни стълби, челата са не по-високи от 20 см (такива за мазе или таван).

Например сме избрали 18 см за" чело" ,следва че" стъпката" трябва да е 27 см ,тъй като 2 х 18 +27 см = 63 см .

3. Оразмеряването на стълбите често пъти се диктува от височините които трябва да преодолеем.

Пример 1:
Ако от входа на къщата до нивото на партера имате 1.22 м ще се пресметне по следният начин:
122см : 18 см = 6.78 закръгляме нагоре и стават 7 стъпала
122 см: 7 стъпала = 17.4 см за челото
63 см - 2 х 17.4 см = 28.1 см за стъпката

При изчисляване броя на стъпалата винаги трябва да закръгляте нагоре ,
в противен случай стъпалата ще станат по-високи от избраната максимална височина.

Пример 2:
 Общата височина на една стълба за мазе е 2.65 м.
265см : 20 см = 13.25 = 14 стъпала
265см:14 стъпала = 18.9 см за " чело"
63 см - 2 х 18.9 см = 25.2 см за" стъпката"

Ако във този случай закръглите не нагоре , а надолу ще се получи следното :

265 см : 20см = 13.25 см 13 стъпала
265 см : 13 > 20 Тази стълба няма да е удобна за изкачване.

Обикновенно във практиката тези правила много често не се спазват,  при отливането и облицоването на стълби.
В моделизма може би сме по-добрите в пресъздаването на големия свят в миниатюра!!!
 :hi:
« Последна редакция: 25 Юли 2013, 14:00:21 от pach »

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
Малко offtopic:

Пламене, интересно е в България, като пише в един учебник нещо, как после с десетилетия всички го повтарят само него, вкл. и "майсторът на камини" (предполагам се сещаш какво имам в предвид). По същия начин и в Германия жп моделистите повтарят едно и също, нищо че то може да е грешно, или абсолютно нелогично.

Та тук нелогичното (за мен де) е: защо трябва да прескачам по две стъпала? За да ми отговаря това на нормалната крача? Нищо че крачката ми е различна при различен наклон на терена / стълбата - при по-стръмно крачката е по-къса. Дай да направим и една стълба за слизане, че да ми е по-удобна.

Тъй като аз съм си тъп и невярващ, реших да потърся какво пише по книгите (разбирай нормативните документи), ама не само по онзи учебник, който е преписван от всички след това. И това, което намерих е:

"стъпалата са с височина от 12 до 18 cm, а широчината на стъпалото е от 28 до 35 cm"

Има разбира се разни "членове" в наредбата от която съм копирал, но мисля че тук не е унжно да влизам в детайли. Всеки на когото му трябва, ще си я намери лесно.

Все пак тези 63 см. попадат в посочените размери!

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Според специалистите от професионалния строителен форум, 63 сантиметра са
 точно дължината на крачката при изкачване на човек, по нормален склон при крачка напред+нагоре!! :scratch_ones_head:

При средна крачка от 70см, а според други цели 80 см (което според мен е на тичащ със средно темпо човек по равно)
е "нормалната" дължина на човешката крачка. Няма да говорим за тези дължини, тъй като те са под влияние и на ръста на всеки човек, а това май не се взема под внимание. За учебниците не знам как е ...не съм строител (освен на модели).
Но съм си правил експерименти за приятно и натоварващо изкачване по стълби. Взех си "записки" от няколко стълбища.
(подобно на Грег със снимките на софийските фасади - практиката е най-добрия съветник)
 Оказа се че наистина, горе описаното отношение е най-оптималното ... поне за мен.
Качих пет етажа без затруднение и задъхване, с нормално темпо обаче.
Не знам споменатата бременна жена (в професионалния форум) дали не би искала
да качва по-леки стълби, тоест такива с височина доста под 18-те см.
Мен това ми върши достатъчна работа и го споделих тук.
Който решава и иска , ще го ползва, а който не иска, може би ще намери по-добър начин за бързо пресмятане и
съответно по-оптимално решение за стълбите. А от там и за стълбите в моделизма.
Обаче всяко правило си има и изключения, нали!?

ПП. Сега видях, че това горе е от "майстора на камини" (MASTERCAM ) тук - http://www.bgremonti.com/forum/viewforum.php?f=37
както и това, където става въпрос вече и за ъгъл на изкачване при стълбите, от тук  -  http://www.ideizaremont.com/modx-1.0.1/index.php?id=214

ПП. Моля админите да отделят постовете за стълбите в нова отделна тема например в раздел "Имам нужда от помощ при макетирането", защото тук пак се разводни темата ... вижте поста на Емчо от днес
Цитат на: emilchaushev link=topic=3993.msg90243#msg90243 date=1374732775
Започвам старата тема на нов глас тъй като самата тема е била доста мешана...
, който моля да ме извини за офтопа!

ПП. Впрочем този сет от нашите производители ( daddy_g & stefanoff ) продава ли се някъде?! А в ТТ-размер?
« Последна редакция: 25 Юли 2013, 16:51:18 от pach »

emilchaushev

• Hero Member
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Ееее пичове благодаря за забележките, орловите погледи и съветите... Е за това уважавам форума... Винаги можеш да намериш коректор към по- добро...

Опитах да преправя. Резултата не ми харесва поради това, че скалпела се плъзга мазно покрай зоната с лепилото и винаги плочицата се закривява на някъде и не може да се среще самия шев. Но това е.

Ето резултата. Моля ви за коментари. Това, което аз не харесвам са тесните стълби, които се получиха и кривините на цялостната конструкция. Освен това си мисля, че на реалния модел стълбите трябва да стигат след края на стената, а не както се получи при мен да свършват преди ръба...

Наистина очаквам коментари за да знам дали от малкото парченца картон, които имам да започвам да режа наново плочки и да лепя.

daddy_g

• Trade Count: (9)
  • Hero Member
  • Публикации: 1023
  • Рейтинг: 332
  • HO (БДЖ) & N (БДЖ & USA)
Емо добре е. Удари една пила само на стълбите отстрани.
Ако ти трябва помощ съм насреща

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
Щом ти се занимава с тези два сантиметра: Изрежи си наново стъпалата. Направи си и още две - за още едно стъпало. Сглобяваш стълбите отделно от къщичката, пробвай на някаква равна повърхност. След това с пилата - отдолу да стане равно, а не на стъпала (гледам снимката на Миро от първата страница). Също и отстрани. С тези размери мисля че можеш с пиличката да коригираш и ако някое стъпало е накриво, но докато стълбата не е залепена към сградата. А това стъпало в повече - пробвай цялата стълба да започне наравно с площадката, а не под нея, така ще се удължи площадката, като излизаш от вратата ще може да се завъртиш на равно към стълбите, и долното стъпало ще се покаже на ръба на поста. Освен това мисля че стъпалата може да ги застъпваш една идея по-малко, т.е. да останат по-широки.  Премери му размера - при 2мм височина и 2мм ширина на стъпалото, колкото е висока площадката - толкова ще излезе напред стълбата.

Сложи една снимка на оригинала. За да сравняваме с него. На поста на Миро стълбата е подпряна и се крепи на една греда (трегер, конзола, ... не знам ак се нарича), а не е подпряна на площадката. Не занм вратата дали се отваря навън или навътре. Ако е навътре - в стаичката няма да има място за нищо. Ако е навън - в момента няма да можеш да я отваряш и затваряш - трябва да се пресягаш от стъпалат. (Затова писах площадката да я удължиш с някой милиметър и стълбата ще се дръпне напред при същия наклон ще излезе пред ръба на поста).

Стана за световно ...